Реклама

Нові атаки хакерів за старими перевіреними схемами

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Мабуть повністю бути в безпеці на просторах Інтернету не вдасться ніколи. Зловмисників тут вистачало завжди. Але, на будь-яку дію – є протидія. Різноманітні експерти з області кібербезпеки стараються захистити інформацію, яка зберігається на наших пристроях та вчасно повідомляти нас про можливі хакерські атаки.

Однією відомою лабораторією Bitdefender Labs нещодавно була виявлена стара фішингова схема, яку почали застосовувати знову. При чому вірусом заражено уже багато тисяч смартфонів. Так як схема завжди була успішною, то вигадувати щось нове хакерам навіть не прийшлося - використали відомий старий метод і все. Далі ми розповімо Вам більш детально, як він потрапляє на пристрої та, що робити, аби убезпечити себе від нього.

Цікаво: З’явився небезпечний вірус, який неможливо повністю видалити із зараженого комп’ютера.

Що треба знати про вірус TeaBot

Саме таку назву має цей вірус – TeaBot. Потрапляє він на Ваші смартфони простим шляхом - через SMS. Вам приходять такого роду повідомлення з невідомих номерів: «Як ти міг (могла) зі мною таке вчинити …», «Я від тебе такої підлості не очікував …» і так далі. Ми не можемо знати усіх текстів, які вигадають хакери, проте суть ми Вам пояснили – повідомлення має носити провокативний характер, який однозначно має Вас зацікавити, мол, що я такого зробив? Далі під текстом повідомлення обов’язково буде посилання на якийсь ресурс, де, мовляв видно Ваш поганий вчинок.

Ось тут і криється небезпека – Ви переходите за вказаним посиланням і отримуєте вірус на свій пристрій. Просто і елементарно. Як бачите, фішингова схема побудована на Вашій цікавості. Завдяки цій психологічній маніпуляції, яку роблять з Вами, така велика кількість уражених вірусом.

Другий шлях потрапляння вірусу – це SMS-повідомлення з проханням оновити якийсь додаток чи браузер на смартфоні. Знову ж таки, нижче розміщене посилання на додаток, при чому з офіційного Play Market, на яке потрібно перейти, щоб це оновлення відбулося. Ну а далі, все те ж саме – при переході вірус потрапляє на Ваш пристрій.

Хоча шлях, яким потрапляє TeaBot на смартфон дуже простий, шкоду він завдасть чималу. Адже, це банківський троян, який має отримати доступ до Вашої конфіденційної інформації з ціллю заволодіння коштами на банківських картках чи рахунках.

Цікаво: Відомо, як перевірити на присутність вірусів пристрій, до якого підключається смартфона.

Вірус розповсюджується дуже швидко та завдає шкоду багатьом пристроям. Про це попереджають експерти з Bitdefender Labs. Згідно статистичних даних, уже виявлено більше 140 тис. таких уражень. І це тільки через посилання на додатки. Ось у яких програмах Play Market було знайдено TeaBot - QR Code Reader - Scanner APP, Weather Cast, Weather Daily, Smart Cleaner, QR Code Scan, QR Scanner APK. Статистика уражень через тизерні SMS невідома. Але, скоріше за все, їх набагато більше.

Як убезпечити свій пристрій від SMS-фішингу

Не вперше ми звертаємо Вашу увагу на важливість кібербезпеки. Ще раз про це поговорити буде не лишнім. Ну, по-перше, ніколи не переходьте за сумнівними посиланнями. Все, що приходить до Вас з відомих сервісів – будь-то банки, офіційні державні установи, відомі торгові бренди, інше – має чітко прописане ім’я в повідомленні. Невідомі номери завжди несуть потенційну загрозу. При отриманні чогось подібного потрібно не втрачати пильність.

Що стосується додатків, то тут ситуація має бути зрозуміла усім. Оновлення приходять на Ваш смартфон автоматично та не вимагають від Вас підтвердження у вигляді SMS. Це можуть бути лише повідомлення системи. Якщо ж Ви являєтесь довірливим користувачем та зайшли за посиланням, то радимо Вам повністю видалити додаток зі смартфона, який був прописаний в посиланні та, при необхідності, встановити його повторно з Play Market.

Цікаво: Названо декілька причин, чому необхідно встановлювати антивірус на свої пристрої.

Дієвим способом очистки пристрою від усього непотрібного та небезпечного є скидання смартфона до заводських налаштувань. Можете скористатися ним, якщо в цьому є необхідність.

Також хочемо порадити Вам більше цікавитися новинами, які оприлюднюють спеціалісти з кібербезпеки та бути в курсі того, які віруси вони виявляють. Обізнаність у всьому є найкращим захистом.

Також нещодавно було названо вірус, якого варто остерігатися всім власникам Android-смартфонів.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Популярный мессенджер WhatsApp откладывает изменения в политике сбора персональных данных

Стаття доступна українською..Популярный мессенджер WhatsApp откладывает изменения в политике сбора персональных данных. Как сообщается, изменения переносятся на три месяца....
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -