Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, чи будуть смартфони робити кращі знімки, якщо камера стоятиме на 200...

Розповідаємо, чи будуть смартфони робити кращі знімки, якщо камера стоятиме на 200 Мп

0
Розповідаємо, чи будуть смартфони робити кращі знімки, якщо камера стоятиме на 200 Мп

Згадавши смартфони, які були декілька років тому, дуже тяжко уявити, що тепер є пристрої з камерами в 108 та 200 Мп. Ці цифри просто приголомшують, але чи насправді фото на таких смартфонах будуть виходити якісними? Чи можливо різниці не буде ніякої? Для початку пригадаємо, чи вразили когось знімки на перший смартфон із лінзою 108 Мп? Ні, не вразив. Фото мало що відрізнялись від тих, які зроблені на дешевші та простіші пристрої. То що, можливо історія із камерою на 200 Мп буде такою ж?

Раніше компанія Samsung представила перший в світі сенсор на 200 Мп з назвою ISOCELL HP1. Його не примінили ніде на практиці і тепер з'явився ще один ISOCELL HP3 . В ньому використовуються малесенькі пікселі розміром 0,56 мкм, а також підтримується технологія піксельного бінінга. Це означає, що пікселі можуть об'єднуватись в групи з 4 та 16 штук. Тобто в результаті виходять знімки на 50 Мп та 12,5 Мп. Максимальне розширення - 16320*12288. Знову ж таки, якщо подивитись на ці показники, то все виглядає круто та як справжня інновація, але чи дійсно це так ще треба розібратись.

Цікаво: Камера Apple iPhone 14: чого очікувати

Samsung, коли презентував свій датчик ISOCELL HP3, розповідав про його якість на прикладі реклами на білбордах. Ніби то зі знімка на смартфоні можна роздрукувати таку величезну картинку. Звучить круто якщо не вдаватись в деталі. Справа в тому, що білборди не вимагають високої якості, бо люди дивляться на них з далека і якість не помічається, тому ці заяви звучать серйозно лише на словах.

Ще одна проблема - це розмір пікселів. По суті, чим більшого розміру один піксель, тим краще він пропускає світло і тим більш світлочутлива камера, а значить і фото гарніші. Яка ситуація із камерою на 200 Мп? Як вже говорилось раніше, розмір пікселя в датчику ISOCELL HP3 - 0,56 мкм, це дуже малий розмір. Добре, що тут є рішення. Можна просто знизити розширення до 50 Мп і тоді розмір стане 1,12 мкм, а при зниженні до 12,5 Мп, то взагалі 2,24 мкм. Це вже цілком хороший показник.

В датчиків 200 Мп є й свої переваги, правда вони не зовсім потрібні в деяких випадках користувачам. По-перше, його можна використовувати як телеоб'єктив. Таке навіть вже практикувалось на деяких смартфонах. Як це працює? Робиться знімок в якості 64 Мп і картинка просто ніби обрізається, якість знижується до 12 Мп але залишається гарною. Таку можливість може мати і датчик на 200 Мп. Також датчики від Самсумг ISOCELL HP1 та ISOCELL HP3 можна використовувати для самого розвитку технологій. А саме для того, щоб пробувати використовувати не великі пікселі. Таким чином можна буде створювати маленькі матриці, які в результаті будуть робити сам модуль меншим. Бо на даний момент рахується, що камера чуть не найбільший елемент в будові смартфону.

На даний момент не можна однозначно щось сказати про камери із якістю 200 Мп, бо таких смартфонів ще немає в продажі, але скоро повинен з'явитись і знімки зроблені на цю камеру вже є в інтернеті. Йдеться про Moto Edge 30 Ultra (X30 Pro). Якщо придивитись до фото, то можна помітити недоліки які стосуються світлопередачі, але звернувши увагу на деталі, ви будете шоковані. Вони передані максимально точно, можна побачити найдрібніші елементи, а це вже гарний показник. До речі, це фото зроблене з використання бінінга, а значить на 50 Мп.

Варто знати: «Штучний інтелект» в камерах смартфонів та його користь

То що ж можна сказати про камери 200 Мп? Поки точно нічого, але одне ясно - чим далі, тим камери будуть мати більше розширення. І модулі на 12 Мп взагалі не будуть зустрічатись в пристроях.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version