Реклама

Розповідаємо, як відформатувати USB-накопичувач в Windows 10

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Для форматування флеш-накопичувача USB не потрібно використовувати складні інструменти. Ви можете зробити це безпосередньо в Провіднику файлів. Але що означають всі варіанти і який з них вибрати? Ось що вам потрібно знати.

Цікаво: Перераховано маловідомі правила користування флешкою.

Як відформатувати USB-накопичувач

Є кілька місць, де можна відформатувати USB-накопичувач у Windows 10. Найпростішим є «Цей комп’ютер». «Цей комп’ютер», як і його попередник «Мій комп’ютер», містить перелік усіх жорстких дисків та зовнішніх пристроїв зберігання даних, підключених до вашого комп’ютера.

Ймовірно, у вас є значок на робочому столі під назвою «Цей комп’ютер» – просто продовжуйте і двічі клацніть на ньому, якщо він у вас є. В іншому випадку просто натисніть кнопку «Пуск», введіть «Цей комп’ютер» у рядку пошуку та натисніть Enter або натисніть «Відкрити».

Ви також можете відкрити Провідник файлів і натиснути «Цей комп’ютер» на лівій панелі.

Ви побачите список підключених дисків у розділі «Пристрої та диски», коли він відкриється.

Якщо ви не впевнені, який диск є USB-накопичувачем, від’єднайте його та підключіть знову. Вікно «Цей комп’ютер» оновлюється щоразу, коли відбувається зміна обладнання, тому ви можете визначити його, коли Windows розпізнає пристрій.

Клацніть правою кнопкою миші USB-накопичувач і натисніть «Форматувати».

Тепер у вас є кілька доступних варіантів. Екран форматування має кілька параметрів. Здебільшого ви можете залишити їх у спокої, але ось розбивка того, що означає кожен варіант, якщо ви хочете щось змінити:

  • Ємність – це вказує вам розмір вибраного диска.
  • Файлова система – це дає змогу вибирати з кількох . Кожен з них має різні властивості, які визначають максимальні розміри файлів, максимальний обсяг пам’яті та сумісність операційної системи. Важлива файлова система, яку ви використовуєте.
  • Розмір одиниці розподілу – розмір одиниці розподілу в основному визначає те, як розподіляється простір на USB-накопичувачі. Накопичувачі меншого розміру витрачають менше місця, але мають помірну продуктивність. Залиште це в спокої, якщо у вас немає особливої ​​потреби.
  • Мітка тома – це лише назва диска. Встановіть все, що хочете.
  • Параметри формату  – Ви можете вибрати між швидким або повним форматом . Швидке форматування фактично не видалить жодних даних, а лише дозволить їх перезаписати. Повний формат замінить весь USB-накопичувач. Оскільки флеш-пам’ять має обмежену кількість записів, вам слід уникати повних форматів, якщо немає абсолютної необхідності. (Наприклад, вам слід запустити повний формат, щоб безпечно стерти всі конфіденційні дані,  перш ніж утилізувати або подарувати USB-накопичувач.)

Цікаво: Як зарядити ноутбук за допомогою USB-C: відповіді на ваші запитання.

Яку файлову систему вибрати?

Ймовірно, вам слід вибрати exFAT, якщо ви не знаєте, який формат файлу вам потрібен, або ви не маєте на увазі жодного конкретного використання. ExFAT підтримується Linux, macOS, Chrome OS і Windows, що означає, що він працюватиме з переважною більшістю всіх комп’ютерів, які ви знайдете. Файлова система exFat також підтримує USB-накопичувачі та файли розміром понад 100 петабайт . Зайве говорити, що вам не доведеться турбуватися про це обмеження для флеш-накопичувача принаймні до 2040 року. Єдиним недоліком є ​​те, що зберігання великої кількості невеликих файлів може призвести до втрати місця через розмір блоків .

Якщо ви не очікуєте переміщення великих файлів, розгляньте FAT32. FAT32 застарілий за комп’ютерними стандартами – він існує з середини 90-х. Його вік має одну велику перевагу та один великий недолік: він в основному повсюдно підтримується всіма комп’ютерами та ігровими консолями, але він не може обробляти файли розміром більше чотирьох гігабайт .

Інші формати, такі як NTFS, будуть нормально працювати, якщо ви використовуєте лише Windows. Існують також специфічні для macOS формати, такі як APFS. Ви можете спробувати будь-яку кількість, щоб побачити, чи є у вас переваги. Змінити файлову систему легко, все, що вам потрібно зробити, це знову відформатувати USB-накопичувач. Пам’ятайте, що переформатування диска «стере» всі дані, що зберігаються на диску.

Незалежно від того, яку файлову систему ви виберете, пам’ятайте: USB-флеш-накопичувачі не є чудовими пристроями для тривалого зберігання даних. Вони невеликі, легко втрачаються або пошкоджуються, і, як правило, досить легко пошкоджуються. Якщо у вас є важливі дані, створіть їх резервну копію в хмарі та в інших місцях.

Цікаво: Як працюють нові адаптери на два порти USB Typ-C від Apple?

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Новий Apple Mac Pro буде надзвичайно компактним

Новий Apple Mac Pro буде надзвичайно компактним, майже вдвічі компактнішим поточної моделі. Але поки невідомо, коли він вийде. Як ми...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -