Home Новини сучасних технологій Конфіденційність Viber – які дані про своїх користувачів збирає месенджер?

Конфіденційність Viber – які дані про своїх користувачів збирає месенджер?

0

Нам усім хочеться, щоб наша приватність була максимально захищеною. І це стосується як соцмереж, так і різних месенджерів. Яку інформацію про нас збирають додатки для листувань, та які з них є найбільш захищеними – про це поговоримо далі. А також, наскільки захищеними Ви почуваєтеся у Viber, улюбленому додатку українців, – поговоримо про його політику конфіденційності. Ось з таких двох частин і буде складатися наша стаття.

В кінці минулого року в магазині додатків від Apple – App Store були запроваджені обов’язкові ярлики конфіденційності для розробників додатків. Це означає, що з того моменту будь-який додаток магазину має повідомляти своїм користувачам, які саме дані про них вони збирають. Пізніше видання Gadgets Now проаналізувало та порівняло інформацію, яку надали розробники додатків. Їх цікавили саме популярні месенджери – хто з них найбільше знає про своїх користувачів, а хто збирає найменше інформації.

Після оприлюднення даних, один з розробників додатків вирішив спростувати статтю. За його словами, довіряти інформації не варто і ось чому – не всі iOS-розробники правдиво вказали, які конфіденційні дані вони збирають від користувачів.

Ось простий приклад – додатки банків. Вони, звичайно ж, мають використовувати для роботи багато особистих даних про клієнта – і різноманітні контактні дані, і платіжні реквізити. Мають вони доступ і до руху коштів на рахунках користувача тощо. Без усієї цієї інформації банківські додатки просто не зможуть працювати. В той час, коли Ви переглянете App Store то побачите, що розробники вказують, що мають малу кількість конфіденційної інформації про своїх користувачів. Дехто навіть відмічає, що дані взагалі не збираються.

Суттєвим моментом є те, що пожалітися на неправдиву інформацію, яку надав додаток для App Store, немає кому. Apple зайняв позицію «ні нашим, ні Вашим». Він робить вигляд, що піклується про особисті дані клієнтів та нібито зацікавлений в їх конфіденційності, проте критикувати неправдивий софт теж не хоче. Саме тому, залишити відгуки про додатки, які вказують неправильну інформацію про збір конфіденційних даних, клієнти App Store не можуть та й пожалітися на розробників немає кому. Apple навіть не відображає на iOS-девайсах конфіденційність того чи іншого додатку. Щоб це перевірити необхідно зайти у App Store.

УВАГА! Нижче ми опишемо найпопулярніші месенджери – яку конфіденційну інформацію вони збирають про своїх клієнтів. Вірити повністю цим даним ми не рекомендуємо, адже Apple лише вказує в магазині додатків те, що надав йому розробник.

Цікаво: Названо 12 корисних функцій Viber, якими ви не користувались раніше.

Яку конфіденційну інформацію збирають месенджери про користувачів?

Почнемо з тих, хто збирає найменше інформації про Вас, далі – в порядку зростання.

Signal. Дані, які збирають – відсутні. Цей месенджер є самим безпечним та захищеним в плані збору даних. Щоб зареєструватися, Вам необхідно лише ввести номер мобільного телефону і все. Але пізніше програма не прив’язує його до Вашої особи. Тобто, Ви можете навіть лишатися невпізнаним.

iMessage. Дані, які збирають – номер телефону, адреса електронної пошти, ідентифікатор пристрою, історія пошуку.

Telegram. Дані, які збирають – номер телефону, ім’я, список контактів, ідентифікатор користувача.

Viber. Дані, які збирають – номер телефону, контактні дані, список контактів, дані про місцезнаходження приблизне, геолокаційні дані точні (якщо Ви дозволите), ідентифікатор користувача, дані про використання, Ваші покупки, діагностика, контент користувача.

WhatsApp. Дані, які збирають – номер телефону користувача, адреса електронної пошти, список Ваших контактів, інші дані користувача, Ваше місцеположення (хоча ці дані неточні), ідентифікатор пристрою, ідентифікатор користувача, історія покупок, користувацький контент, дані клієнтської підтримки, взаємодія з додатком, різні дані діагностики, в тому числі дані про збої в роботі, продуктивність та інше, інформація про оплату, рекламні дані.

Як бачите, WhatsApp збирає багато даних про своїх користувачів. Але лідером нашої підбірки став Facebook Messenger. Кількість інформації, яка збирається та аналізується така велика, що дехто з читачів замучиться читати весь перелік. Але ми Вас з ним все таки ознайомимо.

Facebook Messenger. Дані, які збирають та обробляють – номер телефону, ім’я користувача, адреса електронної пошти, фізична адреса, список контактів, приблизне місцезнаходження та точне місцезнаходження, інша конфіденційна інформація, контактна інформація другого користувача, персоналізація додатку, фото та відео, ігри та інший користувацький контент, електронні та текстові повідомлення, рекламні дані та інші дані про використання, ідентифікатор користувача, ідентифікатор пристрою, взаємодія з додатком, історія пошуку, історія переглядів, дані про збій у роботі, продуктивність роботи та інші дані діагностики, різного роду фінансова інформація, в тому числі кредитні дані, платіжні дані та інші фінансові дані, історія покупок, здоров’я, фітнес, реклама, маркетинг, інші типи даних.

