Home Новини сучасних технологій VPN проти проксі: в чому різниця? 

VPN проти проксі: в чому різниця? 

0

У той час як VPN висмоктують весь кисень у розмові про конфіденційність, існує подібна технологія, яка не привернула такої уваги: ​​скромний проксі-сервер. Ми запитали експертів з двох провідних VPN-компаній, у чому різниця і чи потрібна вам одна, обидва чи ні. Звичайно, обидві компанії зацікавлені в просуванні VPN, але вони залишаються експертами в тому, як працюють продукти конфіденційності. Крім того, NordVPN також пропонує власний проксі-продукт із послугою VPN.

Що таке проксі? 

Проксі схожі на двоюрідних братів VPN. Як і VPN, вони можуть перенаправляти ваш веб-трафік, щоб він виглядав так, ніби він надходить звідкись ще, приховуючи при цьому вашу справжню IP-адресу. Кирил Мікульський, керівник групи мережевих інженерів NordVPN, пояснив, що проксі-сервери працюють шляхом «транспортування вашого трафіку між вашою клієнтською машиною та проксі-сервером шляхом інкапсуляції його у якийсь зовнішній заголовок». Як і VPN, проксі-сервер надсилає ваш веб-трафік на проксі-сервер, який, за словами Мікульського, повертає його в Інтернет. 

VPN, сказав Мікульський, додає шари до цього основного процесу. «VPN працює дуже схожим чином, але на додаток до інкапсуляції ми додаємо шифрування за замовчуванням і гарантуємо, що пакети автентифікуються». 

Використовуючи VPN, ви можете бути достатньо впевнені, що весь ваш веб-трафік зашифрований, але це не завжди стосується проксі. Лоран Фаснахт, який очолює дослідження і розробки в ProtonVPN, пояснив, що проксі, що використовують протоколи SOCKS і HTTP, не шифрують користувацький трафік. Проксі SSL або HTTPS, але не проксі HTTP, які пересилають на HTTPS, шифрують трафік користувача. 

«Я б настійно не рекомендував використовувати незашифровані проксі, оскільки вони не забезпечують жодного захисту», — сказав Фаснахт. «Сьогодні шифрування має бути нормою для будь-якої служби. Немає абсолютно жодного приводу не використовувати його».

Ще одна ключова відмінність полягає в тому, як здійснюються з'єднання. "З VPN-сервером це свого роду тунель, який залишиться там", - сказав Фаснахт. VPN-з’єднання зазвичай обробляються на рівні ОС і застосовуються до всього веб-трафіку з вашого комп’ютера. «Всякий раз, коли ваш комп’ютер хоче надіслати трафік, він проходить через тунель [VPN]». 

Проксі буває інакше. Мікульський пояснив, що кожна програма вимагає свого проксі-з'єднання. Практично, проксі-з’єднання для обробки трафіку вашого браузера не працюватиме для іншої програми на вашому комп’ютері. Це залишає багато можливостей для веб-трафіку залишити вашу машину поза проксі-з’єднанням.

Цікаво: Мобільні проксі – що це та як вони працюють.

Чи потрібен вам проксі-сервер або VPN?

Обидва експерти з VPN погодилися, що VPN краще приховує ваш веб-трафік і захищає вашу конфіденційність. Однак існують деякі варіанти використання проксі, залежно від того, що ви намагаєтеся досягти.

Фаснахт сказав, що, хоча VPN шифрує весь трафік з вашої машини, для цього часто потрібні вищі рівні дозволів. Проте проксі-сервер можна налаштувати без спеціальних дозволів. У мережі є кілька сайтів, які функціонують як проксі, де ви вводите URL-адресу та переглядаєте цільовий сайт через проксі-сайт у своєму браузері. Ви можете пригадати це з безрозсудної молодості, яка намагалася обійти обмеження на підключення до Інтернету вашої середньої школи.

Мікульський також зазначив, що якщо все, що вас хвилює, це розблокувати веб-сайти або зробити так, ніби ваш трафік надходить звідкись ще, ви можете зробити це швидко та легко за допомогою проксі. Він зазначив, що багато VPN пропонують безліч серверів у різних місцях, а також додаткові інструменти конфіденційності, які роблять його потенційно привабливішим.

Примітно, що кілька служб VPN пропонують плагіни для браузера, які насправді є проксі. Мікульський підтвердив, що плагін для браузера NordVPN забезпечує зашифроване проксі-з'єднання.

І Фаснахт, і Мікульський також погодилися, що не має сенсу використовувати VPN і проксі одночасно. Маршрутизація веб-трафіку лише через VPN завжди знижує швидкість і продуктивність, а додавання додаткового рівня складності через проксі робить це рецептом надзвичайно низької продуктивності.

Цікаво: Послуга VPN від Mozilla стає доступною.

Як вибрати між VPN та проксі

З продуктами безпеки та конфіденційності часто може бути важко розібратися, що є простим маркетингом і що продукт насправді буде для вас.

«Мене трохи дратує, коли, як технічний хлопець, я бачу, як люди роблять неправильний вибір через рекламу, через погані пояснення», — сказав Фаснахт. Він запропонував споживачам працювати над дослідженням продуктів, навіть якщо це зробити складно. Вивчення того, що продукт може насправді робити, і розуміння того, для чого ви хочете його використовувати в першу чергу, підштовхне споживачів до кращого вибору, особливо коли продукти роздаються безкоштовно.

Особливо це стосується VPN та проксі-серверів, які потенційно можуть відстежувати вашу онлайн-активність для реклами чи інших підступних цілей. Безкоштовні продукти особливо потребують ретельної перевірки, оскільки для продовження роботи їм звідкись потрібні гроші.

Важливо розуміти, що насправді робить продукт, який ви використовуєте, а також знати, як він заробляє гроші, сказав Фаснахт. Це особливо вірно, якщо це нічого не коштує. «Якщо це безкоштовно, — сказав Фаснахт, — чому це безкоштовно?»

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version