Home Новини сучасних технологій Рейтинг захисту від пилу та води: що насправді означає IP68?

Рейтинг захисту від пилу та води: що насправді означає IP68?

0

Сучасні телефони рідко випускаються без будь-якого захисту від стихії, особливо від пилу та води. Те, що раніше було досить нішевою функцією спеціально створених телефонів, тепер стало стандартом, і більшість майбутніх смартфонів , ймовірно, матимуть певну форму захисту від пилу та води. Більше того, коли компанії випускають свої флагманські телефони, усі очікують, що вони будуть забезпечені водонепроникністю – якщо цього не зробити, це вважається великим недоліком і загальним недоліком пристрою.

Чесно кажучи, це не мало б дивувати. Якщо ви витрачаєте непогані гроші на пристрій, будь то екшн-камера , розумний спортивний годинник або новий телефон , ви повинні знати, що він витримає дощ або випадкове зіткнення з унітазом.

Виробники знають про це, і більшість нових телефонів, особливо висококласних, сьогодні мають захист від води та пилу. Це також призвело до деяких суперечок, оскільки такі компанії, як Apple, намагалися пояснити позбавлення роз’єму для навушників як спосіб зробити свої телефони водонепроникними, а не як спосіб продавати навушники Bluetooth .

Однак виробники кажуть вам, що пристрій водонепроникний, але інше – це підтвердити це третя сторона. Ось чому всі водонепроникні пристрої мають певну сертифікацію, яка повідомляє вам, які типи умов вони можуть витримувати, і гарантує, що продукт пройшов суворі випробування для підтвердження рівня стійкості. На жаль, ця система може бути дещо заплутаною. Це може ввести в оману стільки різних кодів, штампів і назв водо- та пилонепроникних якостей і сертифікатів. Давайте пояснимо, що все це означає.

Цікаво: Відомо, як захистити свій смартфон від переохолодження.

Рейтинг IP: що означають літери та цифри?

захист від пилу та вологи ip68

Рейтинг mIP є найпоширенішим сертифікатом водонепроникності електронних пристроїв. Ця сертифікація регулюється Міжнародною електротехнічною комісією (IEC) і загалом визнана надійною та надійною. Якщо ви бачите рейтинг IP на вашому пристрої, ви можете бути впевнені, що він був належним чином перевірений і відповідає вказаним стандартам.

Рейтинг IP зазвичай складається з чотирьох символів. Є дві літери, за якими йдуть дві цифри, без дефісів або пробілів між ними. Важливо пам’ятати, як виглядає сертифікація, оскільки деякі хитромудрі виробники можуть спробувати вас обдурити, розмістивши на своєму пристрої схожі коди, щоб змусити вас подумати, що він сертифікований як водонепроникний.

Перші два символи, I та P, означають захист від проникнення або, іншими словами, наскільки добре це запобігає потраплянню речей усередину. Перша цифра вказує на те, наскільки добре він захищає від дрібних твердих частинок (пил/пісок тощо), з максимальним рейтингом 6. Це коливається від повної відсутності захисту до пилонепроникності.

Після чотирьох звичайних символів ви також можете отримати додаткові літери, що позначають певні типи елементарного захисту. Однак вони набагато більш технічні та не відображаються на особистих технічних продуктах, тому вам справді не потрібно про них хвилюватися.

1-а цифраСтійкість до твердих предметів/пилу
0Без захисту
1Захист від твердих предметів розміром 50 мм або більше
2Захист від твердих предметів розміром 12,5 мм або більше
3Захист від твердих предметів розміром 2,5 мм або більше
4Захист від твердих предметів розміром 1,0 мм або більше
5Пилозахищений (але не повністю пилонепроникний)
6Пилонепроникний

Друга цифра позначає рейтинг водонепроникності з максимальним рейтингом 9. Це від відсутності захисту до струменів води під високим тиском і високою температурою.

2-а цифраВодотривкість
0Без захисту
1Захищений від дрібних крапель, що падають вертикально на пристрій
2Захищено від дрібних крапель, що падають вертикально з пристроєм під кутом 15 градусів
3Захищено від бризок води під кутом до 60 градусів з обох боків пристрою
4Захищений від бризок на пристрій з будь-якого боку
5Захищено від м’якого струменю води
6Захищено від потужних струменів води
7Захищено від тимчасового занурення у воду
8Захищений від тривалого занурення у воду
9Захищено від викиду води під високим тиском і температурою

Іншими словами, якщо ви десь бачите IP69, ви знаєте, що він пропонує найвищий рейтинг IP як для пило-, так і для водонепроникності. Принаймні, коли мова йде про сертифікацію IP-рейтингу.

Є ще один знак, який може з’явитися замість будь-якої з двох цифр – це великий X. Якщо ви бачите X замість однієї з цифр, це означає, що було зібрано недостатньо даних для сертифікації пристрою в цьому область. Сертифікація IP коштує виробнику значних грошей, тому, якщо вони мають іншу сертифікацію або вважають, що їм не потрібен один із стандартів IP, вони можуть просто вибрати сертифікацію для одного з двох типів захисту.

Що означає IP68?

Існує велика кількість комбінацій, коли справа доходить до рейтингів IP, і це може заплутати, але IP68 є одним із найпоширеніших, які ви знайдете на технологічних пристроях.

Що стосується твердих частинок, то пристрої були протестовані на пил і визнані пилонепроникними. Усе, що має першу цифру «6», є максимально стійким до пилу, оскільки це можна перевірити та сертифікувати за цією конкретною шкалою. Для другої цифри 8 означає, що він захищений від занурення у воду на певну глибину та тривалість часу.

