Home Новини сучасних технологій Бізнес новини Банківська картка застрягла в банкоматі або ви її там забули. Що робити...

Банківська картка застрягла в банкоматі або ви її там забули. Що робити і куди йти?

0

Мабуть кожному хоча б раз в житті доводилось бачити ситуацію, коли в незнайомця зажувало картку в банкоматі. Цей холодний піт, тремтячий голос, розгублені очі, які не знають, як діяти, гірше будь-якого фільму жахів. Якщо у вашому житті вже була така ситуація, то ви точно знаєте причину, чому банкомат може «проковтнути» картку, якщо ж не було – ця стаття розповість вам, що робити, щоб такого ніколи не сталося.

Отож, варто почати одразу з трьох дій, які в жодному випадку не потрібно робити, якщо ви вже зіштовхнулись з такою неприємною ситуацією.

1. Не відключайте джерело живлення банкомату, тобто розетку.

Часто перша реакція людини на стресову ситуацію з приладами – це витягнути адаптер з розетки. Проте так робити не можна, особливо якщо цей прилад – банкомат. Чому так? У цьому апараті є певний «лоток скидання». З нього не можна буде повернути вашу картку, якщо ви вчините дії, описані раніше. А також заробите собі додаткових проблем з працівниками служби безпеки, пояснюючи їм, причину своїх дій.

Цікаво: Відомо, чому банкомати ще називають ATM.

2. У банкоматі присутня кнопка «Скасувати», так от замикати її, або ж натискати багато разів підряд фахівці теж не радять. Адже це може спровокувати «западання» цієї кнопки, яке несе за собою лише негативні наслідки.

3. Потрібно тримати себе під контролем, не починати натискати на всі кнопки підряд, бити по екрану банкомату. Пам’ятайте – він запрограмована машина, і ваш гнів таким способом ніяк не допоможе дістати картку назад.

Що дійсно може допомогти в такому випадку?

Перш за все – не панікувати! Часто при аномальних температурах влітку або ж взимку в банкоматів стається короткочасна системна помилка. Тому найкращим рішенням при збої системи буде просто зачекати декілька хвилин. Адже шанс повернути картку все ще існує. Якщо ж цього не сталося, значить вона потрапила в той самий лоток скидання і вам залишається лише чекати, але вже інкасаторів.
Якщо ж вищезгаданий пункт не допоміг, тоді розглянемо декілька можливих ситуацій:

1. Картка була втрачена у банкоматі вашого банку, який розміщується в іншому:

Тоді ви маєте діяти за наступним планом:
Знайдіть номер «гарячої лінії» на терміналі.
Зателефонуйте за ним та розкажіть співробітнику про вашу ситуацію.
Назвіть співробітнику дані, які необхідні для ідентифікації, але без фанатизму і не потрібно називати термін дії кратки, або пін-код до неї або пароль до онлайн-банку.

Якщо співробітник запропонує заблокувати вашу картку та перевипустити її, то особисто ми радимо вам погодитися. Це найпростіший та найменш ризикований спосіб

2. Картка була втрачена в банкоматі вашого банку в офісі кредитної фірми:

У цьому випадку ви маєте якомога швидше повідомити співробітників банку про цю ситуацію. Можливо саме вони зможуть дістати та віддати вам картку вже зовсім скоро, або ж це можуть зробити інкасатори. В іншому разі потрібно буде блокувати та поновлювати вашу кредитку наново.

Цікаво: Українцям розповіли, що робити з фальшивою купюрою, отриманою в банкоматі.

3. Картка була втрачена в банкоматі іншого банку:

Хід дій має бути схожим на попередньо описаний. Вам теж варто буде зателефонувати по номеру, вказаному на апараті і слідувати інструкціям співробітника. Він може запропонувати або ж чекати інкасації банкомату, або ж просто заблокувати кредитку та зробити нову. Якщо ви хочете заощадити свій час та нерви – рекомендуємо обрати другий варіант.

Гроші. Що робити з ними та як їх можна отримати в фізичному вигляді, поки картка заблокована?

Через це питання не варто навіть хвилюватися, адже тут все дуже просто. Ви можете вільно користуватися (тобто знімати) власними коштами, для цього вам лише потрібно прийти в свій банк та взяти з собою паспорт.

Чому ж взагалі може статися ситуація з «зажуванням» картки?
Причин може бути багато, наприклад:

- У кожної картки є свій «строк придатності», якщо він вийшов, а ви й далі продовжуєте користуватися карткою – не дивуйтеся, якщо одного разу банк вирішить проковтнути її. Це стається тому, що банкомат має певні датчики розпізнавання строку дії, який, до речі, написаний на лицевій стороні вашої картки;

- Якщо ви не пройшли аутентифікацію, тобто ввели пароль неправильно більше трьох разів. У такому випадку банк проковтує картку, з ціллю зберегти ваші кошти від можливих шахраїв, які намагаються підібрати пароль;

Цікаво: Відомо, для чого біля банкомату стоять камери.

- Ви забули забрати картку та пішли по справах. У кожного банку є свій час очікування, якщо він спливає – банкомат автоматично забирає кредитку всередину, без можливості повернення назад;
якщо ваша картка пошкоджена або ж в ній розмагнітився чіп – банкомат не зможе її достовірно зчитати;

- Збій у роботі апарату. Через технічну несправність банкомат може робити неконтрольовані дії. Проте, якщо ж все ж таки картка зажувалась, то банкомат просто припинить працювати;

Також буває банкомати видають чеки з кодом помилки після "з’їдання" картки. Якщо ви його отримали – збережіть, він може вам знадобитись.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version