Home Новини сучасних технологій Названо 7 фактів про SIM-карту, які більшість могли не знати

Названо 7 фактів про SIM-карту, які більшість могли не знати

0

Для більшості з нас сім-карта – це маленький шматок картону, який водночас є основним у користуванні будь-яким телефоном. В принципі, так це і є, однак ця невелика карта має більше можливостей, про які ми не знаємо.

SIM? Що це таке?

SIM – Subscriber Identify Module, що в перекладі означає модуль ідентифікації клієнта. Вже це дає нам зрозуміти, для чого існують SIM-карти. Іншими словами, SIM-картка для телефону, як паспорт для людей, який затверджує нашу ідентичність.

Для чого в смартфонах потрібна SIM-картка?

Як ви знаєте, увімкнути чи вимкнути телефон ви можете і без SIM-картки, це взагалі не її функція. Без неї телефон так само завантажиться і практично всі функції будуть доступні. Однак ви побачите, що відсутній сигнал мережі. Тут, здається, також все логічно і зрозуміло – немає SIM-картки, то немає і доступу до послуг певного оператора. Як це можна пояснити? У SIM-карту вбудована інформація про мережу, до якої вона підключає телефон, номер абонента та тип даних (3G, 4G або 5G) і ясно, що ці дані на різних картках будуть різними. Отож, коли телефон без SIM-карти, телефон просто немає потрібної інформації, щоб підключитись до мережі.

Водночас існує бездротовий зв’язок, відомий нам Wi-Fi, для якого неважливо є SIM-карта чи немає. Та все ж, якщо ви власник iPhone, то FaceTime без SIM-карти буде недоступним.

Цікаво: Українцям тепер буде простіше підключити eSIM.

SIM-карти доступні в різних розмірів

Існують 3 розміри SIM-карт: Mini (15х25мм), Nano (15х12мм), Micro (12,3х8,8мм). Яка із них потрібна телефону залежить від його фірми та моделі. Під час покупки нового телефону обов’язково зверніть увагу на цей момент, адже є вірогідність, що розмір старої сім-картки не підійде і доведеться її дещо змінити. Найкраще зменшувати розмір картки саме у магазині, де купляєте телефон, однак це можна зробити самостійно за допомогою канцелярського ножа чи манікюрних ножиць.
Найперші SIM-картки взагалі були розміром 85х54, тобто такі ж як сучасні банківські карти. Наразі сучасні пристрої такий формат не підтримують, тому їх і не випускають.

Деякі телефони підтримують дві-три і більше SIM-карт

Існують смартфони Dual SIM, особливістю яких є здатність приймати сигнал не на одну, а на дві картки. Така функція буде зручною для тих, хто має різні номери для особистих і робочих контактів, адже не доведеться носити завжди два телефони. Ще одним плюсом є те, що коли сигнал одного оператора поганий чи відсутній, ви можете зателефонувати за допомогою іншої сім-картки.
Власник Dual SIM може телефонувати на номер будь-якого оператора, але перед дзвінком його просто уточнятимуть, якою SIM-карткою він бажає скористуватись.

SIM-картка оснащена внутрішньою пам’ятью

Ємність SIM-картки становить 265 КБ, тому її не можна використовувати як сховище великої кількості інформації. На SIM-картці зберігають номери контактів, SMS-повідомлення та подібну інформацію. Це потрібно та дуже зручно, якщо ви змінюєте телефон. У такому випадку можете просто вставити SIM-картку і одразу отримати всі потрібні вам контакти.
Також за необхідністю можна користуватись програмами, які допомагають керувати SIM-карткою, а саме видаляти непотрібні дані.

Цікаво: Названо основні переваги та недоліки eSIM.

SIM-картка може прив'язуватися до декількох пристроїв

Одна і та ж SIM-картка може бути використана у різних пристроях – іншому телефоні, планшеті чи ноутбуці. Тобто це означає, що для кожного пристрою не варто купляти окрему SIM-картку. Однак можуть виникнути труднощі, пов’язані із її форматом. Наприклад, у вас SIM-картка формату Mini, а у планшет підходить тільки Micro. Вище ми вже казали, де і як можна вирішити це питання. Гірша ситуація та, коли якийсь пристрій не реагує і не хоче працювати із певним оператором. Ось у таких випадках допоможе тільки зміна SIM-картки.

Заблоковані смартфони працюють тільки із SIM-картами конкретних операторів

Телефон вважають заблокованим, якщо він прив’язаний до конкретного оператора зв’язку, що є досить популярним за кордоном. Найчастіше таке трапляється, якщо фірма-виробник телефону співпрацює із певним оператором. Тоді під час покупки такого телефону ви укладаєте договір про користування SIM-карткою саме цього оператора, адже з іншими пристрій просто не працюватиме. Також є варіант, де до телефону у комплекті вже одразу додано SIM-картку.

Зрозуміло, що розблоковані телефони – ті, які можуть працювати із різними операторами зв’язку, тобто такі, як у більшості з нас. Є можливість розблокування заблокованого телефону, але це роблять не всі магазини мобільної техніки чи спеціальні майстерні. Однак така процедура не є популярною, бо вигідніше вже купити одразу розблокований пристрій.
Варто також пам’ятати, що терміни «розлочений» та «залочений» не є синонімами до слів «розблокований» та «заблокований», а різні поняття.

Цікаво: Названо топ 5 смартфонів в 2021 році, які підтримують eSIM.

Українську SIM-карту можна використовувати за кордоном

Оператори зв’язку часто пропонують послуги роумінгу, якими користуються під час поїздок за кордон. Тобто оператор співпрацює із закордонними компаніями, щоб ваш номер діяв і у їхній країні, ви могли користуватись Інтернетом та не відчували незручностей у цьому.

Однак варто детально та уважно дізнаватись інформацію стосовно цього, адже ціна користування карткою у декілька разів більша, ніж у звичному для вас місці перебуванні, а також може змінюватись від країни, до якої ви поїхали. З цих причин багато туристів обирають варіант з купівлею закордонної SIM-картки, адже це дешевше, ніж перебувати із своєю карткою у роумінгу.

Якщо ваш телефон розрахований на 2 SIM-картки, то ви можете водночас купити нову і зберегти свою у роумінгу на той випадок, якщо хтось зателефонує.

Отож, бачимо, що без SIM-картки наші телефони не працюють на 100%, адже нам недоступні всі функції. Незважаючи на певні недоліки та тонкощі користування SIM-картками, все більше людей розділяє особисті та професійні контакти, тим самим збільшуючи кількість карток.

Також нещодавно було названо основні ознаки того, що вашу SIM-карту потрібно замінити.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version