Home Новини сучасних технологій Названо дозволи, які ні в якому разі не можна надавати додаткам на...

Названо дозволи, які ні в якому разі не можна надавати додаткам на пристроях Android

0
Названо дозволи, які ні в якому разі не можна надавати додаткам на пристроях Android

Для пристроїв на ОС Android не існує вірусів, таких як наприклад на ПК, але існують програми, які можуть нашкодити системі. Люди завантажують різні додатки із офіційного магазину і не задумуються, що там можуть бути якісь шкідливі програми. Насправді, система перевіряє усе, але бувають і вийнятки. Найбільшої шкоди приносять смартфонам надані людиною дозволи. Це кожен користувач контролює сам, але всі звикли не читати спливаючі вікна, а просто на автоматі нажимати “Так” і все. Тому ми вирішили приділити цьому окрему увагу та розповісти, які дозволи не можна надавати та в якому випадку.

Спочатку давайте вияснимо які дозволи можуть вимагати програми на телефонах з ОС Android. Ось перелік: камера, мікрофон, геолокація, контакти, календар, смс повідомлення, дзвінки, пошта, мікрофон, доступ до мережі інтернет, пам'ять, дані про стан здоров'я та фізичну активність. Деякі з них абсолютно не шкідливі, а от з деякими інша справа.

Цікаво: WhatsApp: 5 різних функцій Gboard, які вам потрібно спробувати в додатку

  • Давайте тепер поговоримо про кожен дозвіл окремо.
  • ∙Камера та мікрофон. Це найгірше, адже якщо хакери створили собі програму, ви її завантажили і дали дозвіл, то шахраї зможуть слідкувати за вами, фотографувати, а ще гірше - слухати всі розмови. Звучить це дійсно страшно, бо ніколи не знаєш чи програма дійсно надійна. Чи надавати доступ до камери та мікрофона треба добре думати.
  • ∙Контакти. Тут також може бути не дуже безпечна схема. По суті, якщо шкідливій програмі дати доступ до контактів, то вона зможе зберегти собі ваших потенційних знайомих, а потім використати номери для розсилки спаму або вимагати кошти. Такі ситуації вже були на практиці, і потрапити на такий обман не хотілося б ніколи.
  • ∙Геодані. По суті, шахраї завжди зможуть знати де ви знаходитесь або ваш пристрій. Уявіть собі, що абсолютно чужа людина із невідомо якими намірами знає де ви пересуваєтесь в даний момент, це страшно. Програми зараз можна налаштувати так, що доступ до геоданих буде лише тоді, коли програма запущена, але це не зупиняє шахраїв стежити за вами.
  • ∙Телефон та SMS. Маючи доступ до цих сервісів, шахраї зможуть писати повідомлення від вашого імені, перехоплювати важливі вам надіслані тексти, коди і т.д. Тобто, є шанс, що зловмисник зможе отримати доступ і до банку і до всього що забажає. Не потрібно нехтувати безпекою і всім програмам давати цей дозвіл.
  • ∙Пам'ять. Надавши цей дозвіл, ви надаєте доступ до абсолютно всіх своїх даних, що збережені. Це і документи, і фото, і відео, і музика тощо. Шахраї зможуть це переглядати і використовувати в своїх цілях.
  • ∙Накладання на головний екран. Що це означає? Шахраї зможуть змінювати, а точніше накладати зверху свою картинку. Це може бути при використанні сайтів в інтернеті. Ви зайдете на справжню сторінку, а шахраї замінять її на фішингову. Таким чином людина нічого не дізнається і стане знову жертвою обману.
  • ∙Календар. Це найбільш безпечний дозвіл, але теж має свої недоліки. Не варто надавати його програмам, якщо користувач любить вносити в календар свої плани, зустрічі, події. Шахраї будуть теж ознайомлені із всім цим.

  • Чи можна себе якось захистити? Звісно так. Не можна просто взяти і заборонити всі дозволи для всіх додатків, бо так вони просто не будуть коректно працювати. Єдине, що точно варто робити, це дивитись який ви скачуєте додаток. Для цього перевірте відгуки і подивіться як давно він завантажений на сервіс. І звісно оцініть потребу в дозволі. Якщо у вас календар просить дозвіл на дзвінки - це дивно. От такі дрібниці потрібно помічати. Або можна йти по іншій схемі. Заборонити ті дозволи, які вам не подобаються і відкрити програму. Якщо вона працює без них нормально, тоді супер, а якщо ні, то надайте цей дозвіл знову. Бо наприклад служба доставки чи таксі не зможуть нормально виконувати свою роботу без доступу до геоданих. А месенджери не зможуть телефонувати без доступу до мікрофону. Тому слідкуйте і ви не натрапите на шахраїв та їх схеми.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version