Home Новини сучасних технологій На що слід звертати увагу при виборі ноутбука?

На що слід звертати увагу при виборі ноутбука?

0

Часто у людей при покупці ноутбука виникає безліч питань. Якої фірми краще вибрати, яка повинна бути відеокарта та процесор тощо. Щоб розібратись в цьому, слід розуміти для яких цілей Ви робите покупку, адже ноутбуки мають різні призначення.

Цікаво: Розкрито деталі ноутбука від компанії Xiaomi – Book Air 13

Якщо Ви хочете придбати лептоп для ігор, то треба розуміти, що для цього потрібні дуже високі характеристики гаджета, особливо процесора та відеокарти. Ігри постійно оновлюються та виходять новинки, а ігровий ноутбук має відповідати усім критеріям. Також слід зауважити, що лептопи цієї категорії використовуються фахівцями, які професійно працюють з 2D зображенням високої роздільної здатності чи з 3D графікою, або ж займаються монтажем відео.

Для професійної діяльності підійде звісно і лептоп середньої цінової категорії, який має високопродуктивний процесор. Це мається на увазі робота з об'ємними документами та таблицями, обробка звуку чи для одноразового запуску декількох важких додатків.

Якщо ж ноутбук має бути для домашнього користування, перегляду фільмів чи для зберігання сімейних фото/відео тоді підійде бюджетний варіант з процесором невеликої продуктивності.

У всіх цих випадках, якщо звернути увагу, фігурує процесор, саме він відіграє основну роль у продуктивності ноутбука. Отже, при виборі лептопа в першу чергу слід звернути увагу на процесор, далі вже на відеокарту, оперативну пам'ять, дисплей, накопичувач інформації та конструктивні особливості.

Цікаво: Хороший ноутбук. Який він?

Продуктивність центрального процесора складається з декількох параметрів. Як приклад ми вирішили показати характеристики процесора AMD Ryzen 7 5500U. Такий використовується в певних серіях ігрових та комерційних моделей.

Чим більша кількість ядер, тим швидше відбувається процесором обробка вихідних даних. Підтримка багатопоточності дозволяє кожному ядру працювати не з одним потоком даних, а з двома, це теж збільшує продуктивність. Так вищезгаданий процесор має 8 ядер та здатний працювати з 16 потоками, саме це свідчить про його багатопоточність. Якщо ж у процесора кількість ядер така ж як кількість потоків, то це свідчить, що багатопоточність відсутня.

Також у процесора є 3 рівні власної оперативної пам'яті -це L1, L2, L3. Чим більше цієї пам'яті, тим більше інформації можна записати, а процесор швидше отримає доступ до неї та почне обробляти. Процесор AMD Ryzen 7 5500 має такі обсяги кеш-пам'яті: L1-512KB, L2-4MB, L3-8 MB. Тобто, цей параметр відіграє важливу роль у продуктивності роботи центрального процесора.

Тактова частота та можливість її збільшення дають зрозуміти як ядра процесора виконують певну кількість операцій за якийсь час. Завдяки сучасним технологіям цю частоту можна розганяти, але при цьому варто користуватись підставками для охолодження.

Окреме питання це звісно відеокарта, вона може бути інтегрована або дискретна. Дискретні відеокарти виконані на материнській платі та мають усі переваги графічних адаптерів для настільних комп'ютерів. Інтегрована характеризується максимальним обсягом відеопам'яті, яка виділена з оперативної пам'яті, так як власної вони не мають. Процесор який ми брали для прикладу має семиядерний інтегрований відеоадаптер AMD Radeon Graphics з робочою частотою 1800 МГц, під потреби якого може бути виділено до 2 Гб оперативної пам'яті. Та як показує практика, то у характеристиках ноутбука пам'ять в основному не вказується, її потрібно самому дізнатись на сайті виробника.

Цікаво: 5 критеріїв вибору дешевого та функціонального ноутбука

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version