Home Новини сучасних технологій Відомо, як гарантовано знищити інформацію на жорсткому диску

Відомо, як гарантовано знищити інформацію на жорсткому диску

0

Німецьке слово «шредер» означає подрібнювач, або пристрій, який щось шматує. Багато хто знає, що його використовують для знищення інформації на папері. Після того, як Ви через шредер пропустили цінні конфіденційні документи, прочитати, що на них було написано, – неможливо. Папір, порізаний пристроєм на тонесенькі смужечки відновленню не підлягає. Проте шредери бувають не лише паперові. Їх знищувальні функції використовують за різним призначенням. Наприклад, для зламу та подрібнення жорстких дисків, щоб унеможливити витік інформації, яка знаходиться на них.

Які існують способи видалення інформації з жорсткого диску без фізичного його знищення?

Традиційними способами стирання інформації з диска є звичайне видалення інформації та форматування диска. Проте, повністю дані при такому способі не зникають – стираються лише записи з спеціальної бази, в якій знаходиться інформація про файли. Низькорівневе форматування диску гарантує видалення інформації з нього. Також можна видалити попередню інформацію, переписавши диск знову. Ці два способи надійні, але довготривалі. Видалення 500 Гб даних, що зберігаються на диску займе не менше години, а може й більше. Такий довгий процес є незручним та ризиковим, особливо, якщо потрібно це зробити терміново по причині форс-мажорної ситуації.

Цікаво: Як змінити основний HDD на додатковий.

Ось тут і приходять на допомогу HDD-шредери. Цей різновид подрібнювача використовується для фізичного знищення накопичувальних твердих дисків. Такий шредер зазвичай великих розмірів, хоча моделі їх різняться виглядом. Основна функція цих пристроїв - це швидке знищення дисків для забезпечення гарантованого захисту секретної інформації від потрапляння її до сторонніх осіб. Для зацікавлених організацій витрати на купівлю нового накопичувача по вартості є незначними, а збереження конфіденційності даних - безцінним.

Цікаво: Рекомендації, яких необхідно дотримуватись, якщо Ви бажаєте захистити свій ПК по максимуму.

Види шредерів твердотільних накопичувачів інформації

Існують різні моделі шредерів в залежності від того, які саме носії інформації вони мають знищити та який принцип роботи використовують. Це - шредери для знищення HDD дисків, SSD дисків, лазерних дисків, мікросхем та флешок пам’яті.

HDD-шредер – це пристрій, створений для фізичного подріблення жорстких дисків, або пробиття металевого млинця диска. Для того, щоб гарантувати знищення інформації на класичному накопичувачі, необхідно, щоб саме металевий млинець у ньому був пошкоджений фізично. Через це, як альтернативний варіант до звичайних HDD-шредерів, які працюють на принципі фізичного зламу, існують моделі з принципом роботи печі високого розжарювання. Вони гарантують знищення металевого млинця жорсткого диска високою температурою, яку створюють.

Шредери-печі ззовні нагадують піч, та й мають відповідний запах при використанні. Плюсами їх роботи є надійність знищення феромагнітного покриття диску та невисока ціна пристрою. А мінусами є небезпечність методу при неакуратному використанні та неприємний запах.

Окремим видом шредерів є знищувачі SSD дисків. Принцип їх роботи полягає у руйнації накопичувача електричним розрядом. Пристрої таких моделей дають можливість підключати до них SSD-диски чи флешки пам’яті, для чого мають спеціально облаштований інтерфейс. Перевага цих шредерів у тому, що нічого не ламається фізично та тривалість процесу займає лише декілька секунд. Одне погано – таким способом інформацію, збережену на класичних HDD-дисках, знищити неможливо.

SDD диски, флешки USB, мікросхеми можна так само, як і HDD диски знищувати фізично. Зламавши мікросхему, чи то на диску, чи то у флешці, доступу до інформації більше не буде ні у кого і способу відновлення її на сьогодні не існує.

Цікаво: Відомо, чому легше купити новий ПК, ніж оновити старий.

Хто зацікавлений мати HDD-шредер?

Ви запитаєте, кому необхідно так ускладнювати собі життя, щоб знищувати жорсткі диски та інші тверді носії інформації, витративши при цьому немалі кошти на придбання HDD-шредера? Повірте, бажаючих купувати подібні пристрої завжди вистачає. Це і державні установи, по типу СБУ, які володіють цінною розвідувальною інформацією на рівні гарантій безпеки держави. Також банки і фінансові установи, які захищають інформацію про доступ до коштів своїх клієнтів. Різні установи, які займаються винаходами та науковими дослідами, теж хочуть убезпечити свою діяльність. Тому наявність подрібнювача жорстких дисків буде не лишнім і для них.

Хакерам, які ведуть підпільну діяльність, мати такий шредер просто необхідно, особливо в наш час. Конфіденційність їх роботи має бути однозначно захищеною. Адже, діяльність програмістів на користь нашої держави допомагає здолати ворогів. Можлива така ситуація, що інформацію, якою володіє хакер, потрібно буде негайно знищити. Ось тут і прийде у нагоді HDD-шредер. Якщо диск жорсткий всього один, то поламати його не складно і часу на це потрібно небагато. Проте, якщо Ви ведете організовану діяльність, то швидкість знищення великої кількості твердих накопичувачів відіграє важливу роль.

Цікаво: Названо причини, чому не рекомендується користуватися піратським програмним забезпеченням.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version