Реклама

Проводимо діагностику автомобіля за допомогою звичайного смартфона

Останні Новини

Власники автомобілів звикли, що перевірка його на справність коштує дуже дорого і для цього потрібно обов’язково користуватись послугами СТО. Насправді не завжди потрібно їхати до сервісного центру, сьогодні ми хочемо розповісти, як можна продіагностувати ваш автомобіль за допомогою смартфона, адаптера до нього та спеціальної програми.

Практично усі машини новіші 1980 року випуску мають бортовий комп'ютер, саме він і дозволяє робити діагностику наступним чином. Окрім смартфону із Bluetooth, вам знадобиться спеціальний адаптер та завантажена на телефон програма (далі все буде описано).
Адаптери бувають різні, але ми радимо придбати OBD-II на базі мікроконтролера ELM327 - він підходить практично для усіх автомобілів, які не старіші, ніж 1996 рік. Його покупка вам обійдеться приблизно в 200-300 грн, як бачите не дорого.
Отож, приступаємо до підключення. Спочатку потрібно увімкнути в потрібний роз'єм адаптер. Такий роз'єм зазвичай знаходиться під кермом, має форму трапеції та 16 контактів. Ми не можемо підлаштувати це правило під усіх, адже роз'єм може знаходитись в іншому місці, це залежить від марки автомобіля. Після увімкнення адаптера, його потрібно синхронізувати із смартфоном, а робиться це через Bluetooth. Вмикаємо Bluetooth на смартфоні, знаходимо в списку доступних пристроїв назву адаптера та підключаємось до нього, за потреби вводимо пароль. Якщо ви не можете знайти в списку адаптер чи не знаєте пін-код, всю цю інформацію можна знайти на коробці від пристрою.

Цікаво: Старий смартфон може стати роутером. Як це зробити?

Окрім адаптера та смартфона знадобиться ще й спеціальна програма на телефон. Нижче можна ознайомитись із найбільш популярними та якісними додатками. Варто пам'ятати, що для коректної роботи програми та для зчитування даних, потрібно щоб двигун був заведений, а також програма була підключена через Bluetooth до адаптера (це робиться в налаштуваннях). Тепер повернемось до списку додатків, які ми рекомендуємо:
·HobDrive. Ця програма може бути безкоштовна, але з обмеженою кількістю функцій, а можна оплатити підписку і отримати повний пакет можливостей. Кожен відштовхується від потреб. Окрім стандартних даних по діагностиці, в додатку можна побачити витрати на бензин, скільки ще можна проїхати км не заправляючись, відстежувати перегріви та негативні значення паливних реакцій.
·Torque. Цей додаток також безкоштовний, але можна опатити платну підписку. Програма дуже зручна, кожен її може налаштувати під себе, обрати віджети та встановити їх розмір. Torque дає змогу повністю оцінити роботу двигуна, відслідкувати активність автомобіля в реальному часі, створювати графіки, зберігати дані та усі параметри, щоб потім бачити динаміку показників.
·Car Scanner. За допомогою цієї програми можна налаштовувати всі датчики. Вони будуть відображатись або у вигляді купи графіків із стрілочками, або ж компактно на одному екрані буде вся інформація. Все залежить від зручності для водія. Окрім цього, в додатку запрограмовано розшифровувати велику кількість помилок, що дуже зручно для власника авто.
·CVTz50. Програма працює безкоштовно в демо-версії або ж можна оплатити підписку за повний пакет послуг. Додаток розрахований на читання та скидання помилок двигуна і коробки передач, відстежування температурного режиму, витрат на паливо, тиску та пробігу.

Ось був короткий список програм, якими варто скористатись під час діагностики вашого авто. Як бачите, не обов'язково кожного разу звертатись в сервісний центр для того, щоб оцінити стан вашого транспортного засобу. Інколи можна просто використати свій смартфон.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Перераховано найпоширеніші неполадки Bluetooth в смартфоні

Раніше ми використовували функцію Bluetooth для пересилання файлів. А от сьогодні з його допомогою маємо можливість підключити навушники чи...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -