Home Новини сучасних технологій Роздільна здатність QHD: що це і чим відрізняється від інших?

Роздільна здатність QHD: що це і чим відрізняється від інших?

0

Для когось роздільна здатність QHD новинка, а хтось бачив вже цю назву в нових моделях ноутбуків та телефонів. Для повного розуміння що це, ми і підготували дану статтю. Нижче буде вся інформація, яку варто знати.

Для початку розберемо, що таке взагалі роздільна здатність та якою вона буває. Цей термін показує наскільки хороше зображення ви отримаєте від телефона або монітора. Роздільною здатністю рахується кількість пікселів в екрані. Чим їх більше, тим якісніше та чіткіше зображення. Найважливішою ця характеристика є для великих екранів.

Візьмемо до прикладу всім відому роздільну здатність HD. У ній кількість пікселів 1280*720. А от в QHD, про яку сьогодні мова, вже 2560*1440. Її іншими словами називають 2К (цей термін більш знайомий усім). Від повної назви Quad HD стає зрозуміло, що ця роздільна здатність в чотири рази краща, ніж HD.

Цікаво: Названо народний і бюджетний 4K-телевізор в 2021 році

Зустріти QHD можна на телевізорах або моніторах великих розмірів. На смартфонах це буває вкрай рідко.

Окрім QHD є ще схожі назви qHD та WQHD. Що вони означають і чи це одне й те саме?

WQHD та QHD це дійсно одне й теж, просто першу букву додають для акценту на великій кількості пікселів.

А от qHD, це вже зовсім інше. Різниця лише в величині першої букви, але значення різне. Роздільна здатність qHD має кількість пікселів маленьку - 960*540. Це четверта частина від FullHd (16:9). Ця роздільна здатність зустрічалась років 10 тому в деяких смартфонах.

Існує ще одна назва - ультраширокий QHD. Ця роздільна здатність притаманна дуже великим екранам зі сторонами 21:9. Тут кількість пікселів аж 3440*1440.

Варто знати: Названо 4 причини, чому 3D-телевізори зникли з продажу

Роздільна здатність, яка по кількості пікселів випереджає QHD - це UHD. Вона має 3840*2160 пікселів.

Яку роздільну здатність краще обрати? Тут все залежить від пристрою, який ви вирішили придбати. Для смартфона цілком підійде FullHd. Зображення буде чітке та якісне, а більшу роздільну здатність ви навряд чи помітите, адже телефони не мають настільки великих екранів. Тим більше, батарею прийдеться заряджати частіше, а вартість самого ґаджета буде явно вищою.

Для ноутбука або монітора чудовою роздільною здатністю буде QHD. Зображення порадує користувача, особливо в іграх, фільмах, редагуванні та перегляді фото/відео. Ціна за таку техніку буде більшою, але якщо маєте можливість, то беріть без сумніву. Різниця в пікселях буде помітною.

Роздільна здатність UHD підійде для більших моніторів, але для неї потрібно мати потужне обладнання та кошти на придбання. Вона, звісно, покаже ще кращий результат зображення, але якщо ви не маєте можливості купити все необхідне для правильної роботи монітору з роздільною здатністю UHD, то QHD нічим не буде гіршою.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version