Home Новини сучасних технологій Що таке NFC і яке його використання в повсякденному житті

Що таке NFC і яке його використання в повсякденному житті

0

NFC — це технологія, яка може значно полегшити ваше повсякденне життя, і більшість людей уже мають ці функції на своєму мобільному телефоні. Почнемо з того, що таке NFC і познайомимося з його використанням.

Що таке NFC?

Щоб зрозуміти, що таке NFC , нам потрібно зрозуміти, що означає його абревіатура. NFC — це абревіатура від Near Field Communication , що українською означає "Зв'язок Ближнього Поля". Технологія працює як Bluetooth , що дозволяє підключатися сумісним пристроям.

Незважаючи на схожість, вона має багато відмінностей. Наприклад, NFC використовує магнітну індукцію, тому відстань для зв'язку має бути набагато меншою. NFC має обмеження в 10 сантиметрів, що дуже відрізняється від Bluetooth, який працює на відстані 10 метрів.

Тому NFC використовується як спосіб передачі даних за допомогою електромагнітних хвиль. Ця функція також має нижчу швидкість передачі в порівнянні з Bluetooth.

Але навіть у порівнянні з Bluetooth перевагами є практично миттєве підключення та низьке енергоспоживання. Технологія також безпечна головним чином тому, що вона не працює на великих відстанях.

Як і коли з’явився NFC?

Тепер ви знаєте, що таке NFC, але як і коли з’явилася ця технологія? Основою NFC є RFID – ідентифікаційні мітки з чіпами, винайдені в 1983 році. Вони дозволяють реагувати на радіосигнали, визначати місце розташування та ідентифікувати об’єкт або навіть людину.

Після 20 років розвитку технологій дві великі компанії, Philips і Sony , об’єдналися, щоб створити технологію NFC. Метою було накладення RFID, тому в 2002 році інженери, відповідальні за проект, Франц Амтманн і Філіпп Маугарс, зробили цю ідею можливою.

У 2003 році Міжнародна організація зі стандартизації (ISO), організація, відповідальна за встановлення та гарантування стандартів у кількох областях, затвердила NFC. У 2004 році Philips, Sony і Nokia створили форум NFC.

У 2006 році був випущений перший мобільний телефон із заводським NFC, Nokia 6131. ​​З часом інші бренди також почали інвестувати в технології та впроваджувати цю технологію в свої пристрої, як це було у випадку з Samsung Nexus S в 2010 році.

Європа та Азія були першими регіонами, які ширше використовували NFC, а тепер він починає ставати популярним і в Україні. Тепер, коли ми побачили, що таке NFC, давайте подивимося на його використання нижче.

Цікаво: Що таке NFC-мітка і чи потрібна вона вам взагалі.

Утиліти NFC

Після того, як ви дізналися, що таке NFC, вже можна уявити деякі варіанти використання цієї технології. З його допомогою можна підключити два прилади, які здатні використовувати магнітну індукцію. Такими пристроями можуть бути смартфони, карткові автомати, кредитні картки, замки та бірки.

Коли ви дізнаєтеся, що ці технології підключені, ви можете використовувати NFC різними способами. Найпоширенішим є використання смартфона для здійснення платежів. 

На додаток до цієї можливості, за допомогою NFC можна:

  • блокувати та розблоковувати розумні замки.
  • отримати листівку про ліки або інформацію про продукт на мобільний телефон.
  • додати контакт на мобільний телефон безпосередньо з візитної картки.
  • передавати файли між пристроями.
  • керувати розумними лампами.
  • передати доступ до Wi-Fi без надання пароля.
  • орендувати скутер або спільний велосипед.
  • увімкніть комп’ютер.

Тепер, коли ми побачили, що таке NFC та його використання, давайте з’ясуємо, чи дійсно ця технологія безпечна.

Цікаво: Кращі телефони з NFC модулем і низькою ціною в 2021 році.

Чи безпечний NFC?

Ми вже побачили, що NFC може використовувати наші гроші, тому важливо, щоб технологія була безпечною. Однак підтвердити, чи безпечна ця технологія, неможливо. Але що стосується технології стільникового NFC, то можна сказати, що вона цілком безпечна у використанні.

Навіть якщо NFC підключається без дотику, потреба в невеликій відстані запобігає перешкодам з боку шахраїв. Крім того, незважаючи на те, що це швидше та зручніше, воно все одно вимагає певної перевірки особи.

На мобільних телефонах, наприклад, перед здійсненням платежу необхідно ввімкнути безконтактну оплату та використовувати біометричні дані або пароль мобільного телефону. Ліміт витрат цим методом також допомагає позбутися від шахрайства або спроби крадіжки таким способом. 

А тепер розкажіть, чи зрозуміли ви, що таке NFC і як використовувати цю технологію? Чи виникли у вас запитання чи труднощі щодо процесу? Розкажіть нам у коментарях нижче.

Цікаво: Українцям розповіли, як правильно оплачувати покупки смартфоном з NFC-чіпом.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version