- Реклама-
Home Новини сучасних технологій Бізнес новини Стало відомо, як шахраї крадуть гроші із банківської картки

Стало відомо, як шахраї крадуть гроші із банківської картки

0
173
Стало відомо, як шахраї крадуть гроші із банківської картки

В світі, напевно, вже немає людей, які б не знали, що шахраї дуже люблять красти гроші із банківських карток. Проблема лише в тому, що від цього тяжко захиститись. Зловмисники день за днем вигадують нові схеми обману та втягують у це звичайних людей. Більшість думають, що якщо дані картки не були втрачені, то ніхто не зможе нею скористатись, насправді це не так. Саме сьогодні і поговоримо про хитрі схеми шахраїв, які ви могли не знати раніше.

Перша схема - переказ коштів через бакномат. Ви можливо зараз здивуєтесь, але часто люди самі віддають гроші шахраям по необережності чи неуважності. Зловмисники можуть подзвонити до клієнта банку та представитись працівником відділення. Після цього розповідають про шахрайські дії із вашою карткою та радять перекинути усі кошти на безпечний рахунок, перед тим їх знявши у банкоматі. Як не дивно, але багато людей від страху втратити гроші біжать до банкомату та слухають подальші інструкції шахраїв, мало того, ще й висилають кошти на той самий "безпечний рахунок", який виявляється власністю зловмисника. В результаті ви залишаєтесь без грошей, а щасливий шахрай не покараний. Розумієте, що в такій ситуації повернути гроші буде майже неможливо?

Цікаво: Відомо, як перевірити чи ваші реквізити банківської картки не потрапили в руки шахраям

Друга схема ідентична першій, але виконується через мобільний додаток банку. Розрахована вона на молодше покоління, яке користується смартфонами. Шахраї так само дзвонять та вигадують страшні історії про крадіжки коштів. Представляються працівниками банку або ж навіть поліції (для більшої переконливості). Вони можуть відразу радити перекинути гроші на "безпечний рахунок" через мобільний додаток, або ж спочатку казати пройти до терміналу, а в разі відмови нагадувати про можливість онлайн-переказу. Не важливо як саме шахрай вмовляє людину віддати кошти, якщо ви на це поведетесь, то результат буде один - втрата всіх заощаджень. Запам'ятайте раз і назавжди, а ще краще усім розповідайте, жоден працівник банку чи поліції не буде вимагати пересилати кудись кошти, єдине що може зробити банк, це попередити про загрозу та заблокувати тимчасово картку.

Наступна схема - покупка в інтернеті. Всі здійснюють покупки в інтернеті? Ну майже всі. Шахраї і тут не залишать в спокої. Вже дійшло до того, що зловмисники створюють сайти, які можуть бути один в один схожі на офіційні сторінки. Людина заходить на шахрайський сайт, здійснює покупку, оплачує її онлайн та чекає на замовлення. На жаль, ні товару, ні коштів назад не отримає. Якщо ви частий онлайн-покупець, дуже уважно дивіться на сторінку в інтернеті. Огляньте все до дрібних деталей, особливо посилання. Відрізнятись може лише декілька символів, а роль вони точно зіграють.

Схожа схема є не з покупцями, а навпаки із продавцями. Шахрай заходить на дошку оголошень та пише продавцю про бажання придбати товар/послугу, далі доходить діло до оплати і продавцю приходить лист на пошту ніби то від самої дошки оголошень про те, що покупець оплатив товар і вивести кошти можна за посиланням. Зрозуміло, що лист та текст у ньому фальшивий та належить зловмиснику. За посиланням не вийде вивести кошти, лише втратити їх, бо потрібно буде ввести дані картки, а також код із смс. Щоб не натрапити на таку схему, потрібно уважно читати всю інформацію та не надавати свої дані будь-де.

Схема із інвестиціями. До людини дзвонять шахраї та представляються інвестиційною компанією. Пропонують вкласти малу суму та отримати більше за короткий термін, для більшої довіри показують сайт компанії (він не справжній, схожий до офіційного). Якщо людина погоджується, то шахраї отримують гроші і за деякий час висилають людині більшу суму, ніж вона вклала. Після цього кроку більшість вже готові вкласти великі суми для подвоєння. Є й такі, що беруть спеціально кредит. Після вкладу великих грошей, шахраї зникають разом із своїм легким "заробітком".

Варто знати: Розповідаємо все про дитячі виплати на картку ПриватБанку

Дуже банальна схема, але і на неї ведуться - створення іноземного рахунку. Знову ж таки, до людини дзвонять зловмисники та повідомляють, що на неї створив хтось рахунок за кордоном і поклав велику суму коштів. Для їх отримання потрібно лише оплатити комісію. Людина не довго думаючи платить, а взамін звісно ж не отримує нічого.

Ну і остання схема - помилковий переказ грошей. До людини надходить дзвінок або смс від нібито банку із інформацією, що хтось невідомий випадково скинув гроші на рахунок і пропонують їх переслати назад, після цього дзвонить підставний власник тих самих коштів і слізно також просить їх повернути. Буває, що люди на це ведуться і не задумуючись просто висилають свої заощадження, навіть не помічаючи, що нікого переказу і близько не було.

Отож, як бачите схеми у шахраїв досить різноманітні і їх дійсно багато. Не варто відразу вестись на усе, що вам говорять по телефону або в інтернеті. Кожну ситуацію та інформацію потрібно уважно оцінювати та перевіряти. В такий нелегкий час для усіх важливо розуміти, що легких грошей не існує, а злочинців, які хочуть нажитись на звичайних людях вистачає.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS