Home Новини сучасних технологій Відомо, як швидко виявити злом смартфона та захиститись від нього

Відомо, як швидко виявити злом смартфона та захиститись від нього

0

В світі з’явився новий термін – побутове хакерство. Це означає, що будь-хто зацікавлений може залізти до вас в телефон і взяти з нього інформацію. Для цього не потрібно особливих вмінь та знань, просто треба вміти читати інструкції до спеціальних програм. Звучить страшно, але ми розповімо у цій статті, як швидко виявити злом смартфона та захиститись від нього.

Для початку розповімо, як це працює. Людина заходить в інтернет, вводить в пошуку потрібний запит, скачує спеціальну програму, налаштовує і все, ви хакер.

Спочатку поговоримо про програму AnyDesk. Це приблизний аналог Team Viewer. Ця програма створена для віддаленого керування телевізором, комп'ютером, смартфоном і т.д. Якщо у вас в налаштуваннях телефону вказано, що пристрій може підключатися без згоди, то ви і не дізнаєтесь відразу, що за вами хтось стежить. Зазвичай таким хакерством займаються не чужі люди, а наприклад, турботливі батьки або ревниві чоловіки. Тобто ті, хто має контакт з вашим телефоном.

Все це звучало б не страшно, якби не було спеціальних компаній, які займаються хакерством. Вони можуть за зовсім короткий термін часу отримати доступ абсолютно до всіх даних, повідомлень, медіа на вашому телефоні. Плюс до цього всього дехто ще й може дзвінки записувати.

Рекомендуємо: Хакери за допомогою iPhone викрадали в користувачів біткойни.

Те, що шахраїв багато вже стало зрозуміло усім, але основне в цій статті, це як захистити себе від слідкування чужих людей.

Всі подальші дії будуть робитись на телефоні Xiaomi Mi 9T. На цей телефон вже спеціально встановлена програма для слідкування XSpy. Ця програма є найпопулярнішою в Україні. Вона доступа в GooglePlay та AppStore. Її розробники теж заявляють, що вона найвідоміша. А існує програма з 2010 року. Виявляти цю приховану програму ми будемо за допомогою додатку Hidden Apps Detector. Він теж є у вільному доступі для всіх, до того ж, безкоштовно. Після скачування даної програми, вам потрібно все робити по інструкції написаній нижче.

І так, почнемо. Спочатку натискаємо на кнопку в програмі SCAN HIDDEN APPS. Після цього програма почне шукати приховані додатки, це може зайняти трохи часу. Після цього у вас буде список додатків, які програма виявила як небезпечні. Але давайте пояснимо, не усі ці виявлені додатком програми шкодять вашому телефону. Бувають випадки, коли додатки на телефоні або пристрої, підключені до нього, встановлюють собі додаткові модулі. Простими словами, у вас на телефоні є корисні додатки, які не відображаються в меню, вони ніколи не будуть використовуватись вами на пряму і тому бачити вам їх не потрібно. Вони просто є в телефоні і все, а називаються вони модулями. Погано те, що програми для слідкування теж виглядають як модулі і ви їх теж не бачите на екрані.

Відомо, як швидко виявити злом смартфона та захиститись від нього
Додаток Hidden Apps Detector.

Модулі, як і звичайні програми, мають теж іконки. Іконка на модулі завжди підказує до якої програми відноситься. Іконки не можуть бути скопійовані з інших програм, так як це забороняє закон, і створення такого додатку буде просто неможливим без оригінальної іконки. Якщо ви бачите іконку і не знаєте звідки вона, то при натисканні на кнопку "і" біля неї, ви побачите коротку інформацію що це. В моєму телефоні викликала питання іконка програми Update service. Зараз ми подивимось, що з цього приводу скаже Hidden Apps Detector.

Маленький відступ. Шпигунські програми обирають собі такі назви, щоб ви думали, що цей додаток допомагає телефону, а не шкодить.

Повернемось до моєї дивної програми. Я натискаю на значок шестерні і дивлюсь характеристики. Програма досить велика і її можна видалити - це вже ознака того, що вона не доповнення до іншого додатку. В дозволах є доступ до СМС, дзвінків, розташування - ну тут і думати далі немає про що.

Далі варто переконатись точно, що це програма шпигунів. Для цього потрібно зайти в налаштування та вибрати пункт "розширені налаштування" або "спеціальні можливості". Там ви знайдете список сервісів, в цьому списку потрібно шукати назву схожу на підозрілу. В нашому випадку знайшлася назва Framework Update service. А в описі написано, що це служба підтримки оновлень. Опис є у всіх додатках, це вимога, яку неможливо ігнорувати. Так як ми знаємо, хто займається підтримкою оновлень на телефоні Xiaomi, стає зрозумілим на 100%, що ми визначили хакерську програму. Після виявлення шпигунів, швидко видаляємо додаток і перезапускаємо телефон.

Також нещодавно було названо способи, якими хакери зламують паролі своїх жертв.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version