Home Новини сучасних технологій Хмарне сховище в домашніх умовах – як зробити?

Хмарне сховище в домашніх умовах – як зробити?

0
Хмарне сховище в домашніх умовах - як зробити?

Чим далі розвиваються технології, тим більше треба пам’яті мати на ноутбуці чи смартфоні. Фото, відео, документи починають забирати все більше вільного місця і користувачі починають їх перекидати на хмарне сховище. Всі дані зберігаються на віддаленому сервері, а ви маєте лише до нього доступ за допомогою пароля та логіна. Все виглядає ніби зручно, не треба постійно видаляти, чистити, перекидати файли. Та все ж є декілька мінусів. Наприклад, хмари найчастіше платні, тому прийдеться витрачатись щомісяця/щороку на доступ. Можуть виникнути ситуації, коли сервер вийшов з ладу або був зламаний і ваші дані витекли в мережу або потрапили до третіх лиць. Таке трапляється рідко, але не варто виключати таку можливість.
До чого ми це все ведемо? До того, що можна самостійно створити хмарне сховище, яким ніхто більше не зможе керувати і ніхто не буде мати до нього доступ. Для створення треба будуть мінімальні знання та декілька підручних матеріалів (про все читайте нижче).

Цікаво: Названо 2 істотні недоліки “хмарних” сервісів

Сьогодні вчити створювати хмарне сховище ми будемо трьома способами.

За допомогою старого ПК.
Думаємо, багато в кого вдома стоїть старий стаціонарний ПК і не зрозуміло, що з ним робити. Так от пропонуємо варіант – створення сховища. Комп’ютер ідеально підійде для цього завдання, але є один нюанс – він повинен бути постійно увімкнений. А серед іншого, потрібно буде завантажити спеціальне програмне забезпечення (воно доступне на будь-яку операційну систему), та додати кілька дисків, але ця умова обов’язкова для тих, кому треба дуже багато місця. Взагалі, хмари із ПК виходять дуже функціональні, просто треба трохи детальніше над цим попрацювати та вивчити всі можливості. Цікаво ще й те, що далі після всіх налаштувань можна навіть не мати монітор до ПК, а просто отримувати доступ віддалено.

За допомогою роутера.
Більшість роутерів мають порт USB. Туди треба підключити додаткову пам'ять. Найкраще вибирати SSD або HDD. Вони надійні та розраховані на постійну роботу. А от флешки не варто використовувати, вони не можуть постійно працювати, швидко виходять з ладу та не мають стільки циклів перезапису файлів. Для того, щоб все правильно налаштувати, варто лише прочитати інструкцію до роутера і все стане зрозуміло. Є моделі роутерів, які підтримують спеціальні програми для створення та роботи з хмарою, але якщо така функція недоступна, то можна просто все робити через протокол FTP. До такого хмарного сховища із роутера можна підключитись з будь-якої точки світу. Все робиться дистанційно.

Цікаво: Названо причини, чому хмарні месенджери краще традиційних

За допомогою NAS.
NAS - це професійний пристрій і з нього створити хмару трохи важче, але це найкращий варіант і найбільш універсальний. Взагалі, NAS являє собою коробочку з роз'ємами для підключення зовнішніх накопичувачів. Працює він і від локальної мережі, і в зовнішньому інтернеті. Простими словами NAS - це маленький розмірами комп'ютер, з можливістю роботи тільки із файлами. Він може працювати по різному. Наприклад, можна використовувати два диски для віддзеркалення. Тобто, якщо один вийде з ладу, то на іншому збережеться вся інформація непошкоджено. Або в разі потреби більшої швидкості, можна NAS налаштувати так, щоб він зчитував рівномірно інформацію з двох дисків і тоді швидкість буде в два рази більшою. NAS підходить для створення будь-якого сервера, тому це універсальний варіант.

Дехто створює хмари із смартфона, але ми цей спосіб не стали включати в список по тій причині, що телефони абсолютно не підходять для цієї мети. Створювати з нього хмарне сховище немає сенсу, хоч і є ті, що таке роблять.
Отож, як бачите, є декілька зручних способів створити хмару самостійно вдома і тримати дані в абсолютній безпеці, без страху, що з ними може щось статись.

Цікаво: Хмарний ігровий сервіс Amazon Luna доступний для смартфонів

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version