Home Новини сучасних технологій Чому Mac називають Mac?

Чому Mac називають Mac?

0

Apple Macintosh або «Mac» — це комп’ютерна платформа, яка існує з 1984 року. Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, чому її називають «Mac» чи, зокрема, «Macintosh»? Ми покопаємося в історії, яка стоїть за назвою.

Mac названий на честь сорту яблука

Стів Джобс, Стів Возняк і Рон Вейн заснували «Apple Computer Company» 1 квітня 1976 року. Джобс вирішив назвати Apple після того , як відвідав яблучну ферму під час фруктаріанської дієти. Він також хотів , щоб Apple в алфавітному порядку з’являлася перед Atari в телефонній книзі.

У 1979 році співробітник Apple на ім'я Джеф Раскін почав працювати над експериментальним комп'ютерним проектом в Apple. У 2003 році в інтерв’ю журналу ACM Ubiquity Раскін описав витоки того, що він назвав проекту: «Я назвав його «Макінтош», тому що Макінтош — мій улюблений вид яблук. І я подумав, що якщо я збираюся їсти яблуко, то я міг би мати і смачне».

McIntosh Red , терпке яблуко з червоно-зеленою шкіркою, є національним яблуком Канади, яке було популярним у Новій Англії, коли Раскін виріс у Нью-Йорку. У свою чергу, яблуко Макінтош отримало свою назву від канадського фермера на ім’я Джон МакІнтош , який у 1811 році виявив саджанець яблуні на своїй фермі, культивував його і йому сподобався смак його плодів. (Гельською мовою прізвище предків Макінтош означає «син вождя».)

На початку Джеф Раскін вирішив додати «а» до «Mac» у «Macintosh», щоб спробувати уникнути потенційних конфліктів торгових марок з високоякісною hi-fi аудіокомпанією під назвою McIntosh Laboratory , що базується в Нью-Йорку.

Стів Джобс очолив проект Macintosh у січні 1981 року. Через деякий час Джобс хотів назвати майбутній комп’ютер «велосипедом» після посилання на одне зі своїх  улюблених висловів : «Комп’ютер — це велосипед для розуму».

Але розробники Macintosh, які все ще прив’язані до кодової назви Macintosh, ніколи не любили «Bicycle», і «Macintosh» переміг. Щоб прояснити юридичні питання, Стів Джобс написав у 1982 році в Лабораторію МакІнтоша лист із проханням використати назву. Після деяких переговорів Apple ліцензувала права на назву від McIntosh Laboratory у 1983 році, а потім повністю купила торгову марку в 1986 році.

Цікаво: Названо 7 причини, чому українці вибирають дорожчі Mac замість дешевих ПК.

Від «Macintosh» до «Mac»

З моменту створення бренду Apple Macintosh у 1984 році співробітники Apple, преса та клієнти скорочували назву до «Mac» для зручності. Це набагато простіше сказати, і прізвисько прижилося: після запуску оригінального Macintosh в 1984 році Apple випустила програми під назвою MacPaint і MacWrite , наприклад, які швидко стали обов’язковими для нової платформи.

Оскільки операційна система Mac була розроблена лише для одного комп’ютера — Macintosh — Apple спочатку називала дуже ранні версії Mac OS під загальними іменами, такими як «Система 1», згодом формалізована на «Системне програмне забезпечення Macintosh» або просто «Системне програмне забезпечення». У 1997 році Apple змінила назву ОС на «Mac OS» з випуском Mac OS 7.6, намагаючись полегшити ліцензування ОС для виробників апаратних клонів Mac на той час. Продавати «Mac OS 7.6» було більш виразно, ніж «Системне програмне забезпечення 7.6».

З випуском iMac в 1998 році Apple вперше офіційно внесла абревіатуру «Mac» до назви комп’ютера Apple. Згодом він потрапив до інших продуктів, таких як «Power Mac G4» і «MacBook Pro». Сьогодні Apple просто називає свою платформу «Mac», і ви не побачите багато згадок про «Macintosh» ніде в маркетинговій літературі Apple. Незважаючи на це, ми підозрюємо, що старий фермер Джон Макінтош був би вражений тим, що надихнув його дрібний саджанець.

Цікаво: Переваги та недоліки нового моноблока Apple iMac 24 2021.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version