Home Новини сучасних технологій DisplayPort чи HDMI? Дізнайтеся, що найкраще підходить для кожної ситуації

DisplayPort чи HDMI? Дізнайтеся, що найкраще підходить для кожної ситуації

0

Обидва стандарти використовуються для підключення пристроїв і дисплеїв. Зрозумійте функції, схожість і відмінності між підключеннями DisplayPort і HDMI.

DisplayPort і HDMI — це типи підключень, пов’язаних із відео, і призначені для підключення таких пристроїв, як комп’ютери та відеоігри, до таких екранів, як монітори та телевізори . Хоча HDMI є більш поширеним, DisplayPort також має свої переваги, і їх не можна нехтувати. Таким чином, необхідно розглянути якість кожного з двох з’єднань, перш ніж приймати будь-яке рішення, купуючи, наприклад, новий монітор.

Далі ITechNews перерахував відмінності між DisplayPort і HDMI, щоб показати, який із стандартів ідеально підходить для кожної ситуації. Перевірте це в рядках нижче.

Фізичні роз'єми та кабелі

Щодо стандартного роз’єму DisplayPort і HDMI, обидва мають подібний формат, але з невеликими відмінностями між ними. Хоча HDMI має 19 контактів і симетричний формат, DisplayPort має 20 контактів і асиметричний формат. Перевагою роз’ємів DisplayPort є те, що вони зазвичай мають механічну засувку, яка запобігає випадковому від’єднанню кабелю. Цей тип блокування зустрічається на деяких кабелях HDMI, але зустрічається рідше.

Окрім стандартного роз’єму, існують також пристрої та кабелі, які використовують mini HDMI або Mini DisplayPort. Тому в момент підключення необхідно звернути увагу на тип роз'єму, щоб не мати проблем з сумісністю. Існують також пристрої, які передають відеосигнал через порт USB-C за стандартом DisplayPort.

HDMI має перевагу, якщо між пристроєм і екраном велика відстань. Цей стандарт підтримує кабелі довжиною до 15 м, тоді як кабелі DisplayPort офіційно можуть мати довжину до 3 м. Однак, незалежно від типу підключення та відстані, важливо використовувати якісні кабелі, щоб уникнути проблем.

Цікаво: Розповідаємо, що таке DisplayPort Adaptive-Sync.

Постанови та версії

І DisplayPort, і HDMI були оновлені протягом багатьох років, щоб не відставати від еволюції технологій. Тому, вибираючи новий дисплей, консоль, відеокарту чи кабель, вам потрібно перевірити його технічні характеристики, щоб переконатися, що потрібні функції вже присутні у версії підключення, яка використовується на пристрої. Перегляньте нижче знайдені версії та їх обмеження роздільної здатності.

  • DisplayPort 1.2 : роздільна здатність до 4K при 60 Гц;
  • DisplayPort 1.3 : роздільна здатність до 4K при 120 Гц або 8K при 30 Гц;
  • DisplayPort 1.4 : роздільна здатність до 8K при 60 Гц, з HDR ;
  • DisplayPort 2.0 : роздільна здатність до 16K при 60 Гц (з HDR) або 10K при 80 Гц (без HDR);
  • HDMI 1.4 : роздільна здатність до 4K (4096 x 2160) при 24 Гц, 4K (3840 x 2160) при 30 Гц або 1080p при 120 Гц;
  • HDMI 2.0 : роздільна здатність до 4K при 60 Гц, з HDR у версіях 2.0a і 2.0b;
  • HDMI 2.1 : роздільна здатність до 10K при 120 Гц.

На практиці це означає, що неможливо скористатися всіма перевагами монітора 4K із частотою оновлення 144 Гц, якщо використовується стандарт HDMI 2.0 або DisplayPort 1.2. Також важливо переконатися, що весь набір (відеокарта, монітор і кабель) має одну версію.

Цікаво: Відомо, скільки HDMI портів потрібно в сучасному телевізорі.

Технології

Технологія, яку шукають геймери, — це змінна частота оновлення, відома під абревіатурою VRR . Ця функція відповідає за налаштування частоти оновлення відповідно до частоти кадрів комп'ютера або консолі. Завдяки цьому він запобігає феномену розриву екрана, який є дефектом зображення, що відображається на екрані та нагадує «розрив». Це трапляється, коли частота оновлення екрана та частота кадрів не синхронізовані.

Провідні виробники GPU на ринку, AMD і Nvidia , мають власні технології VRR: AMD FreeSync і Nvidia G-Sync . У той час як стандарт DisplayPort підтримує обидві технології, HDMI підтримує лише AMD FreeSync, і лише з версії 2.0b. Таким чином, ті, хто має відеокарти Nvidia , можуть скористатися перевагами VRR лише за допомогою з’єднання DisplayPort (на сумісних моніторах).

Ще однією перевагою DisplayPort є транспортування кількох потоків. Ця технологія дозволяє підключати кілька моніторів до одного порту через концентратор або шляхом з’єднання одного монітора з іншим у послідовному з’єднанні. Ця функція допомагає зменшити кількість кабелів і потребу в додаткових портах на комп’ютері. Однак чим більше підключено дисплеїв, тим нижча максимальна роздільна здатність і частота оновлення кожного з дисплеїв через обмеження пропускної здатності DisplayPort.

Сумісність

В цьому останньому аспекті переважає HDMI, оскільки це найпоширеніший порт, який сьогодні використовують практично всі телевізори, монітори, комп’ютери, ноутбуки та консолі. Насправді порти DisplayPort відсутні на консолях, і є кілька моделей телевізорів, які використовують цей стандарт, він більш поширений у комп’ютерах і моніторах.

Використовуючи HDMI або DisplayPort, вам потрібно перевірити як версію з’єднань, так і характеристики самих пристроїв, щоб перевірити, чи вони сумісні з потрібною функцією. Наприклад, монітор із HDMI 2.1, якщо його підключити до відеокарти з HDMI 1.4, зможе досягти лише максимальної роздільної здатності цієї версії, тобто 4K (4096 x 2160 пікселів) при 24 Гц. Крім того, версія підключення не є єдиним визначальним фактором для досягнення певної роздільної здатності або активації певної функції — сам пристрій має бути сумісним.

Цікаво: HDMI 2.1 – новий стандарт, новий кабель.

Заключні міркування

DisplayPort, як правило, найчастіше використовується гравцями комп’ютерних ігор через його переваги щодо роздільної здатності та VRR навіть у старіших версіях. Однак пристрої та кабелі з таким підключенням зазвичай мають більш високу вартість.

Якщо VRR або висока частота оновлення кадрів не є вимогами, то HDMI цілком підійде. Цей шаблон присутній практично на всіх сучасних пристроях, і тому є найпростішим варіантом. У продажу є також широкий асортимент кабелів, за більш доступними цінами.

У деяких випадках взагалі немає вибору: для підключення будь-якого пристрою до телевізора зазвичай доступний єдиний стандарт HDMI. Це також стосується консолей, які не мають DisplayPort. Однак HDMI 2.1 забезпечує кращу роздільну здатність, ніж DisplayPort 1.4, а також має VRR. На консолях нового покоління це значення за умовчанням. Тобто, підключені до сумісного телевізора, консолі, як правило, мають дуже схожий досвід порівняно з ігровим ПК, підключеним через DisplayPort до подібного монітора.

Цікаво: Названо способи перегляду відеороликів через телевізор.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version