Home Новини сучасних технологій Знайдено спосіб виявити, чи за вами шпигували за допомогою ізраїльського програмного забезпечення...

Знайдено спосіб виявити, чи за вами шпигували за допомогою ізраїльського програмного забезпечення від компанії NSO Group

0

Ви напевно чули про новий скандал навколо шпигунства за відомими людьми за допомогою смартфонів. До цього скандалу причетні уряди багатьох країн, оскільки вони використовували шпигунське програмне забезпечення, яке записувало та передавало всю інформацію із заражених смартфонів. На щастя, нещодавно було знайдено спосіб виявити, чи за вами шпигували за допомогою ізраїльського програмного забезпечення від компані NSO Group. Тепер детальніше.

З великою ймовірністю ви чули, читали або бачили новини по телевізорі про те, що агенство Amnesty International опублікувало скандальний звіт, в якому йдеться про те, що уряди багатьох країн займаються шпигунством по відношенню до відомих людей, активних діячів, журналістів та багатьох інших, за допомогою шкідливого програмного забезпечення (проект Pegasus) від ізраїльської компанії NSO Group.

Знайдено спосіб виявити, чи за вами шпигували за допомогою ізраїльського програмного забезпечення від компанії NSO Group
Фото: amnesty.org.ua
Проект Pegasus

Дана утиліта проникала на смартфони Apple iPhone та смартфони під управлінням Android і копіювала всю конфіденційну інформацію. Далі ця інформація передавалася "туди, куди потрібно". За допомогою вірусу навіть можна було дистанційно активувати мікрофон та записувати всі розмови. Говорити про те, що це скандал світового рівня, навіть не будемо, оскільки ця новина отримала великий резонанс і сколихнула всю спільноту.

Проблемою цієї утиліти є не тільки те, що вона втручалася в особисте життя власників смартфонів, а й те, що заразити свій смартфон нею, не складало ніяких складнощів, оскільки не було потреби переходити на сторонні ресурси, або завантажувати якісь додатки - достатньо було прочитати повідомлення в месенджері або електронній пошті.

Ще одною основною проблемою цієї програми є те, що її неймовірно складно виявити, оскільки по завершенню своєї місії, всі "сліди" її перебування на смартфоні швидко видалялися.

На щастя, експерти з Amnesty International знайшли спосіб виявити цю програму і опублікували на GitHub утиліту Mobile Verification Toolkit (MVT), яка перевірить ваш смартфон на присутність цього вірусу.

Як бачите, безпека смартфона зараз відіграє неймовірно важливу роль, оскільки це той пристрій, який перебуває поряд з вами цілодобово, а це означає, що через нього можна отримати велику кількість особистої інформації.

Також нещодавно було названо способи, якими віруси потрапляють на смартфони та непрямі ознаки, які вказують на можливу присутність вірусу в смартфоні.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version