Home Новини сучасних технологій Що таке нанопроцес на чіпах для смартфонів та чому він грає таку...

Що таке нанопроцес на чіпах для смартфонів та чому він грає таку важливу роль?

0
Що таке нанопроцес на чіпах для смартфонів та чому він грає таку важливу роль?

Процесор – це головна деталь в смартфоні. Від нього залежить продуктивність та загальна робота пристрою. Щоб вибрати максимально швидку модель, треба хоча б трохи розумітись в характеристиках, а це не кожен може. Саме тому, пропонуємо ознайомитись із одним важливим показником – техпроцесом.

Цікаво: Названо одну з причин, чому графічні процесори NVIDIA можуть стати ще дешевшими

Для початку давайте визначемо, що таке техпроцес. В інтернеті можна знайти багато інформації, але вся вона складна та не зрозуміла звичайному користувачу. Ми будемо все пояснювати простою доступною мовою, щоб кожен зміг скласти уявлення про це поняття. Розпочнемо з самого процесора. Він у смартфоні складається із багатьох транзисторів. Їх може бути мільйони в одному процесорі. Вони дуже малесенькі. А от відстань між транзисторами це і є техпроцес. Вона вимірюється в нанометрах, тому можна часто побачити позначку нм. Наприклад, в характеристиках можна побачити 5 нм, 7 нм і т.д.

Для процесорів чим менший техпроцес (відстань) тим краще і на це є декілька причин:

  1. чим менша відстань, тим більше транзисторів поміститься;
  2. чим більше транзисторів, тим продуктивніший смартфон;
  3. чим щільніше розташовані транзистори, тим швидше передаються дані і повільніше розряджається пристрій.

Ось такий принцип роботи, якщо говорити простими словами.

Цікаво: Розповідаємо, як купити новий процесор для материнської плати

Давайте тепер поговоримо, чи дійсно техпроцес такий важливий в смартфоні. З однієї сторони так, адже від нього залежить і продуктивність, і час автономної роботи. Але це не означає, що 5 нм та 22 нм будуть настільки різні в роботі. Варто розуміти, що цифри, які написані в характеристиках та позначки нанометрів не завжди відповідають реальній картинці. Буває, що виробники тільки трохи вдосконалюють процесор, а в показниках пишуть абсолютно не правдиві значення. Все це робиться, щоб привернути увагу та розрекламувати продукт. Тим більше, компанії знають, що звичайний користувач це не перевірить. Для цього треба розібрати пристрій та мати спеціальне обладнання.

Ще один не втішний момент. Процесори з новими удосконаленими процесорами можуть швидше піддаватись природній деградації через високі температури. На жаль, це не рідкість і телефон почне працювати ні чим не краще, ніж стара модель.

Які можна зробити висновки? Техпроцес хоч і грає важливу роль, але точно не ключову. Щоб дійсно правильно вибрати смартфон, краще ознайомитись із іншими показниками та прочитати, що вони означають. Тільки тоді можна буде скласти повну картинку про продуктивність і якісь смартфона.

Цікаво: Samsung розповіли, чого очікувати від нового процесора Exynos 2200

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version