Home Новини сучасних технологій Парове охолодження – що це та як працює в смартфонах

Парове охолодження – що це та як працює в смартфонах

0
Парове охолодження - що це та як працює в смартфонах

Сучасна техніка виконує дуже багато різних задач та процесів, для цього потрібно витрачати велику кількість ресурсів. Саме тому, розробникам довелося створювати системи охолодження, які змогли б захистити від перегріву. Раніше такі системи в більшості використовувались в ПК та ноутбуках. Тепер активно впроваджується і до смартфонів, адже вони практично повністю замінюють комп’ютер.

Сьогодні мова піде про такий тип, як парове охолодження. Його ще називають паровою камерою. Коли смартфон запускає складний додаток, або виконує якусь ресурсозатратну роботу, він нагрівається. В першу чергу процесор, далі екран, батарея та весь корпус. Високі температури негативно впливають на техніку та можуть вивести її з ладу. Саме по цій причині виробники мобільних телефонів почали активно використовувати систему охолодження.

Цікаво: Відомо, як захистити свій смартфон від переохолодження

Так як вже було сказано вище, парове охолодження використовується активно в ноутбуках та звичайних комп'ютерах і дійсно показує гарні результати. Але от чи така ж сама ситуація зі смартфонами поки невідомо. Саме це і вияснимо сьогодні.

Спочатку давайте розберемось як працює система парового охолодження. Камера з парою виглядає як трубка з рідиною. Вона перетворюється в пар, а потім повертається в свій початковий стан. Загалом це працює так:
●Рідина забирає тепло там де його надлишок та перетворюється на пар.
●Пар потрапляє в більш холодне місце в камері, охолоджується, знову стає рідиною та віддає тепло.
●Рідина знову забирає тепло з іншого гарячого місця і так по колу.

Весь процес повторюється стільки разів, скільки потрібно для повного врегулювання нормальної температури.
Якщо брати ноутбуки та смартфони, то сама суть роботи парового охолодження однакова. Тільки в телефонах трубка набагато менша, діаметром близько 1мм, а також може відрізнятись склад самої рідини. Її визначає сам виробник. Ось наприклад, компанія Xiaomi винайшла своє трохи покращене рішення як охолоджувати свої пристрої. Вони використовують парову камеру лише для тих моделей, які мають потужні процесори типу Snapdragon 8 Gen 1. Всі інші можуть справитись із цією задачею самостійно. Вони вигадали концепцію Loop Liquid Technology. Вона передбачає використання спеціальних мікроклапанів, щоб зробити охолодження швидким та ще більш ефективним.

Давайте поговоримо ще й про інші компанії та смартфони, які використовують парове охолодження. Зазвичай, таку систему додають до ігрових смартфонів, бо вони дійсно витрачають дуже багато ресурсу на ігри. Ось наприклад, телефон Asus ROG Phone 6 має не лише звичайну парову камеру, а з додаванням графіту. Він гарно проводить тепло, що підвищує ефективність охолодження. Це була обов'язкова міра, бо телефон працює на дуже потужному процесорі, який здатний перегріватись від навантаження. Загалом, система парового охолодження часто ще й описується як багатошарова. Наприклад, смартфон Realme GT 2 Pro має аж 9 шарів включаючи нержавіючу сталь. Якщо використати таку систему, то виробники можуть часто хвалитись великою площею охолодження, але дані можуть виявитись не завжди правдиві, так як додаються площі всіх шарів, а так рахувати не правильно.

Варто знати: Nvidia хоче оснащувати свої відеокарти дешевими системами охолодження

Є ще виробники, які використовують інші системи охолодження. Наприклад, спеціальні вітряки або зовнішні модулі для охолодження, але чи ефективні ці способи чи ні треба ще розібратись, бо реальних цифр по температурі немає.

Тепер хочемо розповісти про один експеримент, за допомогою якого хотіли визначити чи ефективне парове охолодження для смартфонів. Для цього взяли три потужні смартфони: OnePlus 10 Pro, Realme GT 2 Pro та Samsung Galaxy S22 Ultra. Вони схожі між собою, тому вибір зупинився саме на цих моделях. Три смартфони працюють на процесорі Snapdragon 8 Gen 1 та мають металевий корпус. Перед початком експерименту на всіх пристроях зробили однакові налаштування: автоналаштування яскравості, розширення QHD+, частота оновлення 120 ГЦ, температура в приміщенні 25 градусів, увімкнені максимальні налаштування графіки. Тобто, для усіх зробили абсолютно однакові умови. Сам тест проходив на трьох програмах: PUBG: New State Mobile (гра), GFX Benchmark, CPU Trottling Test.

Тепер давайте поговоримо про результати, що ж показав експеримент. Першою тестувалась гра PUBG: New State Mobile. Для цього на всіх телефонах грали 30 хв при максимальних налаштуваннях, температура процесора вимірювалась за допомогою однакового додатку, а також час від часу вимірювалась температура задньої кришки і ось такі результати вийшли:

1.Galaxy S22 Ultra мав різницю в 2 градуси між нагрівом ззовні та всередині. Взагалі, цей смартфон отримав унікальний результат, так як внутрішня температура була нижчою ніж зовнішня, а сам показник внутрішньої температури нижчий ніж в інших пристроях. Це говорить про те, що в даному випадку охолодження та розподіл тепла виконується найбільш ефективно.
2.OnePlus 10 Pro мав різницю в 5 градусів між нагрівом ззовні та всередині. Це може сказати про те, що така різниця досягнута ефективною ізоляцією процесора від задньої панелі.
3.Realme GT 2 pro мав різницю в 2 градуси між нагрівом ззовні та всередині. Його задня кришка найменше нагрілась. А те, що внутрішня температура була низькою говорить, що розподіл тепла відбувається правильно та ефективно.

Далі тест проходив на додатку GFX Benchmark. Це бенчмарк, який міряє продуктивність процесора при імітації графічних різних задач. Результати були такі:
∙Galaxy S22 Ultra нагрівся найменше з усіх пристроїв, при тому, що температура вимірювалась під час всього тесту.
∙OnePlus 10 Pro зайняв друге місце по відводу високих температур, хоча з самого початку доволі сильно нагрівся.
∙Realme GT 2 pro впорався з охолодженням найгірше.

Цікаво прочитати: У Playstation 5 виявилися проблеми із охолодженням

Ну і останній тест проходив на програмі CPU Trottling Test. Цей додаток нагружає процесор певною задачею, щоб придавити продуктивність. Ось що було отримано в результаті:
∙Galaxy S22 Ultra мав найнижчу внутрішню температуру, тобто впорався найкраще.
∙OnePlus 10 Pro ззовні був найхолодніший, але всередині нагрівся сильно.
∙Realme GT 2 показав середні результати.

Які можна зробити висновки по тестах? Всі телефони чудово справляються із тяжкими задачами та іграми. При цьому утримують температури всередині та зовні в тих межах, які допустимі для ефективної роботи. Саме тому не потрібно хвилюватись за пошкодження внутрішніх деталей від високих температур.

Отож, чи ефективне парове охолодження для смартфонів? Однозначно, що так. Думаємо, його далі будуть дуже часто використовувати в пристроях, бо вони стають все більш продуктивні та підтримують різні складні програми, а для цього треба зберігати оптимальну температуру всередині смартфона.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version