Реклама

Названо 7 фатальних помилок, які допускають власники банківських карток

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

З усіх можливих джерел лунають рекомендації стосовно правильного користування банківськими картками, але більшість українців так і не слідують їм. В результаті, на кожному кроці можна зустріти негативні відгуки про те, що певний банк не захищає своїх клієнтів, шахраї повсюду і тому подібне. Щоб ви не ввійшли в список тих клієнтів, буде названо 7 фатальних помилок, які допускають власники банківських карток.

Помилка 1

Записувати PIN-код на картці або ж тримати його в гаманці

Найпоширеніша помилка великої кількості українців, які вважають, що ніхто не зможе викрасти їхній гаманець разом із сумкою. Навіть виключається такий варіант, як втрата картки або гаманця. Записуючи пін-код на карту, ви тільки полегшуєте зловмисникам викрадення ваших коштів. Запам'ятовуйте PIN-код, або ж записуйте на аркуші та тримайте вдома.

Помилка 2

Не закривати рахунки в інших банках (якщо вони не використовуються)

Ще одна поширена помилка. Досить часто, українці користуються послугами декількох банків, тим самим мають в своєму арсеналі по декілька їхніх банківських карток. З часом, коли зникає потреба у використанні деякої з них, вона просто відкладається в дальній кут і не використовується. Чомусь всі вважають, що термін придатності банківської картки рівносильний терміну вашої співпраці з банком. На ділі все далеко не так і часто банк випускає нову картку, по закінченню терміну старої. В більшості випадків, якщо це іменна картка, за неї прийдеться заплатити певну суму. Враховуючи, що ви не знали про це, вам почнуть нараховувати штрафи за неуплату і можуть навіть подати до суду на вас.
Якщо ви не плануєте користуватися послугами того чи іншого банку — закривайте рахунок.

Помилка 3

Залишати свій смартфон без нагляду

Ця помилка схожа до першої по тій причині, що багато клієнтів банку сильно довірливі і вважають, що ніхто не захоче викрасти кошти з їхнього рахунку. В даному випадку мова йде саме про онлайн банк (Приват24, Monobank і тому подібні). Якщо ви перебуваєте на гучній вечірці, або просто відпочиваєте з своїми друзями, не залишайте смартфон без нагляду, оскільки один з таких “друзів” може захотіти отримати доступ до банку та заволодіти вашими коштами. Для цього, навіть нема потреби розблоковувати ваш смартфон, достатньо просто витягнути вашу сім-карту та вставити її в інший смартфон.

Помилка 4

Стирати код CVV / CVC

Багато де можна прочитати інформацію про те, що необхідно стирати або заклеювати секретний код CVV / CVC, щоб запобігти шахрайствам і тому подібного. На ділі, такі відчайдушні кроки не допоможуть вам вберегтися від них, навіть більше, картку із затертим кодом CVV / CVC можуть вважати за недійсну. Також у випадку, якщо ви забудете цей код, її вже не відновлять і прийдеться випускати нову карту.
Варто не забувати, що при втраті картки, її в будь-якому випадку необхідно блокувати і рекомендовано це робити максимально швидко. Єдине що ви можете зробити, це заклеїти цей код скотчем або чимось схожим, щоб при покупці в магазинах, ваш код CVV / CVC не бачили продавці або інші люди.

Помилка 5

Віддавати картку продавцям, офіціантам та іншим людям

Досить часто можна спостерігати ситуацію, коли офіціанти або ж продавці вимагають передачі вашої картки їм в руки, щоб здійснити оплату. В даному випадку, робити цього не рекомендується, оскільки недобросовісний продавець або офіціант (та й інші люди в сфері обслуговування) можуть переписати дані вашої банківської картки та продавати цю інформацію в інтернеті.
Якщо ситуація така, що в продавця нема можливості передати вам в руки термінал для прийому оплати, скористайтеся безконтактним способом за допомогою картки з такою підтримкою, або ж за допомогою смартфона і прив'язаної до неї картки.

Помилка 6

Користуватися підозрілими банкоматами та терміналами самообслуговування

Напевно найчастіше відбуваються викрадення коштів з банківських карток саме при користуванні підозрілими банкоматами або терміналами, які розміщуються в місцях, де мала проходимість людей. Шахраї часто використовують такі банкомати для встановлення спеціального обладнання, яке зчитує введений пін-код або ж інші дані вашої картки.

Помилка 7

Зберігати всі свої картки в одному місці

Це актуально в тих випадках, коли ви зберігаєте всі свої банківські картки, документи та готівку в гаманці, рюкзаку або ж сумочці. Якщо ви втратите їх, або у вас їх вкрадуть, то шахраї отримають доступ до всіх ваших карток. Їм ще більше усміхнеться вдача, якщо в сумці був ще й смартфон з онлайн-банком.

Основна рекомендація стосовно правильного користування банківськими картками полягає в бережному ставленні до них, використання в перевірених місцях, не розголошенні своїх персональних даних та даних свої карток, та використанні інших різноманітних видів захисту вашого смартфона.

Також нещодавно стало відомо, що українці масово відмовляються від пластикових банківських карток.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Названо найдоступніший ексклюзивний смартфон з 256 Гб внутрішньої пам’яті

Останнім часом все більше смартфонів продається з обмеженою внутрішньою пам’яттю, яку не можна розширити за допомогою microSD. Виробники смартфонів...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -