Home Новини сучасних технологій 5 видів смс-повідомлень, які можуть Вам нашкодити

5 видів смс-повідомлень, які можуть Вам нашкодити

0
5 видів смс-повідомлень, які можуть Вам нашкодити

Людям часто приходять на телефон різні смс-повідомлення з акціями, пропозиціями та вигідними розіграшами. Здавалося б, що в них небезпечного, якщо просто відкрити, ознайомитись з інформацією та закрити? Якщо діяти так, то звісно нічого поганого статись не може. Але шахраї також працюють з розумом, тому й додають до звичайного текстового повідомлення різні посилання, на які треба переходити для ознайомлення з деталями або для отримання “виграшу”. Наперед кажемо, цього робити ні в якому разі не можна, бо просто так нічого в світі не буває. Все, що можна отримати від такого смс, це віруси. А тепер давайте детальніше про кожен з видів таких смс.

Цікаво: Названо проблеми, через які смс-сповіщення від ПриватБанку не приходять

Фальшиві смс від банку. Це дуже розповсюджений вид шахрайства, так як зловмисники знають, що майже в кожного є банківська картка. Є декілька способів обману таким чином:

  1. надходить дзвінок від банку, далі смс з підтвердженням та якоюсь пропозицією, але що дзвінок, що смс це все підробка і не відповідає справжньому номеру;
  2. приходить смс з повідомленням про зарахування певної суми, далі поступає дзвінок, що кошти були відправлені помилково і прохання їх повернути, в результаті людина скидає свої гроші, а все інше це також шахрайська схема;
  3. приходить повідомлення про вигідні умови кредитування або іпотеку, знизу прикріпляється посилання після переходу на яке, на телефоні з’являються віруси чи шахрай отримує доступ до інформації на пристрої.

Смс з вакансією. Зараз багато людей залишились без роботи, а знайти вигідний варіант не так то й просто. Саме тому, шахраї вирішили розсилати на телефон пропозиції з вакансіями на вигідних умовах. Роботу пропонують дистанційну, але перед тим потрібно перейти на посилання та пройти безкоштовне навчання. Після відвідування сайту, виявляється, що треба заплатити таки маленьку суму за матеріали. Люди на це ведуться в надії отримати роботу, але в результаті не мають ні матеріалів для навчання, ні заробітку, лише втрачені кошти.

Смс від мобільного оператора. Цю схему трохи важко розпізнати, бо смс від справжнього оператора приходять доволі часто. Це може бути інформація про зміну тарифу, недостаток коштів, закінчення терміну дії акції тощо. Люди рідко їх детально читають. Зазвичай просто переглядають і все. Але є й такі, хто детально вичитує кожне слово і переходить за посиланням. Добре, якщо це дійсно смс від вашого оператора. На жаль, шахраї часто підробляють номера та відправляють від свого імені схожі смс-повідомлення. В результаті, людина все одно переходить за посиланням та стає жертвою зловмисників.

Цікаво: Як відновити видалені смс з мобільного

Смс з ОЛХ. Шахраї часто надсилають якісь повідомлення від імені платформи з оголошеннями. Там вказують інформацію про закінчення терміну дії оголошення або про вигідні умови рекламування свого товару. В результаті людина переходить, щоб оплатити послугу та гроші висилає не ОЛХ, а напряму шахраю. Варто розуміти, що будь-які платежі треба робити виключно на офіційному сайті або у додатку на телефоні.

Смс з виграшем. Цю схему вже більшість людей розуміють, але завжди знаходяться ті, хто поведуться. Шахраї висилають смс з інформацією про виграш або якусь цікаву акцію від великої мережі магазинів, наприклад. Людина переходить на посилання, залишає свої дані, зокрема банківські, а в результаті залишається без коштів сама.

Це лише декілька зі всіх існуючих схем шахраїв. Насправді їх є дуже багато, всі навіть важко перечислити. Важливо дуже обережно відкривати повідомлення та читати у них інформацію. Інакше можна стати жертвою серйозного обману.

Цікаво: Відомо, чи потрібно видаляти з смартфона отримані СМС та історію дзвінків

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version