Реклама

Українцям розповіли, як використовувати банківські картки за кордоном з розумом

Останні Новини

Зараз як ніколи актуальна тема використання карток за кордоном. На жаль, через війну в Україні багато людей покинули свої домівки і змушені були виїхати в інші країни без всякої підготовки. Найбільше ця тема стосується використання коштів та карток. Ми підготували для вас список правил, яких варто дотримуватись під час оплат за кордоном українськими картками.

Правило 1. Конвертація.
Зазвичай, люди не задумуються про таку дію, як конвертація. Це завжди треба враховувати, бо на це можна витратити дуже багато зайвих коштів. Зрозуміло, що у нас всі картки гривневі, а за кордоном вже або євро, або долари. Користувач, розраховуючись за кордоном або знімаючи готівку, може втратити кошти на різниці в курсі, або ж на комісії за конвертацію. Вона є багато в яких банках, але про це не звикли питати чи говорити. Саме тому, якщо є така можливість, то краще перед поїздкою за кордон відкрити валютний рахунок і не витрачати свої кошти на абсолютно непотрібні комісії. Для прикладу, якщо ви їдете в ЄС, то беріть рахунок в євро, а для Америки - в доларах.

Цікаво: Роумінг-п’ятірка від lifecell для тих, хто перебуває за кордоном

Правило 2. Сума на карті.
Завжди коли їдете за кордон, намагайтесь закинути на рахунок більшу суму грошей ніж ви собі запланували. Це робиться для того, щоб уникнути різних непередбачуваних ситуацій, коли гроші треба, а їх немає. Ви можете подумати, що завжди знайдуться в Україні друзі/рідні, які зможуть допомогти, але не все так просто як здається. Банки зазвичай ускладнюють переказ коштів на іноземні картки або валютні рахунки. Банки люблять брати додаткову не малу комісію, якщо рахунок поповнює не власник і якщо картки немає при собі.

Це безглуздо, але як вже є. Ще однією проблемою стане те, що якщо треба перевести кошти на валютний рахунок, то це не можна зробити легко і просто. Готівку не візьмуть. Треба переказувати із валютного на валютний безготівковим способом. Як бачите, все дуже складно виходить. Тому, найкраще покласти на картку гроші із запасом, щоб потім не довелося думати як їх туди докинути в разі форс-мажору.

Правило 3. Попередити банк.
Цікаво звучить, але краще перед поїздкою за кордон попереджати банківську установу про свою подорож. Це можна зробити хоча б в телефонному режимі. Для чого це робити? Справа в тому, що банки слідкують за картками своїх клієнтів і якщо ви кожного дня користувались карткою в Україні, а потім різко стали розраховуватись чи знімати готівку за кордоном, то в банку можуть виникнути питання, а чи не вкрав хтось картку. Якщо дії стануть підозрілими, то банк може просто заблокувати картку. В такому випадку людина залишиться без фінансів в чужій країні із непрацюючою карткою. Щоб виправити ситуацію доведеться дзвонити на гарячу лінію і виясняти всі нюанси. А це не дешеве задоволення телефонувати із іншої країни в Україну.

Правило 4. Не знімати готівку.
Якщо так трапилось, що ви за кордоном і користується українською карткою, то намагайтесь не знімати з неї кошти, а просто нею платити в магазинах/сервісах. Справа в тому, що банки вигадали різні комісії за зняття готівки. Це може бути - 1-2% від знятої суми + ще якась фіксована сума в розмірі 1-2 доларів (в кожного банку по своєму). А якщо ви будете просто розраховуватись через термінал, то таких витрат у вас не буде. Тому по можливості платіть карткою.

Варто знати: Названо труднощі із картками ПриватБанку, які можуть виникнути в українців за кордоном

Правило 5. Онлайн-банкінг.
Ще досі є користувачі, які не встановлювали і не використовують онлайн-банк. Якщо вам він не потрібен в повсякденному житті, то обов'язково встановіть його коли вирушаєте за кордон. Він допоможе контролювати всі надходження та витрати, які будуть у вас по карті. В будь-якому випадку ви зможете відразу звернутись до банку та вияснити всі питання, які виникнуть. Клієнт зможе бачити усі комісії і вирішити, які способи розрахунку вигідніші, а які більш затратні.

Правило 6. Клас картки.
Як відомо, в кожному банку картки поділяються за класом. Якщо у вас найнижчий, то можуть виникнути проблеми з оплатою за кордоном. Наприклад, деякі сервіси по бронюванню, доставці, страхуванню, оренді і т.д. можуть не приймати картки низького класу, те ж саме може статись із простими оплатами. Вся справа в тому, що такі картки найбільш схильні до злому шахраями, а за кордоном перестраховуються. Найкраще мати картку не нижчу, ніж Visa Classic та Mass MasterCard.

Правило 7. Термін дії.
Останнє на сьогодні правило - термін дії картки. Важливо переконатись, що під час поїздки за кордон ваша картка не втратить актуальності. Якщо ви бачите, що термні дії закінчується і у вас є час, то випустіть нову картку, щоб не хвилюватись зайвий раз.
Отож, є багато правил, які краще пам'ятати та використовувати під час поїздок в інші країни. Якщо ви звикли користуватись банківською карткою, то до цього питання віднесіться по особливому уважно, щоб в результаті не залишитись без коштів. Ну і звісно, завжди майте під рукою номер гарячої лінії свого банку, бо є ситуації, які може вирішити лише їх працівник.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Xiaomi працює над смартфоном з обертовою селфі-камерою

Останні тижні, ми показували декілька різних патентів від компанії Xiaomi. Один з таких стосується смартфона, де селфі-камера буде висуватися,...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -