Реклама

Названо характеристики маршрутизатора Wi-Fi, які є найважливішими

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Швидкий і надійний маршрутизатор є необхідністю в більшості будинків. Але чи дійсно вам потрібно витрачати більше 100 доларів на Wi-Fi-роутер з шістьма антенами та Wi-Fi 6? Настав час зрозуміти ці приголомшливі характеристики.

Стандарти Wi-Fi

Вибір маршрутизатора може здатися непростим, особливо коли жаргон розкидається зліва, справа та посередині. Однією з найважливіших специфікацій маршрутизатора, на яку варто звернути увагу, є підтримка стандарту Wi-Fi. Ви, напевно, бачили посилання на 802.11ac або 802.11ax, коли шукали маршрутизатор. Вони відомі як стандарти Wi-Fi.

Перший стандарт Wi-Fi 802.11 був випущений в 1997 році і підтримував радіочастоти 2,4 ГГц. Він підтримував лише мегабіт на секунду (Мбіт/с), а незабаром у 1999 році з’явився 802.11b. У тому ж році був випущений стандарт Wi-Fi 802.11a, який пропонував підтримку діапазонів від 5 ГГц до 54 Мбіт/с.

Найпоширенішими стандартами Wi-Fi сьогодні є 802.11ac (Wi-Fi 5) і 802.11ax ( Wi-Fi 6 і Wi-Fi 6E). Основна відмінність між Wi-Fi 6 і Wi-Fi 6E полягає в тому, що Wi-Fi 6 підтримує частоти як 2,4 ГГц, так і 5 ГГц, а Wi-Fi 6E підтримує діапазони частот 2,4 ГГц, 5 ГГц і 6 ГГц.

Але як дізнатися, який стандарт Wi-Fi вибрати? Ну, це залежить від того, чи підтримують ваші пристрої Wi-Fi 6 чи ні. Такі смартфони, як iPhone 11 і вище, Samsung Galaxy S20 і вище, OnePlus 8 і так далі, підтримують Wi-Fi 6. Оскільки Wi-Fi 6 став новим стандартом у 2019 році, більшість виробників технологій почали створювати пристрої, які підтримують .

Якщо ви переважно володієте старішими пристроями, старшими за 2019 рік, ви знайдете маршрутизатор 802.11ac, який відповідає вашим потребам; Wi-Fi 5 також сумісний зі стандартами 802.11a/b/g/n і може досягати швидкості до 1300 Мбіт/с в діапазоні 5 ГГц і 450 Мбіт/с в діапазоні 2,4 ГГц.

Однак маршрутизатори Wi-Fi 6 також мають зворотну сумісність. Таким чином, ви б інвестували в перспективний маршрутизатор, здатний підтримувати пристрої з підтримкою Wi-Fi 6. Wi-Fi 6 споживає менше енергії, ніж Wi-Fi 5, забезпечує кращу безпеку, високу швидкість і, як правило, більш надійний в інтенсивному середовищі. .

Незалежно від того, купуєте ви свій перший маршрутизатор або оновлюєте наявний, 802.11ax безперечно варто вибрати; будь-які пристрої, які підтримують Wi-Fi 5 або нижчої версії, все одно зможуть бездротово підключатися до маршрутизатора. Один з найпотужніших доступних маршрутизаторів, ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 підтримує стандарт Wi-Fi 802.11ax, але також підтримує 802.11a/b/g/n/ac.

Хоча він неймовірно дорогий, він охоплює всі основи стандартів Wi-Fi, а це означає, що ви можете використовувати його майже з будь-яким пристроєм з підтримкою Wi-Fi.

Цікаво: Відомо, як вибрати WI-FI-роутер, щоб Інтернет-мережа працювала стабільно, швидко та безперебійно.

Максимально "швидкі" маршрутизатори

Спокуси купити маршрутизатор зі швидкістю 1750 Мбіт/с або більше, але нехай вас не обманюють, думаючи, що ці швидкості є точним уявленням про те, що ви насправді отримаєте. Так, це гарна ідея інвестувати в маршрутизатор з високою швидкістю, особливо якщо ваш провайдер і інтернет-пакет можуть забезпечити це, але вам це буде зараз непотрібним.

Наприклад  , TP-Link AC1750 вказує, що він може пропонувати швидкість до 1750 Мбіт/с (числа після частини назви «AC» зазвичай, але не завжди, вказують на максимальну швидкість маршрутизатора). Детально описуючи характеристики маршрутизатора, ви побачите, що він пропонує до 1300 Мбіт/с в діапазоні 5 ГГц і 450 Мбіт/с в діапазоні 2,4 ГГц. Додайте їх, і ви отримаєте 1750 Мбіт/с.

Однак пристрій не може отримувати обидві частоти одночасно. Таким чином, максимальна швидкість, яку може запропонувати TP-Link AC1750 в будь-який момент, становить 1300 Мбіт/с. І якщо ви не отримаєте бездоганне підключення до Інтернету від свого провайдера і ваші пристрої не будуть розташовані в лабораторному середовищі, ви, швидше за все, отримаєте набагато менше заявленої швидкості 1300 Мбіт/с.

Це не означає, що вам слід уникати маршрутизаторів, які мають такі характеристики, просто важливо зрозуміти, що вони означають.

Цікаво: Робота Wi-Fi роутера з дзеркальними поверхнями.

