Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, чому ОС Windows не підходить для серверів

Розповідаємо, чому ОС Windows не підходить для серверів

0

Серверів на ОС Windows відверто дуже мало, вони зустрічаються приблизно один раз на 50 випадків. Про це говорять різні системні адміністратори, які мають конкретні дані з досвіду. Більшість серверів йдуть на Linux. Насправді, операційна система Windows Server дуже якісна, але не використовується так широко і ми розповімо в чому ця таємнича причина.

Цікаво: Microsoft оновила додаток «Світлини» в Windows 11

Перша та найголовніша причина – велика витрата ресурсів. Усі сервери працюють без участі людини і обробляють запити, які надійшли з мережевих протоколів. А в Windows йде просто величезний обсяг ресурсу на віконний режим, який не потрібен. Іноді, це може бути навіть до 30% ресурсу. Тобто виходить, що для серверу на Windows треба дуже потужний ПК.

З Linux ситуація інша. Для створення серверу тут не передбачено взагалі ніякого віконного режиму, в ньому взагалі набагато простіше створювати якісь сервери. Управління ним відбувається за допомогою доступу по захищеному протоколу, а всі дії виконуються через командний рядок. Насправді, для більшості це дуже зручно. Мало хто з системних адміністраторів використовують віконний режим для управління.

Ще одна перевага Linux, що в ньому є репозиторії і програми, які потрібні, встановлюються одним натисканням кнопки. У випадку з Windows все потрібно шукати в інтернеті, а це займає багато часу.

Цікаво: Оновлення Windows 11 22H2 заблоковане для деяких конфігурацій комп’ютерів

Віруси це ще одна причина, чому обирають не Windows. Linux заразити вірусами дуже важко, ну це прямо постаратись треба. І знову ж таки, завдячувати треба відсутності віконного режиму, бо це і є причина, чому на Windows віруси зустрічаються набагато частіше.

Ну і останнє - ліцензія. На Windows вона обов'язково потрібна. Якщо брати в оренду ПК для серверу, то вигідніше буде, звісно, обрати на ОС Linux.

Зараз в усіх склалось враження, ніби Windows ніхто не використовує. Це не так. Є ситуації, коли без Windows не обійтись. Наприклад, є вбудовані інструменти, які іноді стають необхідністю в роботі. Або ж взяти до прикладу банківські програми. Вони також працюють на Windows, а все тому, що їх програмне забезпечення було створене виключно під Windows. Варіантів більше не залишається, щоб використати іншу ОС.

Якщо розібратись детально, то не грає ролі ОС сервера. Програмне забезпечення є до всього, варто лише поцікавитись і підібрати. Це не проблема. Але якщо ПК з сервером стоїть в дата-центрі і постійно потрібно його тримати підключеним до мережі, то в рази краще обрати Linux.

Цікаво: Windows 11 22H2 спричиняє зниження продуктивності в іграх на комп`ютерах з відеокартою NVIDIA

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version