Home Новини сучасних технологій Відомо, якою буде стандартна швидкість передачі Wi-Fi 7

Відомо, якою буде стандартна швидкість передачі Wi-Fi 7

0

Оновлення до новішої версії Wi-Fi звучить чудово, але наскільки швидшою буде стандартна швидкість передачі Wi-Fi 7? Давайте порівняємо поточні стандарти з Wi-Fi 7 (також називається 802.11be) і подивимося, як може змінюватися ваша фактична швидкість.

Примітка. На момент написання цієї статті в червні 2022 року специфікації Wi-Fi 7 залишаються лише у формі проекту та очікують остаточного схвалення FCC. Хоча деякі виробники вже пообіцяли постачати продукти з підтримкою Wi-Fi 7, стандарт може бути змінений до фактичного затвердження.

Цікаво: Що таке NFC і яке його використання в повсякденному житті.

Порівняння з Wi-Fi 5

Якщо ваш маршрутизатор досить новий, ймовірно, він підтримує Wi-Fi 5, технічно відомий як  802.11ac . Якщо на вашому пристрої також увімкнено Wi-Fi 5, ви можете розраховувати на максимальну швидкість передачі 3,5 гігабіт на секунду (Гбіт/с).

Однак це теоретична максимальна швидкість лише для ідеальних умов. Ви, мабуть, не досягнете такої швидкості. На це впливають і скасовуються такі фактори, як ваш інтернет-план, розташування та оточення вашого маршрутизатора Wi-Fi, розташування вашого пристрою та перешкоди від сусідніх мереж.

Wi-Fi 7 в ідеальних умовах проходить 5 з максимальною швидкістю 30 Гбіт/с — збільшення понад 750%. Мало того, він також може використовувати діапазони, до яких Wi-Fi 5 не може отримати доступ. Такий ширший спектр дає вашому маршрутизатору більше місця, так би мовити. Мережам поблизу не доведеться так жорстоко конкурувати за ті самі канали, що дозволить зменшити перешкоди .

Звичайно, ви навряд чи перескочите з Wi-Fi 5 на 7, якщо ви серйозно не зволікаєте з оновленням свого обладнання. Ймовірно, ви перейдете на використання Wi-Fi 6 або 6E до того , як пристрій з підтримкою Wi-Fi 7  отримає його в руки.

Цікаво: Що таке GPU Computing і для чого він корисний?

Wi-Fi 7 проти Wi-Fi 6 і 6E

Якщо ви перебуваєте на передньому краї бездротових технологій, ви, ймовірно, використовуєте Wi-Fi 6 або рідше Wi-Fi 6E . Якщо ви оновите характеристики проекту Wi-Fi 7 зараз, покращення швидкісних можливостей буде не таким драматичним, як зміна Wi-Fi 5, але все одно вражаючим. Wi-Fi 6 і 6E в ідеальних умовах можуть досягати швидкості до 9,6 Гбіт/с, що становить лише третину потужності 7.

Wi-Fi 6E вже має доступ до діапазону 6 ГГц  , який буде мати Wi-Fi 7, уникаючи проблем із перевантаженням діапазонів 2,5 ГГц і 5 ГГц . Однак у 6E немає чогось, що називається Multi-Link Operation (MLO), що ще більше покращує здатність Wi-Fi 7 уникати перешкод. Це означає, що 7 оброблятиме ті ж канали, що й 6E, але більш ефективно. Інші переваги перед 6 і 6E включають  більш високу квадратурну амплітудну модуляцію (QAM) і більш широку смугу пропускання каналу .

Цікаво: Відомо, як вибрати WI-FI-роутер, щоб Інтернет-мережа працювала стабільно, швидко та безперебійно.

Wi-Fi 7 проти Ethernet

Наразі дротове підключення до Інтернету майже завжди швидше та надійніше, ніж домашнє з’єднання Wi-Fi. Однак деякі припускають, що з’єднання Wi-Fi 7 буде  краще , ніж дротове. Це потенційно вірно лише в тому випадку, якщо ви говорите про кабелі Ethernet з рейтингом нижче Cat-8 , що є категорією кабелів Ethernet , які можуть бути розраховані на швидкість до 40 Гбіт/с. Проте Cat-8 призначений для центрів обробки даних, а не для вашої домашньої мережі. Кабель, який постачається разом із маршрутизатором, є, швидше за все, кабелем Cat-5 або Cat-6 з номінальною швидкістю не більше 10 Гбіт/с.

Як завжди, ці порівняння дійсні, лише якщо ваша мережа налаштована в оптимальних умовах, чого важко досягти. Хоча Wi-Fi 7 покращує боротьбу з перешкодами та затримками, його точна продуктивність поки невідома. І, звичайно, самі кабелі Ethernet  піддаються сповільненню та проблемам .

Обіцяна швидкість проти справжньої

Тож скоро ви почнете серфінгувати в мережі зі швидкістю 30 Гбіт/с? Ймовірно, ні. На додаток до інших факторів, про які ми згадували раніше, ваш план домашнього Інтернету, ймовірно, навіть не наблизиться до такої швидкості. Якщо ви платите за 2 гігабітний Інтернет, найпреміальніший тарифний план, який, ймовірно, доступний вам як приватному клієнту, це означає, що ваша швидкість буде досягнута до 2 Гбіт/с, незалежно від вашого обладнання. Пам’ятайте, що Wi-Fi 5 вже пропонує максимальну швидкість 3,5 Гбіт/с.

То чи означає це, що безглуздо оновлюватися до новішого стандарту? Абсолютно не. Нові бездротові стандарти пропонують нові способи, які допоможуть вам отримати швидкість, за яку ви платите , краще обслуговувати багатокористувацький будинок і досягти більшої енергоефективності. Тому наступного разу, коли ви будете  купувати маршрутизатор , шукайте його за останнім стандартом.

Цікаво: Названо основні причини, чому краще вимикати автопідключення Wi-Fi.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version