  • IP = захист від проникнення
  • 6 = Пилонепроникний
  • 8 = Виживає після занурення у воду

Ймовірно, варто зазначити, що лише тому, що щось має рейтинг IP68 і чудово витримує під водою, воно може не витримувати дощ або бризки від будь-якого струменя. Ось чому Sony зазначає IP65/68 на своїх пристроях . Однак у більшості випадків можна припустити, що якщо пристрій відповідає стандарту IP68, він також повинен відповідати умовам, необхідним для проходження сертифікації IP65.

Інша річ, яку слід згадати, полягає в тому, що IEC (який регулює міжнародні стандарти для рейтингів IP) не вказує, яка глибина або тривалість захисту від води – він просто встановлює стандарт для 7 і 8, кажучи, що 8 має бути більше ніж 7. Як правило, ви побачите, що 7 буде 1 метр протягом 30 хвилин, а 8 буде більше, ніж це, але виробники повинні вказати, який рівень захисту було перевірено. Наприклад, Apple каже, що її iPhone 15 із рейтингом IP68 може витримувати перебування на глибині до 6 метрів протягом 30 хвилин.

Цікаво: Названо причини, чому гідрогелева не найкращий захист вашого смартфона.

А як щодо IP65, IP53 чи інших?

Часто ви побачите продукти з більш ніж одним рейтингом IP, і це просто тому, що вони перевірені на різні види гідроізоляції. Наприклад, Sony Xperia 1 IV має рейтинг IP68 і IP65. Як уже згадувалося, рейтинг IP68 означає, що він може вижити під час занурення. IP65 означає, що він також добре справляється з бризками.

Технічно його перевірено з використанням води, що викидається через сопло діаметром 6,3 мм. Однак у реальному використанні це просто означає, що він може витримати дощ або зливу. Тільки не розбризкуйте його за допомогою мийки високого тиску.

Якщо ви знайдете старіший пристрій зі стандартом IP53, це означає, що він певною мірою захищений від пилу, але не повністю, і може працювати з бризками води, але не струменями води, і, звичайно, не занурюватися.

Що таке рейтинг IP6X, WR50 і WR100 Apple Watch?

  • IP6X = Пилонепроникний
  • WR50 = Водостійкість до 50 М
  • WR100 = Водостійкість до 100 М

Apple Watch Series 7 було анонсовано у вересні 2021 року, і — в анонсі — два незнайомі терміни використовувалися для позначення того, наскільки останні годинники захищені від води та пилу: IP6X і WR50. З тих пір вони переведені на Series 8 і Apple Watch SE (2-го покоління) . Watch Ultra також має IP6X, хоча він має WR100 замість WR50.

Як ми вже зазначали, перше числове значення – стійкість до пилу. Як і будь-який пристрій зі стандартом IP68 або IP67, цифра «6» означає, що він дуже пилозахищений або «пилонепроникний», тобто пил не може потрапити в годинник. «X» означає, що він не має рейтингу захисту IP від ​​води, але це не означає, що він не є водонепроникним — він просто не сертифікований як відповідний цьому стандарту.

Етикетки Apple (та інших) WR50 та WR100 означають водонепроникність до 50 метрів або 100 метрів відповідно, і оскільки це значно перевищує глибину 1,5 м, яка сертифікована стандартною системою рейтингу IP, немає справжньої потреби мати пристрої з такими мітками сертифікований. Вони водонепроникні, їх можна брати з собою в плавання або на пробіжку під дощем.

Набагато частіше для годинників відображаються цифри захисту від води на глибині (наприклад, 50 м) або в атмосферах (5ATM), що означає, що вони витримають тиск води на такій глибині.

Що означає IPX7 або IPX8?

Наявність X у рейтингу справді кидає деяких людей у ​​відчай, але такі пристрої, як Apple Watch першого покоління, деякі камери Garmin і переносні пристрої, і навіть деякі телефони мають його. Це означає, що пристрій не сертифіковано для захисту від пилу, але це не означає, що він не є пилозахищеним.

Це просто означає, що він може витримувати потрапляння води, як, наприклад, Samsung Galaxy Z Flip 5 , який має рейтинг IPX8, тобто він може витримувати занурення у воду, але не має захисту від проникнення пилу (через конструкцію петлі).

Що таке нанопокриття?

Нанопокриття — це мікроскопічно нанесена плівка, яка наноситься на внутрішні компоненти, щоб допомогти воді скочуватися з усього, що потенційно може бути пошкоджено вологою.

Деякі компанії люблять створювати свої телефони з водовідштовхувальним нанопокриттям, але не пропонують конкретного рейтингу IP. З цими пристроями, як-от старий Moto Z , телефон, ймовірно, переживе випадкові розливи, легкий дощ або дивний бризок, але він не витримає під час занурення або зіткнення зі струменями води чи сильним дощем.

Цей тип нанопокриття розвинувся й забезпечить повний захист від занурення, не покладаючись на ущільнення в корпусі телефону.

Що означає ATM?

Незважаючи на те, що деякі смарт-годинники мають рейтинг IP, ви частіше зустрічаєте водонепроникність, позначену ATM, принаймні в годинниках, призначених для занять спортом або активного відпочинку. ATM означає атмосфери (нічого спільного з банкоматами) і в основному вказує, який тиск він може витримати. Або, іншими словами, на яку глибину ви можете зануритися під воду?

Зазвичай він призначений для пристроїв, призначених для використання під водою, і в більшості випадків 1 ATM становить 10 метрів, 5 ATM – 50 метрів і 10 ATM – 100 метрів. Для моделей Apple Watch (крім Apple Watch Ultra), наприклад, ця глибина становить 50 метрів, тому їх можна використовувати для відстеження плавання.

NO COMMENTS

Exit mobile version