Реклама

Що таке ніт та чому ними вимірюють яскравість?

Останні Новини

Яскравість, як і будь-що інше, прийнято вимірювати в певній величині і вона називається – ніт. Таким чином легше порівняти той чи інший пристрій, наприклад смартфон, коли діло стосується яскравості екрану. Можна сказати, що зараз яскравість екранів у телефонів більша, ніж 500 ніт, а інколи і 1000-2000 ніт, але це нічого не скаже звичайному користувачу. Тому ми вирішили детальніше розповісти про цю одиницю виміру.

Усі, хто хочуть знати, що таке ніт, треба спочатку запам'ятати, що таке кандела. Так от, кандела - це одиниця виміру сили світла в Міжнародній системі одиниць, позначається вона як кд. Детальніше, то кандела в переводі з іспанської означає "свічка". Такий переклад не випадковий і не збіг, справа в тому, що звичайна воскова свічка дорівнює приблизно одній канделі.

Цікаво: Що таке ефект брудного екрану?

А тепер повернемось до ніт. Якщо взяти ту ж саму воскову свічку, поставити в коробку розміром 1*1 м, то світло буде падати на всі чотири стінки, а це і буде дорівнювати одному ніту. Дві свічки - 2 ніти, три - 3 ніти і так далі. Тобто ніт = кд/кв.м. Якщо порівняти із смартфоном з яскравістю в 500 ніт, то він буде яскравіший від свічки в 500 разів, от така цікава система порівняння із свічками.

Давайте тепер поговоримо про що ж говорить ступінь яскравості. Взагалі, такий показник як кількість ніт важливий коли діло стосується смартфонів, ноутбуків, телевізорів та інших моніторів. По цьому показнику можна зрівняти яскравість різних пристроїв. Якщо взяти темне приміщення, то його можна освітлити за допомогою 50 ніт, цього достатньо щоб бачити щось навколо себе, але якщо екран буде на 50 ніт показувати при сонячній погоді, або просто вдень, то людина не зможе ним користуватись. Сучасні смартфони в більшості мають яскравість 1000+ ніт, є флагмани взагалі на 1750 ніт. Такий показник дуже високий, цієї яскравості достатньо щоб без проблем користуватись смартфоном навіть в самий сонячний день. Якщо ж людина йде в більш темне приміщення, то цього забагато і краще встановити автоматичне регулювання яскравості яке є і на смартфонах, і на ноутбуках.

Здавалося б, чим більше ніт має екран, тим краще, але це не так. Велика кількість ніт та висока яскравість дуже швидко розряджає батарею, а також може призвести до вигорання пікселів у AMOLED екранах. Така проблема не завжди зустрічається і не відомо чи станеться швидко, але ризик є.

Давайте тепер вияснимо якою повинна бути яскравість на різних моніторах. Якщо брати смартфони, то треба щоб яскравість була високою, так як вони з нами весь час в будь-яку погоду. На телефонах повинен бути показник 300-1500 ніт. Звісно, найвищого показника може бути забагато вдома чи в хмарну погоду, але яскравість завжди можна зменшити. Повторимось, що є флагмани із показником 1750 ніт, це круто, але якщо ви не хочете такий дорогий смартфон то і нижчого показника буде цілком достатньо для будь-якої погоди та освітлення.

Варто знати: Відомо, що робити, коли на ПК з’явився чорний екран

З ноутбуками трохи інша історія. Вони рідко бувають на вулиці під сонцем. Зазвичай люди працюють за ними в приміщенні, або в тіні. Навряд чи хтось собі на пляжі буде сидіти в ноутбуці і виконувати роботу. Тому тут можна дивитись на показник 200-600 ніт. Цього з головою достатньо. Якщо ви обрали модель із більшою яскравістю це також добре, але проблема в тому, що на максимум ви його можете не використовувати.

До комп'ютерних моніторів ще менше вимог, бо вони взагалі тільки вдома, їх ніхто ніколи не виносить на вулицю. Тому для них допустима яскравість 100-500 ніт. Тут також можна дивитись на моделі із більшою яскравістю, але вона навряд чи пригодиться в використанні.

Показник яскравості завжди треба враховувати при покупці пристроїв з екранами. Від цього буде залежати зручність в користуванні. Тому не нехтуйте цією характеристикою.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Розумний Телевізор Samsung Q90 QLED Smart TV

Розумний телевізор Samsung Q90 QLED Smart TV — це найкращий телевізор, який Samsung може нам запропонувати, а також...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -