Home Новини сучасних технологій Що робити, коли комп’ютер став працювати повільно?

Що робити, коли комп’ютер став працювати повільно?

0

Комп’ютери, як і будь-що інше, час від часу потребує профілактики. На жаль, люди про це не хочуть думати до того часу, поки не станеться щось серйозне. Це стосується не лише ПК чи ноутбука, така ж сама історія з автомобілями, здоров’ям і т.д. Ніхто не хоче або не має часу звертатись до спеціалістів поки не виникло серйозних проблем. Сьогодні мова піде про ноутбуки та звичайні комп’ютери. Для того, щоб зекономити час та гроші, потрібно трохи розбиратись в будові даної техніки. Зрозуміло, що коли ви прийдете в сервісний центр і скажете, що у вас виникли проблеми в роботі, або комп’ютер почав зависати, але ви нічого про це не знаєте, то майстер зможе вам нав’язати заміну різних деталей та ремонт запчастин, а також чистку і т.д. Щоб не витрачати кошти, на те, в чому немає потреби, потрібно володіти хоча б початковими знаннями та мінімально розбиратись в причинах гальмування ПК. Нижче все це ми детально опишемо.

Одна з дуже поширених проблем поганої роботи - засмічена система охолодження. В даній системі з роками назбирується велика кількість пилу та бруду, відповідно, справлятись із своєю задачею стає складно. Комп'ютер перегрівається і починає гальмувати. Зазвичай, для того, щоб відновити нормальну роботу, потрібно почистити від пилу самі вітряки в системі охолодження та інші деталі, а також замінити термопасту. Якщо ви не впевнені чи саме ця проблема є причиною гальмування, можна скачати спеціальну програму, яка зможе виміряти температуру всередині пристрою і тоді ви будете бачити, наскільки критична ситуація.

Цікаво: Основні причини, чому смартфон не зможе замінити комп’ютер

Може бути, що у вас просто старий ПК/ноутбук. Але ця проблема актуальна для користувачів, які користуються різними потужними іграми, програмами, тощо. Ті, хто просто сидить в інтернеті, навряд чи помітять різницю між новим та старим пристроєм. Тому, якщо вам здається, що ваш ПК вже застарів і потрібно термінового його оновити, добре подумайте, чи варто на це витрачати гроші, якщо ні для яких серйозних задач він вам не потрібен.

Третя причина гальмування - засмічена операційна система. ОС, як і все інше, з часом починає страждати від "сміття". Це все стається по вині користувача, адже різні програми, файли і т.д. впливають на роботу. Щоб не шукати та не чистити все зайве, бо на це піде дуже багато часу, можна просто заново встановити операційну систему, тобто оновити її. Звісно, ще одним варіантом є встановлення спеціальної програми, яка буде слідкувати за "чистотою" ОС, але це потрібно робити до того, як з'явиться проблема. Переустановка ОС дає чудові результати і часто техніка починає працювати як нова.

Наступною проблемою є закінчення терміну роботи накопичувача/жорсткого диска. Як не дивно, але ці деталі також потребують з часом заміни. От тільки термін роботи у них різний в залежності від якості та способу використання. Буває, що люди замінюють їх щомісяця, а буває, раз в декілька років. Все індивідуально. Щоб перевірити в якому стані зараз HDD/SSD, можна завантажити програму, яка допоможе в оцінці.

Варто знати: Відомо, для чого всередині комп’ютера потрібна батарейка

Ще однією досить поширеною причиною поганої роботи є віруси. Користувачі можуть мати антивірус на ПК, але це не гарантує повної безпеки. Якщо ви переходите на різні небезпечні сайти або завантажуєте щось через неперевірені посилання, то є великий шанс нашкодити системі. Люди, які розбираються в цьому, можуть взагалі обходитись без антивірусів, але не занести нічого шкідливого на пристрій.

Мало хто на це звертає увагу, але коли на робочому столі розташовується велика кількість папок, фото, ярликів і т.д., то це також погано впливає на роботу. ОС витрачає свої сили на те, щоб показувати вам ці значки, тому краще почистити робочий стіл і все зберігати на своїх місцях, а непотрібне взагалі видаляти. Найбільше з цією проблемою стикаються власники старих моделей.

Важливу роль відіграє вільне місце на диску, де встановлена сама операційна система. Тут така ж історія, як і з іншими пристроями. Якщо мало вільного місця - робота стає повільною. Окрім цього, якщо якісь важливі файли будуть збережені там, де й ОС, то є ризик їх втратити. Бувають випадки, коли "летить" ОС і приходиться її заново встановлювати, так от разом із нею втрачаються збережені файли. Тому намагайтесь не перегружати пам'ять.

Ну і остання причина поганої роботи - автозапуск. Це стосується різних програм, які встановлені на комп'ютер. Користувачі часто не звертають увагу, але функція автозапуску вмикається сама по собі. В таких випадках система буде витрачати свої сили на запуск цих програм, а вони можуть бути вам навіть не потрібні.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version