Home Новини сучасних технологій Чому додаткам на смартфоні не варто давати доступ до камери?

Чому додаткам на смартфоні не варто давати доступ до камери?

0

Усі програми, які встановлює людина собі на телефон, перед запуском запитують дозволи до різних функцій. Ви завжди можете обрати чи давати дозвіл, чи ні, але проблема в тому, що користувачі часто просто натискають “Дозволити” і не звертають увагу, що написано. Так робити не можна, бо часто буває що додаток чи гра просить доступ до речей, які їй взагалі не потрібні. Це викликає підозру. Сьогодні будемо говорити про дозвіл на камеру. Його не потрібно давати усім підряд додаткам, причини читайте нижче.

Цікаво: Чим небезпечні камери в ноутбуці і смартфоні?

Існує дуже багато програм, які дійсно зв'язані із камерою. Це можуть бути фоторедактори, сканери, зчитувачі кодів і т.д. В цьому випадку зрозуміло, що без доступу до камери додаток просто не буде повноцінно працювати. Але різниця в тому, що програми такого типу безпечні, навіть якщо і отримали потрібні дозволи.

Є ж навпаки додатки, які пов'язані з іншими функціями, або ж взагалі ігри. Тоді чому вони вимагають дозвіл на камеру? Як вони її будуть використовувати? Дуже просто - для отримання конфіденційної інформації про власника пристрою. Ось це вже звучить досить страшно і небезпечно. Уявіть собі, ви ходите по квартирі, робите свої справи, працюєте, гуляєте, а телефон на камеру записує усе без вашої згоди, так ще й передає всі зібрані дані невідомим компаніям та людям. Думаю, нікому не хотілося б, щоб щось з особистого життя було виставлене на показ.

Насправді, є розробники програм, які збирають інформацію виключно для своїх певних цілей, а до шахраїв вона ніяк не потрапить, бо безпека працює добре та надійно. Але водночас є багато додатків, які не дуже захищені і саме тут є ризик постраждати від зловмисників.

Після виявлення такої небезпеки для користувача, розробники операційних систем стали приділяти більше уваги захисту даних та контролю дозволів для додатків. Як Android так і iOS випускали нові версії ОС з підвищеною безпекою. Вже зараз є можливість ввімкнути функцію, щоб додаток кожен раз просив доступ до камери чи інших можливостей, коли це потрібно. Так людина зможе контролювати та оцінювати чи варто взагалі надавати дозвіл.

Цікаво: Представлено додаток, який зможе врятувати українців.

Звісно, ніхто не зможе захистити користувача так, як він сам. Тому, перш ніж давати будь-який дозвіл, уважно подумайте чи потрібно це додатку. Що стосується камери, то на ноутбуці її взагалі можна заклеювати, щоб не хвилюватись за витік даних, а на смартфоні просто повідключати дозволи, а вмикати при потребі.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version