Home Новини сучасних технологій Українцям розповіли, як не потрапити в обман з NFT

Українцям розповіли, як не потрапити в обман з NFT

0

Нещодавно в світ мистецтва та техніки увірвалась новинка. Якщо ви працюєте в цих галузях, то можливо, за останні півроку чули про NFT. З його допомогою люди збирають колекції на крупну суму. А там де крутяться великі гроші, є місце і шахрайству.

NFT має багато прихильників та часто стає предметом обговорення в соціальних спільнотах. Давайте розберемось, що являє собою NFT та які є ризики у його використанні.

Отже, Non-Fungible Token – це невзаємозамінний токен. Це означає, що його не можна обміняти на інший без зміни вартості, як будь-яку іншу валюту. Деякі елементи токенів являють собою цифровий актив, який зберігається в кількох комп’ютерних системах водночас.

Якщо ви купили NFT, що прикріплений до зображення, то це не означає, що ви маєте право розпоряджатись зображенням. Це означає, що ви можете бути записані в послідовний ланцюжок блоків, як покупець NFT. І продати ви можете саме цей запис, а не можливість користування зображенням.

Систему NFT тяжко зрозуміти, вона має багато вад і є середовищем для розквіту шахрайства. Але дехто вважає її хорошою підтримкою для людей, які працюють в світі мистецтва та техніки.

Цікаво: В Україні може виникнути новий спосіб шахрайства.

В чому полягає обман з NFT?

На перший погляд, купуючи NFT, людина впевнена, що вона отримує недоторканий запис в блокчейні. Але досвідчені аферисти навчились на цьому заробляти.

Вони створюють підроблені платформи для продажу NFT та часто пропонують покупку в соціальних спільнотах. При цьому, отримують доступ до онлайн гаманців та криптовалюти довірливих людей.

Взагалі, зараз дуже не досконалий ринок криптовалют, тому вкладати кошти в них ризиковано. Тут постійно живуть різні види шахрайства.

Наприклад, коли на ринку з’являється новий продукт, який створений начебто довіреною особою. Але раптом творець віддаляється від свого творіння, залишається без доходу сам і відповідно, його не отримують покупці.

Подібним прикладом можна назвати NFT-проект Evolved Apes. Коли планувалось зібрати кошти на створення гри. Але з часом розробник заявив, що гри не буде і привласнив собі 2,7 млн $.

У криптосвіті ніхто не дає ніяких гарантій. І якщо все здається дуже просто і добре, то варто запідозрити підступ.

Якщо ж все таки ви маєте в планах купити NFT. Пропоную скористатись такими порадами.

Цікаво: Українцям розповіли, як вберегтися від шахрайства з перевипуском SIM-карт.

Поради для правильної та безпечної купівлі NFT

1. Обов’язково перевіряйте всі елементи транзакції та особу, що купує чи продає.

2. Не переходьте за посиланням та не відкривайте файли від підозрілих адресатів, щоб не отримати вірус, який знайде доступ до вашого криптогаманця.

3. Не беріть подарунків NFT від не перевірених осіб і співпрацюйте тільки з тими, хто не викликає підозр.

Ніколи і нікому не передавайте доступ до свого криптогаманця. Новачки можуть не знати про ризики від цього.

Повторюсь і скажу, що NFT не дає ніяких гарантій і ви ризикуєте втратити цінність своїх покупок, але якщо вже ви свідомо йдете на ризик, то робіть це впевнено і не потрапляйте на обман.

Також нещодавно було розкрито нову схему шахрайства в мобільному банкінгу.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version