Home Новини сучасних технологій Як захистити Windows від програм-вимагачів

Як захистити Windows від програм-вимагачів

0

Windows 10 і Windows 11 мають вбудований захист від програм-вимагачів, але він не включений за замовчуванням. Ось що вам потрібно знати про використання контрольованого доступу до папок.

Програма-вимагач тримає ваші файли в заручниках, шифруючи їх. Функція контрольованого доступу до папок Windows запобігала будь-якій неавторизованій програмі змінювати файли в критичних папках.

Цікаво: Чому не було Windows 9?

Коротка версія

  1. Введіть «ransomware» у рядок пошуку
  2. Натисніть результат захисту від програм-вимагачів
  3. Увімкнути контрольований доступ до папок
  4. Натисніть так на екрані керування обліковими записами користувачів

Крок 1. Введіть «ransomware» у рядок пошуку

Внутрішній пошук Windows — це найшвидший спосіб знайти більшість налаштувань.

Крок 2. Натисніть результат захисту від програм-вимагачів

Ви також можете перейти до налаштувань захисту від програм-вимагачів через інтерфейс безпеки Windows, але шукайте найшвидший підхід.

Крок 3. Увімкнути контрольований доступ до папок

Перший заголовок на екрані захисту від програм-вимагачів звучить як «Контрольований доступ до папки» з поясненням і перемикачем під ним. Якщо перемикач вимкнено – сірий колір зі словом «вимкнено», як на моєму скріншоті, натисніть на нього.

Крок 4. Натисніть так

Контроль облікових записів користувачів перевірить, чи справді ви подали запит на зміну налаштувань. Натисніть «Так», і ви готові до роботи.

Контрольований доступ до папок за замовчуванням захистить ваші папки «Документи», «Зображення, відео», «Музика» та «Вибране» від зміни неавторизованими програмами. Ви можете додати нові папки до списку, натиснувши посилання Захищені папки, і авторизувати нові програми за допомогою посилання Дозволити програму через контрольований доступ до папок.

Цікаво: Відомо, як відновити видалені файли у Windows 10/11.

Вирішення проблем

Я використовую програму, якій довіряю, але Windows каже: «Програму заблоковано».

Ось чому контрольований доступ до папок вимкнено за замовчуванням. Хоча власні програми Microsoft і програми деяких відомих законних видань програмного забезпечення авторизовані за замовчуванням, можуть виникати деякі помилкові спрацьовування. Це відбувається, відкрийте захист від програми-вимагача, як описано вище, і натисніть «Дозволити програму через посилання контрольованого доступу до папки». Ви зможете перевірити нещодавно заблоковані програми та знайти будь-який додаток за допомогою кнопки Додати дозволений додаток.

Як додати нову папку до контрольованого доступу до папок?

У налаштуваннях захисту від програм-вимагачів натисніть посилання «Захищені папки». Ви зможете побачити всі папки, які наразі захищені, і додати нові за допомогою кнопки Додати захищену папку. Це чудово підходить для папок проектів із програмного забезпечення для розробки або редагування. Просто переконайтеся, що ви не здувайтеся і не додаєте весь жорсткий диск, оскільки багатьом програмам потрібно регулярно створювати та знищувати файли, особливо тимчасові, і контрольований доступ до папок, ймовірно, заважатиме цьому.

Що означає розділ відновлення даних Ransomware?

Якщо ви пов’язали свій обліковий запис Microsoft OneDrive з Windows, будь-які файли, розміщені в синхронізованих папках OneDrive, можна буде відновити, навіть якщо копії на вашому жорсткому диску зашифровані програмним забезпеченням-вимагачем.

Цікаво: Відомо, як тестовий період Windows 11 впливає на швидкість роботи SSD.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version