Home Новини сучасних технологій Розповідаємо, що таке кабель Ethernet

Розповідаємо, що таке кабель Ethernet

0

Якщо ви коли-небудь купували домашні мережі, ви, напевно, чули про кабелі Ethernet. Але для чого вони, навіщо їх використовувати і чим вони відрізняються?

Надійне мережеве з'єднання

Кабель Ethernet – це кабель, який ви підключаєте між комп’ютером, телевізором , ігровою консоллю або іншим пристроєм і маршрутизатором, модемом або мережевим комутатором. Надає вашому пристрою доступ до локальної мережі або Інтернету. Хоча Wi-Fi став дуже поширеним способом підключення до Інтернету, кабель Ethernet може забезпечити швидше та стабільніше інтернет-з’єднання , ніж бездротові мережі сьогодні.

Кабелі Ethernet зазвичай використовують роз’єми RJ-45 на обох кінцях і можуть бути неймовірно довгими. Крім того, на кабелі Ethernet немає вихідних або вихідних портів, тому ви можете підключити будь-який кінець до маршрутизатора або комп’ютера.

Як згадувалося, кабелі Ethernet в основному використовуються для доступу до локальної мережі або Інтернету. Але ви також можете використовувати їх для встановлення прямого з’єднання між двома пристроями.

Цікаво: Чому так складно уявити своє життя без інтернету в 2022 році.

Наскільки краще Ethernet над Wi-Fi?

Швидкість дротового з’єднання залежить від багатьох факторів, таких як швидкість маршрутизатора, категорія кабелю Ethernet (докладніше про це пізніше) і можливості вашого пристрою. Тим не менш, більшість сучасних з’єднань Ethernet здатні регулярно забезпечувати швидкість 1 Гбіт/с або вищу, швидше, ніж звичайні з’єднання Wi-Fi, навіть Wi-Fi 6 .

Крім того, оскільки кабелі Ethernet забезпечують пряме дротове з’єднання, ви отримуєте більш надійний і послідовний досвід, ніж Wi-Fi. Вам також не доведеться турбуватися про те , наскільки далеко розташований бездротовий маршрутизатор або про перешкоди між ними.

На додаток до швидкості та надійності кабель Ethernet також може зменшити затримку вашого з’єднання, що дуже важливо, особливо якщо ви граєте онлайн .

Нарешті, кабелі Ethernet можуть бути кращими для безпеки та контролю мережі, ніж Wi-Fi. Оскільки пристрої під’єднані за допомогою кабелю, стороннім людям важко отримати доступ до вашої мережі або даних без фізичного доступу.

Цікаво: Наскільки швидкий Інтернет-сервіс Ілона Маска Starlink?

Категорії кабелю Ethernet

Як і з будь-якою іншою технологією, не всі кабелі Ethernet однакові . Натомість існують різні категорії, кожна з яких має різний рівень функцій і можливостей, але переважно швидкість.

Шукаючи кабелі Ethernet, ви, можливо, помітили, що вони позначені Cat-5, Cat-5e або Cat-6 . «Кіт» тут є скороченням від категорії, а число представляє підтримувану нею специфікацію. Хоча існують категорії кабелів з 1 по 4, вони або застарілі, або технічно не визнаються як частина стандарту Ethernet. Це означає, що вам не потрібно турбуватися про що-небудь нижче Cat-5. Навіть сам Cat-5 досить старий і не рекомендується для будь-яких нових установок, але ви все ще можете знайти його в обігу або в існуючих установках.

Кабелі категорії 5 (Cat-5) можуть підтримувати швидкість передачі даних до 100 Мбіт/с і мають пропускну здатність 100 МГц, але не екрановані. Екранування допомагає захистити кабель від електромагнітних перешкод від зовнішнього джерела.

Кабелі категорії 5e (Cat-5e) є покращеною версією Cat-5. Не є офіційно визначеною категорією, але кабелі Cat-5e можуть працювати зі швидкістю до 1 Гбіт/с, пропускною здатністю 100 МГц і мають кращу стійкість до перехресних перешкод. Cat-5e є найпоширенішим кабелем Ethernet, який ви сьогодні знайдете на споживчому ринку.

У порівнянні з Cat-5e, кабель категорії 6 є великим кроком вперед. Хоча вони розраховані на швидкість до 1 Гбіт/с на більших відстанях, ви можете отримати до 10 Гбіт/с на коротких відстанях до 37 метрів . Це можливо завдяки кращому екрануванню та збільшеній пропускній здатності на 250 МГц.

Цікаво: Названо 5 правил безпечного користування інтернетом з смартфону.

Категорія-6a є більш розширеною версією специфікації Cat-6. Він підтримує вдвічі більшу пропускну здатність, ніж Cat-6, на 500 МГц і до 10 Гбіт/с зі швидкістю до 100 метрів.

Категорія 7 є винятковою. Він був ратифікований як стандарт до Cat-6a, але поки що не отримав широкого поширення, незважаючи на підтримку швидкостей від 10 Гбіт/с до 100 метрів і пропускну здатність 600 МГц. Однією з причин, чому Cat-7 не так популярний, є його власність. Він був розроблений групою компаній і не є стандартом Інституту інженерів з електротехніки та електроніки (IEEE) . Він також не схвалений Асоціацією телекомунікаційної промисловості (TIA) . Крім того, кабелі Cat-7 використовують власний роз’єм.

Категорія-7a є вдосконаленням порівняно з Cat-7 і підтримує швидкість від 40 Гбіт/с до 50 метрів і швидкість від 100 Гбіт/с до 15 метрів. На жаль, незважаючи на те, що він досить здібний, його спіткала та ж доля, що і Cat-7, оскільки він має ті ж проблеми, оскільки є запатентованим стандартом.

Серед стандартів, затверджених TIA та IEEE, кабелі категорії 8 йдуть після Cat-6a. Кабелі Cat-8 підтримують пропускну здатність до 2000 МГц і розраховані на швидкість 25 Гбіт/с або 40 Гбіт/с на відстані до 30 метрів. Це, безумовно, покращення, але кабель Cat-8 зазвичай буде дорожчим, ніж кабель нижчих класів.

Цікаво: Відомо, для чого розробляють все швидший і швидший інтернет.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version