Home Новини сучасних технологій Нова шахрайська схема з кредитами в Україні. Як не потрапити у пастку?

Нова шахрайська схема з кредитами в Україні. Як не потрапити у пастку?

0
Нова шахрайська схема з кредитами в Україні. Як не потрапити у пастку?

Дзвінки від банків або різних фінансових організацій не рідкість. Усі вони мають певну базу даних, яку обдзвонюють час від часу, щоб запропонувати свої послуги. Таким чином у них і з’являються потенційні клієнти. Це не несе небезпеки. Але от що робити, якщо подзвонив працівник банку і повідомив, що на ім’я людини була оформлена заявка на кредит? Завжди це викликає моментальну паніку, але так робити не варто. Зараз ми розповімо, що робити в такій ситуації і чому такі дзвінки взагалі надходять.

Цікаво: Голосовий фішинг – новий вид шахрайства. Як не натрапити на обман?

Якщо людина не оформляла заявки на кредитування, а дзвінок з такою інформацією надійшов, то в 99% це шахраї. Вони мають свої певні схеми обману, які реалізовують, щоб незаконно заробити гроші. Працює це приблизно таким чином:

  • Аферист телефонує особисто до людини, або ж телефонує робот та пропонує виконати певні дії. Як би не спланували все шахраї, але в кінцевому результаті спілкування все одно буде з реальною людиною.
  • Далі по телефону починається вияснення, хто і навіщо подав від чужого імені заявку. Шахраї починають звинувачувати у цьому інших шахраїв або ж своїх співробітників за неправильне виконання обов’язків.
  • Далі ці ж аферисти починають опрацьовувати потенційну жертву. Це робити не так вже й складно, адже зазвичай люди дуже панікують і готові на все, аби не втратити свої кошти.

Це початок схеми обману шахраїв. Далі вони працюють різними способами аби заробити на комусь. Перший варіант – шахраї самостійно беруть кредит на жертву. Це відбувається доволі примітивним, але дієвим способом. Зараз не з усіма таке можна здійснити, адже люди вже розуміються у процесах. Але є випадки, коли ця схема працює.

Цікаво: Паливні субсидії від ОККО. Як шахраї користуються іменем відомої компанії

Шахраї вмовляють людину встановити додаток банку. Він фішинговий і посилання скидається в особисті повідомлення. Жертва встановлює додаток, вводить всі свої дані та автоматично надає до них доступ аферистам. Ті в свою чергу швидко віддалено оформляють кредит та питають у жертви коди з смс повідомлень. Аргументують тим, що таким чином можна скасувати заявку. В кінці шахраї повідомляють, що все-таки кредит оформився, але кошти ще можна врятувати. Їх для цього потрібно зняти і перевести на інший рахунок. Коли жертва це робить, то добровільно віддає кредитні кошти шахраям і далі втрачає з ними зв’язок.

Другий спосіб ще більше безглуздий, але й він на декого діє. Шахраї кажуть, що кредити оформляють недобросовісні працівники самого банку, але вияснити хто саме дуже складно. Тому жертві треба піти у відділення, оформити на себе кредит, не говорити про розмову та справжні причини його оформлення. Незрозуміло як, але таким чином ніби то вийде знайти жертву та покарати її. Далі, коли клієнт отримав кредит, його починають переконувати, що ці кошти треба терміново перекинути на сторонній рахунок, де вони будуть зберігатись. Звісно, після цього аферисти просто зникнуть і все.

Люди часто ведуться на такі речі, особливо пенсіонери або просто літні люди, адже вони не дуже розуміються у системі. Часто шахраї ще й починають залякувати статтями з конституції чи чимсь подібним. Не можна вірити подібним словам. Аферисти спеціально будуть говорити різні подібні речі аби людині стало страшніше, і вона була готова віддати усе.

Цікаво: Стало відомо, як шахраї крадуть гроші із банківської картки.

NO COMMENTS

Exit mobile version