Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, як купити новий процесор для материнської плати

Розповідаємо, як купити новий процесор для материнської плати

0

Центральний процесор (CPU) є невід’ємною частиною будь-якого ПК. Але як вибрати найкращий процесор, сумісний з вашою материнською платою? Ви вибираєте AMD чи Intel? Економічний чи енергетичний голод?

Що таке процесор?

Центральний процесор - це серце і душа комп'ютера. Він запускає програми, виконує дії та отримує інструкції, щоб назвати деякі з його функцій.

З роками процесори перетворилися на багатоядерні процесори. Раніше одноядерні процесори могли обробляти лише один процес за раз. На початку 2022 року процесори можуть пропонувати до 64 ядер, а в 2023 році очікується збільшення до 128 ядер.

ПК можуть працювати з кількома програмами, браузерами та навіть іграми в будь-який момент часу. Але це не так просто, як купити новий процесор з великою кількістю потоків і ядер і встановити його на материнську плату. Вам потрібно не тільки переконатися, що ваш блок живлення (PSU) може працювати з процесором і що у вас достатньо охолодження для нього; ви повинні переконатися, що він сумісний з вашою материнською платою, інакше, чесно кажучи, він не працюватиме.

Цікаво: Відомо, коли і для чого потрібно міняти термопасту на процесорі.

AMD проти Intel

Більшість настільних ПК створені з використанням процесора AMD або Intel. Раніше Intel була найкращим вибором, якщо ви хотіли створити бюджетний ПК, а AMD була найкращим вибором, якщо ви шукали потужний ігровий ПК.

Однак зараз між двома виробниками дуже мало різниці. Обидва пропонують недорогі процесори, які є економічно ефективними, як-от Intel Core i3-9100 (4 ядра/4 потоки) і AMD Ryzen 3 3100 (4 ядра/8 потоків), які ви можете отримати всього за 140 доларів США . Ви можете отримати високоякісні процесори, такі як Intel Core i9-12900K і Ryzen 9 5900X , приблизно за 550-600 доларів.

Незалежно від того, чи виберете ви Intel чи AMD, ваш процесор повинен бути сумісним з вашою материнською платою. Ви не можете встановити процесор Intel на материнську плату AMD і навпаки.

Роз'єми процесора

Найпростіший спосіб перевірити, чи ваш процесор сумісний з вашою материнською платою, — це подивитися на гніздо на ЦП і материнській платі.

Наприклад, процесори Intel 10-го і 11-го покоління сумісні з сокетом Intel LGA1200, а процесори серії Ryzen 1000, 2000, 3000, 4000 і 5000 сумісні з материнськими платами AMD з сокетом AM4.

Ви можете перевірити, чи сумісний процесор з вашою материнською платою, переглянувши веб-сайт виробника. Наприклад, Intel Core i7-10700K (10-го покоління) сумісний з материнськими платами LGA1200.

Це можна визначити, використовуючи специфікацію «Sockets Supported». Практично така ж ситуація з процесорами AMD. Заглянувши на сайт виробника, можна побачити, з яким сокетом сумісний процесор, в даному випадку AMD Ryzen 9 5900X.

Цікаво: Названо процесори, які найбільше підходять для Android-телефонів.

Чи є процесори зворотно сумісні?

Роз'єми ЦП складаються з фізичних контактів і роз'ємів, що дозволяє встановлювати ЦП на них. З цієї причини процесори несумісні зі зворотним зв’язком. Ви не можете вставити процесор Intel у роз'єм CPU AMD, як і процесор Intel 10-го або 11-го покоління, розроблений для сокетів LGA 1200, у сокет Intel LGA 1151.

Однак AMD була набагато щедрішою, пропонуючи більшу сумісність зі своїми сокетами порівняно з Intel. Таким чином, ви можете встановити процесор Ryzen 3 1200, випущений у 2017 році, у сокет AM4, який також підтримує AMD Ryzen 9 5950X, випущений у 2020 році. Однак у деяких випадках для підтримки цього може знадобитися оновлення BIOS. на певні материнські плати AM4.

Intel має тенденцію бути більш заплутаною через кодові назви, які вони використовують для своїх настільних процесорів. Процесори Intel 12-го покоління (Alder Lake) підтримують лише гнізда LGA 1700, тому вам потрібно буде придбати нову материнську плату Intel, якщо раніше ви використовували процесор Comet Lake або Rocket Lake і оновилися до Alder Lake.

Цікаво: Названо процесори, які будуть підтримувати Windows 11.

Вибір правильного процесора для вашої материнської плати

Оновлення настільного ПК, безсумнівно, захоплююче, але, як ми вже бачили, це також може бути дещо заплутаним. Якщо ви хочете, щоб ваша материнська плата була актуальною, вам потрібно буде знайти відповідний процесор, сумісний з нею. Крім того, якщо ви маєте на увазі процесор, який несумісний з вашою материнською платою, вам доведеться придбати нову материнську плату з відповідним роз’ємом ЦП.

AMD

Існує три покоління процесорів AM4; 1 покоління (Ryzen Zen), 2 покоління (Ryzen Zen+) і 3 покоління (Ryzen Zen 2).

Материнські плати 3-го покоління AM4 сумісні з усіма процесорами Ryzen Zen 2 і Ryzen Zen 3. Системні плати AMD X570 також підтримують процесори Ryzen Zen+, але не процесори Ryzen 1-го покоління.

AM4 2-го покоління пропонують сумісність з процесорами Ryzen Zen, Ryzen Zen+ і Ryzen Zen 2.

Материнські плати 1-го покоління A320, B350 і Z370 AM4 сумісні з процесорами Ryzen Zen, Ryzen Zen+ і Ryzen Zen 2, а також з материнськими платами 2-го покоління AM4. Жоден з них не підтримує процесори Ryzen Zen 3.

Intel

Материнські плати LGA1700 сумісні з останніми процесорами Intel 12-го покоління Alder Lake . Це включає процесори Intel Core i9 socket 1700, Intel Core i7 socket 1700, Intel Core i5 socket 1700 і Intel Core i3 socket 1700.

У 2020 році Intel випустила свої гнізда процесора LGA 1200; вони сумісні з материнськими платами LGA 1200 (Comet Lake). Усі материнські плати H410, B460, H470, Q470, W480 і Z490 сумісні з процесорами Comet Lake. Вони відомі як процесори 10-го покоління, включаючи Core i9, Core i7, Core i5, Core i3, Pentium Gold і Celeron (G5900, G5900T, G5905, G5905T, G5920, G5925).

Цікаво: Як дізнатися, скільки Вт споживає мій ПК?

Сумісність – це ключ

Ви швидко помітите, що при виборі процесора для вашої материнської плати необхідно враховувати багато факторів. Від кількості ядер і потоків і тактової частоти до інтегрованої графіки та охолодження. Ви можете годинами вивчати характеристики, щоб знайти процесор, який відповідає вашим потребам.

Однак найважливіше, на що слід звернути увагу в процесорі, - це сумісність з вашою материнською платою. Якщо ваш ЦП не підтримується роз’ємом ЦП материнської плати, ви не зможете насолоджуватися новою покупкою.

Цікаво: Автозавантаження програм: як вимкнути та чим шкодить комп’ютеру?

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version