Home Новини сучасних технологій Дзвонять і за секунду скидають. Чим небезпечні такі дзвінки?

Дзвонять і за секунду скидають. Чим небезпечні такі дзвінки?

0

На телефони майже усім абонентам буває надходять різні дивні дзвінки. Іноді це різні пропозиції з магазинів, деколи пропозиції від банку чи інших фінансових установ, а буває, що дзвінок триває буквально секунду і на цьому закінчується. Хто телефонує і кладе трубку та чи може це нести якусь небезпеку? Давайте дізнаємось.

Цікаво: Google бореться з шахрайством в іграх Android за допомогою нового API

“Маячок” з невідомого номера може означати, що абонент просто помилився номером і швидко це зрозумів. Але це в кращому випадку. Часто такою схемою користуються шахраї та спамери, метою яких є чим більше особистої інформації. Здається, що якщо дзвінок тривав секунду, то ніякі дані дізнатись неможливо. Насправді це не так. Є декілька причин використовувати такий спосіб.

Причина 1 – пошук інформації. Деякі шахраї, щоб ефективніше заманювати людей своїми схемами обману, вивчають кожну потенційну жертву окремо. Вони збирають інформацію, аналізують поведінку тощо. Пропущений дзвінок може багато чого сказати про абонента. Наприклад, якщо людина перезвонила, значить вона відкрита та контактна. А це вдвічі вигідніше для шахраїв

Причина 2 – актуальність номера. Якщо шахрай обдзвонює людей, то номери телефонів він шукав не вручну. Зазвичай зловмисники зламують вже існуючі бази з абонентами або купують їх у зацікавлених компаній. Перш ніж пропонувати послуги варто дізнатись чи номер актуальний. Тут в роботу вступає спеціальний автомат, який по черзі дзвонить до усіх. Якщо людина взяла трубку або перезвонила, то телефон актуальний і можна пропонувати йому свої послуги.

Цікаво: Стало відомо, як шахраї крадуть гроші із банківської картки

Причина 3 – отримати заробіток. Часто шахраї купують платні номери для того, щоб на них заробляти. Власники таких номерів отримують гроші за вхідні дзвінки. Саме тому зловмисники пускають гудок, людина бачить пропущений виклик і з цікавості телефонує. В результаті втрачає кошти із свого рахунку.

То чи варто передзвонювати на пропущені дзвінки такого типу? Для початку варто врахувати всі нюанси. Якщо дзвінок дійсно тривав одну чи пару секунд, а шахраї збирають інформацію про актуальність номера, то після дзвінка у відповідь здихатись від спаму буде дуже важко. Зловмисники будуть використовувати різні способи аби нав’язати свої послуги та пропозиції.

Неприємним буде й втратити кошти з рахунку. А це цілком може статись, якщо номер платний.

Бувають випадки, коли перетелефонувати на пропущений виклик просто необхідно, бо це може виявитись хтось важливий. В такому разі краще спочатку перевірити номер в інтернеті або в спеціальній програмі. Там зібрані всі дані про спам-номери шахраїв. Таким чином можна вберегти себе від зайвих проблем.

Цікаво: 6 нових шахрайських схем 2022 року. Яким чином себе захистити та не втратити кошти?

NO COMMENTS

Exit mobile version