Home Новини сучасних технологій З’явився небезпечний вірус, який неможливо повністю видалити із зараженого комп’ютера

З’явився небезпечний вірус, який неможливо повністю видалити із зараженого комп’ютера

0

На сьогоднішній день існує дуже багато компаній, де спеціалісти займаються роз‘ясненням всієї можливої інформації про небезпечні системи, які можуть значно нашкодити роботі будь-якого електронного пристрою, який має програмне забезпечення.

Одна із таких компаній - «Касперський», віднайшла один із таких вірусів. Проте, його найголовніша проблема в тому, що він не може просто зникнути із комп'ютера чи ноутбука, навіть після перевстановлення версії програмного забезпечення.

Цікаво: Через Google Play поширюється небезпечний вірус, який викрадає кошти з банківських карт українців.

Самому вірусу спеціалісти вже навіть надали своєрідну назву: «MoonBounce».
Чому він такий проблемний, запитаєте Ви. Відповідь на це питання виглядає наступним чином: MoonBounce, знаходиться на самій материнській платі комп‘ютера (у SPI-пам‘яті).

Тобто, MoonBounce не є звичайним системним вірусом, який може зникнути ще після перевстановлення жорсткого диску. Суть проблеми знаходиться значно глибше.

Компанія дізналася про цей вірус, аналізувавши комп’ютер одного із громадян. І що є найцікавішим: спеціалісти перевірили всі можливі шляхи зараження систем цим небезпечним MoonBounce і виявилось, що ніхто не може зрозуміти, звідки він взагалі там з’явився.

Трохи пізніше «Касперський» віднайшов програму, яка встановлена через Windows, і можливо, той шкідливий код, потрапив саме звідти, але все ж таки, досі незрозуміло як.

Насамперед, ця програма була створена для сучасних інтернет-зловмисників та кібершпигунства (це припущення дослідників із компанії). Також відомо, що MoonBounce був розроблений для комп’ютера UEFI.

Цікаво: Відомо, як перевірити на присутність вірусів пристрій, до якого підключається смартфона

Цікаво: Названо вірус, якого варто остерігатися всім власникам Android-смартфонів.

За попередніми даними, компанія «Касперський» змогла виявити дуже небезпечний вірус, який було акредитовано як АРТ41. Також, спеціалісти із компанії навели декілька рекомендації щодо захисту від цього небезпечного вірусу.

З'явився небезпечний вірус, який неможливо повністю видалити із зараженого комп'ютера
Зображення: MoonBounce (APT41).

Від «Касперського» та їхньої статистики після проведених досліджень відомо, що за минулий рік, кількість атак та їх потужність збільшилася на 83%, що є не дуже позитивним фактом.

Щодо того, як вберегтись від АРТ41 та інших шкідливих вірусів, то існує корисна програма, Secure Boot, з допомогою якої кожен із вас може бути більш впевненим в тому, що під час завантаження різноманітних файлів із Інтернету, комп’ютер буде захищений від попадання небезпечних кодів.

Проте, саме Secure Boot не зможе впоратися із більш серйозними вірусами (це повідомив один із спеціалістів із «Касперського»; такий висновок вони зробили після проведення власних досліджень). Як приклад, можна навести подібну програму, як Trusted Platform Module, так як це дійсно роками перевірена система захисту.

Також нещодавно ми проводили огляд сучасних антивірусних програм для Windows на комп’ютері.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version