Реклама

Що таке збільшення оперативної пам’яті та як це працює?

Останні Новини

Оперативна пам’ять (ОЗП) має дуже важливу роль у роботі смартфона. Якщо ОЗП не вистачає, то з часом телефон починає працювати повільна, довго відкривати програми та не справляється із своїми задачами. Якщо пристрій не дорогий, то взагалі після першого року роботи вже починає зависати і за ним не можливо взагалі працювати чи щось дивитись. Враховуючи цю часту проблему, виробники вирішили передбачити одну важливу функцію, про яку сьогодні і піде мова – розширення ОЗП.

Що ж таке розширення ОЗП? Коли на смартфоні не вистачає вбудованої пам'яті, то можна купити флешку, або перекинути файли на зовнішні носії, або ж скористатись хмарним сховищем. У випадку, коли пристрою не вистачає оперативної пам'яті, ситуація стає складніше. Якщо телефон початково має малу кількість ОЗП, то функція багатозадачності перестає працювати повноцінно. Програми не будуть швидко відкриватись, а коли їх занадто багато то ще й пристрій автоматично буде закривати деякі із них для звільнення місця. Ну не дуже хороша перспектива. Виникає питання, для чого тоді взагалі роблять пристрої із малим обсягом ОЗП? Справа в тому, що від цього параметру дуже залежить ціна. Є люди, які не мають можливості купувати дорогі моделі і їм приходиться жертвувати кількістю оперативної пам'яті. На щастя, вже зараз виробники знайшли вирішення цієї проблеми. Тепер можна купувати телефон за доступною ціною та мати не малу кількість ОЗП. Це робиться завдяки функції розширення оперативної пам'яті.

Цікаво: Декілька порад, щоб смартфон почав працювати швидко

Як працює розширення? Усі знають, що окрім оперативної, ще є вбудована пам'ять смартфона. У випадку, коли пристрою не вистачає місця для запуску усіх потрібних програм та для швидкої роботи, можна увімкнути розширення ОЗП і смартфон візьме собі трохи місця із вмонтованої пам'яті.Наприклад, якщо у вас на телефоні 64 Гб, то можна взяти 1 Гб на оперативну пам'ять; якщо 128 Гб - то 2 Гб на ОЗП; якщо 256 Гб - то 3 Гб. Схема приблизно така, але є й такі смартфони, де можна додати до оперативної пам'яті 5-7 Гб (все залежить від виробника).

Пам'ять, яка додається в результаті розширення, називається "динамічна оперативна пам'ять". Вона дещо слабше працює, ніж звичайна ОЗП, але дійсно допомагає роботі смартфона. Наприклад, вам потрібно відкрити декілька програм, з яких деякі дуже тяжкі та вимагають багато вільного місця. ОЗП візьме на себе ці ж самі тяжкі додатки, а от динамічна оперативна пам'ять буде працювати із слабшими програмами. В результаті людина отримає швидку роботу смартфона, повне використання функції багатозадачності та якісний перехід із одного додатку на інший.

Як увімкнути розширення ОЗП? Така функція доступна не абсолютно на усіх смартфонах, але на більшій частині. Зараз цю функцію практикують такі бренди, як Xiaomi, Hono, OnePlus, Poco, Redmi та декілька інших. Розширення ОЗП потрібно вмикати самостійно вручну. Знайти його можна в налаштуваннях телефону. Розділ "Розширеня ОЗП" (Memory Extension) знаходиться або окремо, або в пункті "Додатково". Перейшовши на розділ "Розширення ОЗП" потрібно натиснути на повзунок, щоб увімкнути. Далі деякі телефони пропонують самостійно обрати на яку кількість Гб потрібно збільшити оперативну пам'ять, тут вже самі відштовхуйтесь від потреб. Пам'ятайте, розширення доступне лише у випадку наявності вільного місця на телефоні, якщо внутрішня пам'ять повністю заповнена, то нічого не вийде. А активовується розширення після повного перезавантаження телефону. Не використовуйте функцію розширення без потреби. Лише якщо ви бачите, що смартфон не справляється із усіма потрібними задачами самостійно.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Перераховано налаштування ОС Android, які розряджають смартфон

Кожен смартфон тримає заряд по різному. Все залежить від акумулятора і від віку пристрою. Нові телефони мають більшу автономність,...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -