Home Новини сучасних технологій Розповідаємо все, що треба знати про міжнародний номер банківського рахунку IBAN

Розповідаємо все, що треба знати про міжнародний номер банківського рахунку IBAN

0

З різними банківськими платежами ніби всі знайомі, але от не всі поняття відомі. Наприклад, абревіатура IBAN – ніби і всі чули, але значення пояснити мало хто може. Сьогодні хочемо розповісти що це і для чого потрібно.

IBAN – це міжнародний номер банківсього рахунку, якщо переводити на українську мову. Побачивши номер, можна дізнатись, з якої він країни, з якого банку і т.д. Загалом, це такий рахунок, який створений для переказу коштів в інші країни.
Він не завжди однаковий та має однакову кількість символів. Все залежить від країни. Але точно їх не може бути більше як 34. Наприклад, IBAN в Україні має 29 символів, в Польщі 28, в Норвегії лише 15 і т.д.
Давайте тепер поговоримо що міститься в такій кількості символів. Ну перші дві букви це зажди код країни (наприклад, UA, PL, UK). Далі йде контрольний номер із двох знаків, код банку, код відділення банку, номер банківського рахунку.

Цікаво: Українцям назвали найбільші переваги віртуальної банківської картки

Багатьох людей, які роблять міжнародні платежі, цікавить ще питання чи відрізняється якимось чином IBAN від SWIFT, бо і те, і те – це інформація, яка вимагається платіжною системою. Так от – відрізняється. IBAN – це номер рахунку із інформацією про країну та банк походження. Це той рахунок, на який будуть зараховані кошти. Це ніби номер картки для внутрішніх переказів. А от SWIFT – це код, в якому може бути 8-11 символів і в них міститься інформація про установу, яка отримає переказ, місто, філію і т.д. Обидва ці поняття не взаємозамінні, а використовуються разом для здійснення закордонних платежів.

Ще одне актуальне питання від користувачів – чи номер карти є в цифрах номеру IBAN. Так от – ні. Номер карти вказаний на лицьовій стороні, він складається із 16 цифр і це число ніколи не змінюється. Це загальний стандарт для всіх. IBAN, як було сказано вище, може мати різну кількість символів, тому він не має нічого спільного із номером картки. Не варто плутати ці поняття та шукати однаковий номер в обох випадках.Давайте обговоримо ситуації, коли варто знати номер IBAN. Це стосується лише платежів, які йдуть за кордон або звідти. В межах країни IBAN не використовується.
∙Міжнародний переказ грошей. Потрібно знати для здійснення і IBAN, і SWIFT\BIC. Якщо хтось хоче вам надіслати кошти, то ви кажете свої дані. Відповідно, якщо надсилаєте ви певну суму, то питаєте дані отримувача. Треба дуже уважно надсилати номер рахунку і всю іншу інформацію, бо використавши неправильні дані, платіж не відбудеться.
∙ SEPA. Це перекази, які здійснюються всередині Євросоюзу. Для них потрібен лише IBAN, вся інша інформація зайва. Це правило діє і на переказ, і на отримання коштів.
Є випадки, коли для міжнародного переказу не потрібен номер IBAN, хоча це рідкість. Існують країни, які не вимагають цього номера. Наприклад, Америка, Канада, Австралія.

Якщо ви робите переказ людині із цієї країни, то IBAN дізнаватись не треба. Але якщо навпаки із країни в країну, де IBAN обов’язковий, то номер знадобиться. Ось як це працює на прикладі. В межах США IBAN не потрібен. З України в США – не потрібен. З США в Україну – потрібен. Ось такі правила в світі. До речі, якщо ви не знаєте, де взяти свій номер IBAN, то пошукайте в онлайн-банкінгу або зверніться до найближчого відділення свого банку і отримайте виписку з реквізитами, де буде вказано рахунок IBAN.

Варто знати: Перераховано дивні запитання, які може почути клієнт банку під час закриття вкладу

Отож, як бачите для здійснення міжнародних платежів потрібно завжди використовувати IBAN, а в деяких випадках додатково ще й SWIFT. Таку систему було винайдено не просто так, а для безпеки коштів, які переказуються. Переказ за допомогою IBAN швидкий, надійний та дешевий. Тому, таку систему й приняли по всьому світу.

NO COMMENTS

Exit mobile version