Реклама

Історія комп’ютерної миші: як вона створювалась та змінювалась з роками

Останні Новини

Можете уявити собі роботу за комп’ютером без миші? Навряд чи, а якщо це і можливо, то взагалі не комфортно. Власникам ноутбуків легше, вони можуть користуватись сенсорним тачпадом, але погодьтесь, що це не завжди так само зручно як звичайна миша. Є задачі, які не виконаєш без неї. Мало хто задумувався коли ж вигадали такий чудовий пристрій, хто це зробив та як він змінювався з роками. Сьогодні всі ці теми будуть розкриті в статті, тому читайте далі.

Розпочнемо з короткої історії про створення миші. Насправді, щось схоже було придумано ще в часи Другої світової війни, в 1946 році. Британські оператори радарів, які визначали місцезнаходження німецьких літаків, не могли це робити нормально, адже їх так званий комп'ютер керувався лише джойстиком, а це було вкрай не зручно. Для того, щоб покращити роботу, потрібно було щось вигадати краще. Тут на допомогу прийшов Ральф Бенджамін (інженер). Він створив пристрій, який взагалі не схожий на сучасну мишу, але він і є її предком. Це була кулька, а з двох сторін від неї розміщувались ролики із резини. Кулька оберталась і таким чином керувала комп'ютером.

Цікаво: Основні причини, чому смартфон не зможе замінити комп’ютер

Після цього розвиток миші продовжився, але вони надалі використовувались тільки в авіації. В 1968 році американські дизайнери представили нову версію. Це було два колеса з дерев'яним корпусом і одною кнопкою. Назва "миша" з'явилась тоді ж із-за форми.

Паралельно до американських дизайнерів, німецька фірма Telefunken вирішила також створити мишу, але трохи іншу. Вона вже була круглої форми, а колесико всередині вказувало напрям руху.

Якщо глянути на першу мишу і на сучасні варіанти, то буде здаватись, що колишній пристрій це щось не потрібне і не вражаюче, але це не так. В часи війни, коли техніка не розвивалась з такою швидкістю, як зараз, комп'ютерна миша стала справжнім проривом. Вона полегшила роботу та зробила її комфортнішою. Зі своєю задачею мишка повністю справлялась. Нею можна було навести на потрібний об'єкт, натиснути на нього кнопкою, перемістити його.

Варто знати: Названо 6 програм на Windows, які варто видалити з свого комп’ютера

З роками все більше людей стали цікавитись мишею і вдосконалювати її. Було багато варіантів, які змінювались та ставали кращими. Якщо говорити про мишки, які відомі вже нам, то спочатку всі користувались кульковою. Вона рухалась по поверхні, а кулька знизу запускала усі механізми всередині, завдяки цьому ви і бачили курсор на екрані та могли ним керувати. Звісно, є свої мінуси. Наприклад, така миша добре їздить лише по спеціальному килимку, а ще її потрібно чистити.

На заміну кульковій миші, прийшла оптична. Можливо, це була не настільки заміна, як просто кращий варіант. Дана миша має іншу будову, у ній відсутня кулька знизу, а замість неї розташований індикатор. Цей індикатор світиться і відбиває світло на матрицю, вона вже і відповідає за рух курсора. Така мишка добре їздить по будь-якій поверхні окрім скла, але головне, що не потрібен спеціальний коврик та постійна очистка деталей.

Ну і останній вид миші - лазерна. Це вдосконалена оптична, але у ній вже не світлодіоди, а лазери, які зчитують напрямок та рухають курсором. Вона може працювати навіть на склі. Але по суті не дуже відрізняється від оптичної. І той, і той варіант зручний в роботі.

Цікаво те, що незважаючи на наявність різних мишок, трекбол (предок) існує до сьогодні. Він буває як окремий абсолютно пристрій, може бути разом з мишою (у вигляді додаткових клавіш), або ж взагалі розміщатись біля клавіатури.

Отож, як би не розвивались технології, а комп'ютерна мишка буде існувати завжди. Є дуже багато задач, які неможливо або дуже тяжко виконати, якщо нею не користуватись. Сенсорні дисплеї, тачпади, це звісно добре, але мишка продовжує розвиватись, покращуватись та користуватись популярністю.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Раскрыто неожиданные возможности голосового помощника Google Assistant

Стаття доступна українською...Сегодня в сети появилось видео, где было раскрыто неожиданные возможности голосового помощника Google Assistant. Соответствующее видео было...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -