Home Новини сучасних технологій CryptoNews Принцип роботи майнінгу біткойна

Принцип роботи майнінгу біткойна

0

«Mining» у перекладі з англійської означає видобуток корисних копалин. А у сфері криптовалют, майнінг означає видобуток нової цифрової валюти. Процес купівлі – продажу біткойнів в принципі зрозумілий, а от розібратись з їх створенням трохи складніше. А чи знали ви, що криптовалюта несе шкоду для навколишнього середовища? Думаю, навряд. То ж про це і багато іншого розповім далі.

Як працює майнінг біткойна

Біткойн працює на основі блокчейнів. Так називаються ланцюжки блоків, в яких міститься інформація про транзакції біткойн. Кожен з цих записів додається користувачами та зберігається в кількох місцях водночас.
Система блокчейн створює складне рівняння. Коли майнер його розв’язує, то до ланцюжка додається новий блок, а йому присвоюється певна кількість біткойнів. І тут діє такий принцип, що майнер отримає винагороду тільки, якщо першим знайде правильне рішення. В своїй роботі вони використовують дороге та складне обладнання, що допомагає швидше обчислити рівняння.

Після розгадування, блок додається до книги, а для створення нового блоку, потрібно так само розв’язати наступне рівняння.

Цікаво: Названо 7 способів, як заробити криптовалюту в 2021 році.

Поняття шахтної установки

Таке пристосування складається з усіх деталей і частин комп’ютера. На початкових етапах створення криптовалют, майнери користувались звичайними ПК. Але з часом процес ставав складніший і потребував відповідного обладнання.

Видобувачам доводиться витрачати багато часу на видобуток однієї одиниці. Вони дуже навантажують свої пристрої, тому мусять піклуватись про систему охолодження та відведення тепла. Це впливає на вартість майнінгу.

Люди придумали об’єднуватись, щоб збільшити обчислювальну потужність. А винагороду ділять між собою. Це явище можна назвати схемою для вирішення завдання.

Принцип роботи майнінгу біткойна
Зображення: Відеокарти задіяні для майнінгу криптовалюти.

Поняття хешрейту

Для швидкого розгадування і заробляння на цьому, потрібна супершвидка установка. Вона повинна вміти розгадати рівняння найшвидше. З цього випливає поняття хешрейту. По суті, це одиниця вимірювання обчислювальної потужності. Вона вимірюється здатністю видати правильне рішення за секунду. Це можуть бути мегахеші або гігахеші в секунду, в залежності від потужності установок.

Скільки можна заробити на біткойнах?

Відомо, що кожні 4 роки ставка зменшується в половину, оскільки приєднується все більше людей. А складність рівнянь постійно зростає. До того ж, ця система існуватиме приблизно до 2140 року. Так було розраховано заздалегідь.

Але це не лякає майнерів. Вартість одного блоку восени минулого року становила близько 400 тис.$. Але не так просто отримати прибуток, оскільки дорого коштує обладнання і важко ввійти на ринок.

Цікаво: Названа причина неочікуваного знецінення Bitcoin та інших криптовалют.

Для чого потрібен майнінг?

Насамперед, для оплати праці. А ще з допомогою майнінгу біткойн ведеться контроль за транзакціями. Це не залишає шансів шахрайству, бо всі мають доступ до книги блокчейнів.

Екологія і майнінг

Процес видобутку вимагає затрат енергії обчислювальної потужності. Через популярність видобутку нових біткойнів, зросла кількість установок. Якщо порівняти, то у США енергія, яка використовується для однієї транзакції, могла бути використана сім’єю за 53 дні. Тому деякі країни заборонили майнінг та торгівлю, а компанії перестали приймати оплату біткойнами.

Майнінг націлений на створення нової валюти та контроль над транзакціями. Це досить непогано. Але величезні витрати стають приводом для дискусій. Тому деякі цифрові валюти мають намір відмовитись від видобутку.

Також нещодавно ми розповідали, наскільки біткойн шкідливий для навколишнього середовища.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version