Home Новини сучасних технологій Торренти – що це таке, їх переваги та недоліки

Торренти – що це таке, їх переваги та недоліки

0

Торрент, або правильніше, BitTorrent – це спеціально створений протокол, який дозволяє завантажувати та передавати великі за обсягом файли з одного комп’ютеру на інший при доступі до Інтернету. Для користувачів інтернету – це спосіб завантаження на свій комп’ютер фільмів, серіалів, книг, ігор та музики, при чому безкоштовно.

Для отримання бажаного відео на Ваш комп’ютер при використанні торрентів, необхідно мати під’єднаний інтернет, торрент-файл та торрент-трекер. Останнє – це програма, яку потрібно встановити на Ваш комп’ютер, щоб через них завантажувати дані з торрент-файлів. В інтернеті їх є велика кількість. Особисто я користуюся трекером «μTorrent». За багато років проблем з програмою не було, підтримка та оновлення приходять регулярно.

Раніше торрентами користувалися усі. Зараз кількість прихильників значно зменшилась. Це викликано законом про авторські права. Діяльність сайтів, які надавали користувачам торрент-файли, стала незаконною. Їх позакривали, доменні адреси перестали існувати. Звичайно, частина сайтів ще існує і в наш час. Проте доступ до торрентів дещо ускладнився. Є відповідне блокування, яке потрібно обходити. В деяких випадках потрібно використовувати VPN.

Тепер опишемо переваги, які отримують любителі торрентів та мінуси або загрози, які можна від них очікувати.

Цікаво: Кращі програми для запису екрану комп’ютера в 2022 році.

Плюси торрентів

1. Швидкість. Завантажуються файли при гарній якості домашнього інтернету надзвичайно швидко. Це також обумовлено одночасною роздачею з різних джерел. Якщо Ви хочете отримати необхідний файл за допомогою завантаження іншим способом, то це відбувається по часу набагато довше.

2. Автономність. Оскільки торрент не прив’язаний до сайту з інформацією, а його роздача відбувається з комп’ютерів інших користувачів інтернету, то файл залишиться при Вас навіть якщо сайту вже не існуватиме. Це надзвичайно зручно.

3. Перерви в роботі. Якщо Ви вимкнули комп’ютер, а файл ще повністю не завантажився через торрент-трекер, то це – нічого. Іншим разом, коли у Вас буде працювати ПК, торрент продовжить свою роботу, при чому не спочатку, а з того місця, де обірвалось з’єднання. Інші інтернет-методи завантаження працюють лише безперервно. Тобто, якщо фільм ще не завантажився повністю, а з технічних причин відбувся збій в інтернеті, то потрібно вмикати завантаження повторно, і воно знову буде з початку.

4. Завантаження великих обсягів інформації. Наприклад, серіали можна завантажувати цілими сезонами, або навіть повністю весь серіал. Тобто, це десятки гігабайтів відео-файлів завантажуються одночасно. Торрент-файл загальний, в цьому випадку, містить в собі папку з окремими торрентами на кожну серію. При бажанні, можете завантажити лише одну чи кілька серій улюбленого серіалу.

5. Сайти-спільноти по інтересах. Правовласники контенту не мають можливість повністю виявити усі сайти та заблокувати їх роботу. Це дає доступ користувачам до великого вибору матеріалу по їх інтересам в одному місці. На таких сайтах є додаткові можливості по створенню власних колекцій, обговоренню, виявленню проблем та вирішенню питань з завантаженням.

6. Можливість доступу до старого контенту. Софт, який уже не підтримується, старі ігри чи передачі та фільми легко відшукати серед торрентів. В іншому випадку Ваші пошуки можуть завершитись нічим.

При такій великій кількості позитиву, негативні моменти також існують.

Цікаво: Відомо, як захистити свій ПК без використання антивірусних програм.

Недоліки торрентів

1. Велике навантаження на мережу. Інколи, при не дуже хорошому інтернеті та налаштованій високій швидкості, завантаження торрента забирає весь канал. Подивитися щось у браузері паралельно буває складно. Тоді лишайте завантаження на ніч, або налаштуйте нижчу швидкість в торрент-трекері. Теж ж саме відбувається з вихідним каналом при роздачі. Якщо велика швидкість роздачі, то вона також споживає всі ресурси каналу.

2. Невідомий вміст торрент-файлів. Тут можуть бути як просто помилки, так і певні загрози. До помилок можна віднести те, що вміст розвантаженого файлу не відповідає тому, що Ви шукали. Такі помилки рідко зустрічаються. Ще може бути помилка кодування торрент-файлу. Тоді він просто не відкриється. Звичайно, що і вміст завантаженого файлу може нести в собі і шкідливу програму. Це також буває рідко, але все ж таки трапляється. Щоб уникнути подібної загрози, необхідно скачувати лише ті торренти, у яких статистика скачувань велика, тобто багато людей ним скористалися. Ці показники є на всіх сайтах з торрентами.

3. Вас бачать інші користувачі. Коли Ви роздаєте, усі, хто користується торрентом, знають Вашу IP-адресу. Тому ми рекомендуємо робити це через надійний та перевірений VPN-сервіс. Звичайно, загрозу це несе в собі, лише потенційну. Тільки, коли хтось з інших користувачів буде недобросовісним, та захоче це використати в якихось своїх хакерських бажаннях.

Висновок напишу особисто, виходячи з власного досвіду. Я багато років користуюся торрентами. На рахунок вірусів не скажу – у мене стоїть хороша антивірусна програма. Проте, навіть не пам’ятаю, щоб вона мене за якийсь торрент-файл попереджала. Сам сервіс мені дуже зручний і простий. Сайти-спільноти зі сховищами торентів давно мною перевірені та надійні, я не міняю їх на інші. Не раджу користуватися лише сайтами, які для скачування торрент-файлу вимагають від Вас перейти на іншу сторінку – викидається таке повідомлення з перенаправленням. Куди Вас при цьому закине, і які загрози, у вигляді тих же вірусів, це несе Вашому комп’ютеру – невідомо. Тому будьте обережні. Ще інколи трапляються торрент-файли, які не відкриваються – невірно закодовані. Тоді потрібно лише скачати інший з запропонованих, або звернутися до іншого ресурсу.

Якщо ж Ви не хочете розбиратися у всіх деталях процесу, то краще звертатися на офіційні сайти розробників. Вони, як правило, дають можливість скачати свою продукцію напряму. Те ж саме стосується і розробників медіаконтенту.

Цікаво: Кращі антивірусні програми для iPhone в 2022 році.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version