Home Новини сучасних технологій Названо найпоширеніші способи шахрайства з банківськими картками

Названо найпоширеніші способи шахрайства з банківськими картками

0

Майже кожен дорослий українець володіє банківською (платіжною) карткою і використовується вона для різних цілей, чи це картка для стипендій, зарплат, пенсій чи просто своїх власних зберігань. В будь-якому випадку, всі ми в деякі моменти замислювалися над їхньою надійністю і, відповідно, надійністю коштів, які на ній зберігаються. Звісно, всі провідні банки запевняють в їх надійності, але шахраї все рівно знаходять методи обходу всіх можливих захистів з сторони банку. В більшості випадків, шахраї стараються виманити конфіденційну інформацію у власників карток, але бувають випадки, коли вони використовують різноманітні технічні способи для досягнення своїх цілей. Зараз же буде названо найпоширеніші способи шахрайства з банківськими картками.

По телефону

Це цілком традиційний метод для шахраїв і одночасно відомий для більшості українців. Не дивлячись на те, що цей метод всім відомий, українці продовжують вірити шахраям та розповідають їм всю конфіденційну інформацію, яка допомагає їм заволодіти чужими коштами.

Яким чином шахраї виманюють всі необхідні дані за допомогою телефонного дзвінка? Нижче перелічено декілька методів.

- Служба безпеки банку. Шахрай телефонує від імені банку і повідомляє про проблеми безпеки рахунку. Потім він просить підтвердити або повідомити конфіденційну інформацію. У випадку відмови надання такої інформації, вони погрожуть блокуванням рахунку, “замороженням коштів і тому подібне.

- Лотерейний виграш. Також досить частий варіант шахрайства. Шахраї телефонують і повідомляють про неймовірний виграш в лотерею (в якій ви навіть не брали участі). В таких випадках шахраї просять надати їм всі можливі реквізити для відправлення виграшу. Зазвичай їх цікавлять всі дані банківської карти і навіть цифри на зворотній стороні, які не можна повідомляти нікому.

- Смс-повідомлення. Дана ситуація схожа до першого випадку із службою безпеки банку. Вона досить часто є продовженням розмови із працівником банку. В цьому випадку їх цікавить інформація, яка приходить від банку в смс, а точніше секретні коди для входу і тому подібне.
Традиційно, таку інформацію не можна розголошувати нікому.

Детальніше можете ознайомитися з матеріалом, де розповідається про шахраїв, які представляються працівниками Приватбанку та виманюють інформацію в українців.

Через мобільний банк

Такий випадок актуальний тоді, коли власник випадково втратив смартфон або ж його викрали. Шахраї, які заволоділи вашою SIM-картою можуть досить легко і швидко отримати доступ до вашого онлайн-банкінгу. Далі, за допомогою смс-підтверджень, вони можуть переказувати ваші кошти на свої рахунки.

Також можливі випадки, коли шахраї свідомо викрадають вашу сім-карту, перевипускаючи її в салонах стільникового зв’язку. Таким чином, вони отримують повний контроль над вашим номером, а ваша сім-карта на смартфоні блокується.

Щоб запобігти таким випадкам, рекомендується встановлювати захист на смартфоні, а якщо смартфон викрали (або загублено) негайно замовити перевипуск Sim-карти та відправити запит в банк із тимчасовим замороженням рахунків.
Детальніше можете ознайомитися в нашому матеріалі.

Переказ грошових коштів на карту

Також популярний метод шахрайства з банківською картою. В цьому випадку, шахраї не хочуть заволодіти саме вашими коштами. Яким чином тоді це відноситься до шахрайства? Все досить просто. Шахраї розміщують оголошення про продаж певних товарів або послуг і просять попередню оплату в розмірі декількох відсотків. Далі, знаючи номер вашої картки, вони просять жертву переказати кошти до вас. Після успішного переказу, вони телефонують до вас і повідомляють про помилковий платіж просять повернути їм кошти, відправивши їх вже на їхні рахунки. Таким чином, жертва шахраїв повідомляє поліцію та банк про шахрайство, а винуватцем виявляєтеся ви.

Запам’ятайте, якщо вам приходить переказ, якого ви не очікували, повідомляйте банк і хай вони розбираються з такою неприємною ситуацією.

Як бачите, шахраї шукають все більше нових методів для обману своїх жертв. Головне пам'ятати про те, що не можна передавати свою конфіденційну інформацію стороннім людям і навіть банківським працівникам.

ITech News

Слідкуйте за свіжими новинами на нашій офіційній сторінці в Facebook та каналі в Telegram. Не забувайте підписуватися на Нас в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version