Home Новини сучасних технологій Чи справді наявність Антивірусної програми захищає наш смартфон

Чи справді наявність Антивірусної програми захищає наш смартфон

0

Багато власників смартфонів (ПК, планшетів, ноутбуків та інших пристроїв) вважають, що наявність Антивірусної програми захищає смартфон. Чи дійсно це вірне твердження, чи все ж це маркетинговий хід?

Найперше, на що варто звернути увагу, так це на те, що всі компанії, які пропонують антивірусні програми, в ліцензійній угоді повідомляють, що не несуть відповідальності у випадку зараження вашого смартфона або іншого ПК. Це дійсно цікавий пункт, який вже дає зрозуміти, що антивірусна програма не захистить смартфон від всіх вірусів. Якщо добре розібратися, то на це буде декілька причин:

  1. Вірус, а потім Антивірус.

Як і в медицині, щоб знайти вакцину, треба дослідити сам вірус. Те саме стосується й вірусів, які ми можемо підчепити на свої пристрої. Якщо в мережі поширюється новий вірус, то розробники антивірусу спочатку його досліджують і тільки потім додають вирішення проблеми в базу Антивірусної програми. Також варто не забувати, що це робиться не за один день і може зайняти декілька тижнів.

  1. Вірус в програмі завантажується не зразу

Популярний метод, за допомогою якого вірусні додатки обходять захист антивірусних програм, захист від Google Play та App Store. Яким чином це відбувається?! Ви завантажуєте програму із фірмового магазину або з інших джерел, антивірус сканує програму і не знаходить ніяких загроз вашому пристрою і пропускає його. Через деякий час, сам вірус завантажується з мережі і таким чином обходить блокування з сторони антивірусних програм. Якщо ще додати той факт, що вірус новий, то антивірусні програми взагалі не зреагують на нього.
Якби там не було, але додатки для смартфона рекомендується завантажувати тільки з фірмових магазинів Google та Apple, або ж з офіційного сайту додатка.

  1. Антивіруси не справляються з фішинг-листами

Якби це не було сумно, але насправді такий захист пропонують не всі антивірусні програми. Якщо і пропонують, то захист буде здійснюватися проти відомих фішинг-сайтів. Проблема тут в тому, що фішинг-сайти часто змінюють свої назви і таким чином не потрапляють в базу антивірусних програм.
Крім цього, на таких сайтах користувачі зазвичай самі вводять свої банківські дані, або ж іншу конфіденційну інформацію.

  1. Windows

Операційна система Windows, як і будь-які інші ОС та програми, вразлива. Досить часто, хакери використовують знайдені вразливості у Windows, щоб використовувати їх в корисливих цілях. Зазвичай, в Microsoft досить швидко реагують на такі вразливості та оперативно випускають оновлення, які латають їх.
Також варто не забувати, що Windows оснащена своєю антивірусною програмою, яка також не може гарантувати 100% захист від всіх можливих атак. Їхня база вірусів також поповнюється тільки тоді, коли в Microsoft дізнаються про нову загрозу.

Як бачите, 100% захист не може запропонувати ніхто, але користь від антивірусів все рівно присутня. Головною їхньою перевагою є те, що ви не зможете заразити свій смартфон, пк або інший пристрій вже відомими вірусами.
Щоб дійсно захистити себе та свій смартфон, не рекомендується відвідувати сумнівні сайти і тим більше, вводити там свою конфіденційну інформацію. Також не рекомендується переходити на сумнівні посилання та завантажувати програми з невідомих ресурсів.

Окрім цього, рекомендується використовувати ліцензійні програми, оскільки тоді за захист ваших даних відповідає компанія, послугами якої ви користуєтеся.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version