Цікаво: Декілька правил, як синхронізувати повідомлення у Viber на телефоні і комп’ютері.

Політика конфіденційності Viber

Спочатку поговоримо про захист Ваших переписок та дзвінків у Viber. Починаючи з версії Viber 6.0, і вище, всі основні функції додатку захищені технологією наскрізного шифрування. Це означає, що шифрується вся Ваша активність в месенджері – обмін повідомленнями між двома абонентами та групові чати, голосові дзвінки між двома абонентами та у групах, спільне використання інформації в приватному режимі, а також підключені пристрої. Ключі шифрування зберігаються тільки на пристроях користувачів і ніхто, навіть Viber не має доступу до них.

Додаток з усією відповідальністю запевняє, що не читає текстові повідомлення користувачів, не прослуховує голосові повідомлення, також не слухаються телефонні розмови через Viber. Також на серверах програми не зберігаються текстові повідомлення користувачів після їх доставки абоненту, як і усі додаткові вкладення, будь то фото, відео, інші формати файлів, тощо. Саме через це неможливо відновити стерту Вами історію переписок, чи певне повідомлення. Саме через це і придумані резервні копії Viber – щоб Ви могли спочатку заархівувати свої особисті переписки, а потім їх відновити при необхідності.

Яку ж інформацію про своїх користувачів збирає, обробляє та аналізує додаток Viber? В загальному збирається тільки та інформація, яка дозволяє забезпечити зручність використання сервісів та послуг програми. Це передбачає такі прості дії, як, наприклад, дозвіл іншим користувачам бачити Ваш профіль – ім’я та фото, при чому, як себе називати вирішуєте Ви та, чи показувати реальне фото, чи аватар – рішення теж за Вами. Також Viber обробляє Ваші реєстраційні дані або фінансові, якщо Ви виявили бажання скористатися його додатковими платними функціями.

Деякі персональні дані користувачів необхідні додатку для всіх сервісів Viber, наприклад, Ваш номер телефону, а деякі потрібні лише для певних сервісів чи послуг, якими користувач виявив бажання скористатися. Наприклад, сервіс Viber Pay. Реальність деяких даних не є обов’язковою, як наприклад ім’я чи фото Вашого профілю.

Цікаво: Українцям розповіли, як правильно повністю видаляти повідомлення у Viber.

При реєстрації Вашого облікового запису у Viber Вами надається та обробляється наступна конфіденційна інформація:

  • Номер мобільного телефону, включаючи код країни та мобільного оператора.
  • Ваше ім’я та дата народження (за Вашим бажанням, необов’язково).
  • Контактні дані, такі як адреса електронної пошти – якщо Ви її надали.
  • Ваша фотографія. Програма дозволяє користуватися програмою без неї.
  • Ваші хобі та інтереси – за бажанням.
  • Список контактів Вашого телефону, якщо Ви надали додатку доступ до них.
  • Дані для входу у Ваш обліковий запис, такі як ім’я користувача та пароль, який Ви придумали, або PIN-код.
  • Ідентифікатори пристрою. Про них піде мова далі.

Нижче нами описані дані, які збирає додаток в автоматичному режимі, або надає користувач при бажанні скористатися певним сервісом чи функцією Viber.

Дані геолокації.

Viber встановлює дані Вашої геолокації як по загальним даним, так і GPS-локацію. В першому випадку – це приблизні дані через IP-адресу, а в другому випадку програма встановлює геолокацію лише з Вашого дозволу та виключно для певних функцій.

Придбання користувачем підписок, продуктів додатку та певних платних послуг.

Якщо Ви поповнюєте рахунок Viber Out чи підключаєте тариф Viber Out, то програма обробляє Ваші платіжні дані та інформацію, пов’язану з проведеними операціями.

Та ж сама платіжна інформація обробляється додатком під час використання клієнтами сервісу Viber Pay та проведенню платіжних операцій через чат-бот Viber.

Ідентифікатори пристроїв.

Це особисті ідентифікатори, які програми зчитують автоматично, такі як IP-адреса, ідентифікатори, пов’язані з рекламою, MAC-ідентифікатори тощо.

Цікаво: Відомо, як за допомогою месенджера Viber, дізнатися геолокацію людини.

Дані про мережеву активність.

Це інформація, яка зберігається в файлах журналу при кожному відвідуванні додатку користувачем або веб-сайту Viber.

Дані про дії.

До них відносяться статус з’єднання, дані про перегляд та отримання повідомлень, дані про статус дзвінків – які здійснені, які отримані, які пропущені, їх тривалість і тому подібна інша інформація.

Інші дані про Ваш пристрій.

Це – дані про Вашу операційну систему, браузер, мови, які Ви використовуєте в них, оператор Вашого мобільного зв’язку або Ваш домашній Wi-Fi.

Отже, як Ви бачите самі, Ваші конфіденційні дані, які обробляє та вимагає надати додаток, необхідні йому для коректної роботи програми та її певних сервісів. Без Вашого на то бажання, ніхто нічого лишнього від Вас не вимагає. А аналітику та дані про статус Ваших переписок можна скрити від інших користувачів, налаштувавши деякі опції, якщо Вам так хочеться.

Детальніше про політику конфіденційності Viber Ви можете прочитати на офіційному сайті додатку.

Цікаво: Відомо, як діяти, якщо був зламаний персональний акаунт Viber.

NO COMMENTS

Exit mobile version