Кількість портів

Щоб скористатися перевагами більшої швидкості вашого маршрутизатора, ми рекомендуємо вибрати дротове з’єднання через кабель Ethernet від маршрутизатора до пристрою. Однак не всі маршрутизатори мають кілька портів Ethernet. Залежно від ваших вимог, вам може знадобитися інвестувати в маршрутизатор з принаймні одним або кількома портами Ethernet.

Незалежно від того, чи працюєте ви вдома чи граєте в ігри у своїй кімнаті, надійне інтернет-з’єднання найкраще забезпечувати за допомогою проводів. Але проблема, з якою стикаються багато користувачів, полягає в тому, як отримати дротове з’єднання з одного маршрутизатора Wi-Fi.

Якщо вам потрібно підключити кілька пристроїв через дротове з’єднання Ethernet, одним із варіантів може бути інвестування в систему Mesh Wi-Fi. Більшість маршрутизаторів Mesh Wi-Fi мають принаймні один порт Ethernet на головному маршрутизаторі і зазвичай два або більше на окремих вузлах (супутниках). Маршрутизатор Google Nest Wi-Fi містить два порти Ethernet; Пакет із двох або трьох також містить два порти на кожному маршрутизаторі, що дозволяє налаштувати дротове підключення до Інтернету для багатьох ваших домашніх пристроїв.

Однак, якщо ви налаштували маршрутизатор, який не має достатньо портів Ethernet для ваших потреб, ви можете інвестувати в комутатор Ethernet , наприклад, комутатор Netgear (GS305) . Він використовує один порт Ethernet для підключення до вашого маршрутизатора і пропонує чотири додаткові порти Ethernet, що дає змогу підключати кілька пристроїв, таких як ігрова консоль, телевізор, принтер і комп’ютери, через з’єднання Ethernet.

Цікаво: Названо функції кнопок і портів у Wi-Fi роутері.

MU-MIMO

Технологія кількох користувачів, кількох входів і виходів (MU-MIMO)  дозволяє маршрутизатору надавати Wi-Fi кільком пристроям одночасно. Це означає, що одному пристрою більше не потрібно чекати сигналу, що прискорює роботу мережі. За допомогою традиційного маршрутизатора з одним користувачем, кількома введенням і виводом (SU-MIMO) пропускна здатність мережі розподіляється на пріоритетній основі, одночасно доставляючи кілька потоків даних на один пристрій.

Щоб перетворити це на щось значуще, якщо ви завантажуєте відео YouTube на свій комп’ютер, а ваш сусід по дому хоче щось подивитися на Netflix, один з їхніх пристроїв відображатиме вміст раніше, завдяки SU-MIMO. У реальному світі затримка дуже незначна. Але якщо ви використовуєте маршрутизатор з MU-MIMO, обидва пристрої отримають однакову пропускну здатність Wi-Fi одночасно, не викликаючи затримок.

MU-MIMO вперше було помічено на маршрутизаторах Wi-Fi 5 і частіше зустрічається на маршрутизаторах Wi-Fi 6. Однак не всі маршрутизатори підтримують MU-MIMO. Якщо у вас великий будинок з кількома пристроями, які потребують з’єднання Wi-Fi, варто розглянути маршрутизатор з підтримкою MU-MIMO, оскільки жоден пристрій не буде мати пріоритет перед іншим. Чим більше користувачів у мережі SU-MIMO, тим більше ви помітите різницю.

Стандарти безпеки

Незалежно від того, чи вважаєте ви можливим для хакера отримати доступ до вашого маршрутизатора чи ні, характеристики безпеки маршрутизатора мають бути життєво важливими. WPA2, розроблений у 2004 році Wi-Fi Alliance, є абсолютним мінімальним стандартом безпеки, який ви повинні шукати в маршрутизаторі.

WPA2 використовує розширений стандарт шифрування (AES). Хоча це неймовірно ефективний і безпечний спосіб захисту вашого маршрутизатора та мережі, він має свої недоліки. Наприклад, якщо хтось отримає доступ до вашої мережі, він може атакувати або потенційно зламати інші пристрої, підключені до тієї ж мережі. Для боротьби з цим у 2018 році був розроблений WPA3.

WPA3 не тільки ускладнює атаку хакерів на вашу мережу, але й кожен пристрій має окремий ключ дешифрування, підключений до маршрутизатора із захистом WPA3. Навіть доступні Wi-Fi-маршрутизатори, такі як TP-Link AC1200 , доступні з протоколами безпеки WPA3 , тому вам не доведеться витрачати цілі гроші, щоб отримати виняткові характеристики безпеки свого Wi-Fi-роутера.

Вибір маршрутизатора

Існує багато специфікацій Wi-Fi-маршрутизатора, які потрібно зрозуміти, але як тільки ви встановите свої пріоритети, може стати набагато легше відсівати додаткові технології, які вам не потрібні.

Вибір мінімального стандарту Wi-Fi для вашого маршрутизатора має дозволити вам відфільтрувати всі параметри, які не відповідають вашим потребам. Звідти ви можете вибрати маршрутизатор з достатньою швидкістю передачі, доступними портами, передовою технологією, як-от MU-MIMO, і маршрутизатором, який відповідає вашим вимогам безпеки.

Цікаво: Відомо, як збільшити швидкість інтернет-з’єднання за допомогою роутера.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Названо найпоширеніші проблеми з популярними бездротовими навушниками Apple AirPods

Бездротові навушники Apple AirPods - це одні з найпопулярніших навушників серед меломанів та одночасно фанатів компанії Apple. Ці навушники...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -