Home Новини сучасних технологій Українцям розповіли про можливості Viber щодо захисту конфіденційності в месенджері

Українцям розповіли про можливості Viber щодо захисту конфіденційності в месенджері

0

Коли ми користуємося месенджерами, то хочемо бути максимально впевненими в захисті наших контактних даних, особистих переписок – інформації, яку ми в них передаємо. Багато хто з користувачів хоче сам встановлювати межі конфіденційного простору, які ніхто не матиме права перетинати. Розробники додатків для листувань стараються захистити особисті дані своїх користувачів, вигадуючи для цього різноманітні «фішки». Viber у цьому не є виключенням, скоріше навпаки, – пішов далеко вперед.

Популярність месенджеру, окрім інших очевидних переваг, спричинена його широкими можливостями щодо налаштувань Вашого особистого простору та елементів конфіденційності. Це означає, що Ви самостійно можете обирати хто і що має бачити у Вашому профілі. А також обмежувати інших користувачів щодо дій, які відносяться до Вас. Рішення щодо меж конфіденційного простору приймаєте особисто Ви. Viber надав Вам лише такі можливості. В цьому полягає унікальність месенджеру.

Щоб переглянути та налаштувати бажані функції, необхідно зайти до розділу «Конфіденційність» в «Налаштуваннях», в меню «Більше». Запропоновані опції по налаштуваннях конфіденційності додатку дозволяють керувати запитами на повідомлення – відхиляти їх, чи ні, дають можливість створювати приховані чати, убезпечувати переписки, робити недоступними особисті дані тощо. Про ці та інші можливості захисту у Viber поговоримо далі в нашій статті.

Цікаво: Декілька правил, як синхронізувати повідомлення у Viber на телефоні і комп’ютері.

Перелік функцій, підключення яких захистить Вашу приватність у Viber

Опція прихованих переписок

Називається налаштування – приховані чати. Вони дають змогу приховати від сторонніх очей деякі переписки, які Ви вважаєте занадто особистими і переживаєте, щоб ніхто випадково їх не прочитав. Увімкнена функція прихованих чатів створює для них ще один, додатковий рівень безпеки та зберігає їх в окремій частині програми. Доступ до якої можна отримати лише за допомогою PIN-коду, який знатимете тільки Ви.

Ось алгоритм увімкнення функції: Налаштування – Конфіденційність – Приховані чати.

Опція зникаючих повідомлень

Ще одна шикарна опція від Viber - це захист Вашої переписки навіть від потенційної загрози від Вашого співрозмовника. Щоб все, що Ви пишете своєму співрозмовнику не було використано пізніше проти Вас. Функція налаштовує чат таким чином, щоб Ваше повідомлення зникало через певний проміжок часу. Як швидко щезнуть Ваші повідомлення – обирати Вам. Можна налаштувати від 10 секунд до доби. Додатковим бонусом опції є те, що, якщо Ваш співрозмовник зробить скріншот переписки, то Ви отримаєте системне повідомлення про це.

Групові чати – як унеможливити потрапляння до них

Якщо не налаштувати відповідну опцію, то будь-який бажаючий з користувачів Viber зможе додавати Вас до різних груп. Звичайно, Ви можете бути і не проти, але великі обсяги інформації, які щодня лягають на пам'ять Вашого пристрою, швидко її засмічують. Як наслідок, смартфон починає підвисати, а Ви – починаєте дратуватись.

Аби цього не траплялося, Viber надав Вам можливість самостійно обирати знайомих з загального списку контактів, які матимуть право додавати Вас до груп. Інші такого зробити не зможуть.

Щоб налаштувати відповідну опцію, зайдіть у «Налаштування», далі – «Конфіденційність». Наступний крок – «Контроль, хто може додавати Вас до груп».

Цікаво: Українцям розповіли, як правильно повністю видаляти повідомлення у Viber.

Налаштування статусів «В мережі» та «Прочитано»

Існують такі налаштування приватності у Viber, які дозволяють приховувати час, коли Ви востаннє відвідували додаток та не показують іншим користувачам, коли Ви безпосередньо знаходитесь в мережі. Інші користувачі бачать лише назву Вашого облікового запису і все. Те ж саме стосується і відмітки «Прочитано» під чужими повідомленнями. Функція двостороння – налаштувавши її, Ви також не будете бачити усієї цієї інформації стосовно Ваших контактів.

Зробіть такі прості дії – «Налаштування», далі «Конфіденційність», потім вимкніть статус «В мережі» та статус «Прочитано».

Виявлення спаму

Viber захищає Вас від різного роду повідомлень, які можуть бути потенційно небезпечними для Вашого пристрою. Опція перевірки дозволяє програмі виявляти спам за допомогою сканування повідомлень від невідомих контактів. Додаток попереджає про небезпеку, але остаточне рішення, відкривати повідомлення, чи ні, приймаєте Ви. Функція перевірки на спам доступна для комп’ютерної версії Viber та для Android-версії. Для пристроїв на iOS дана опція поки що не розроблена.

Налаштовується функція наступним чином. Для Viber на Android – «Налаштування» - «Конфіденційність» - «Автоматична перевірка спаму». Для Viber Desktop – «Більше» - «Налаштування» - «Конфіденційність та безпека».

Viber на комп'ютері – блокування доступу

Інколи користувачі встановлюють комп’ютерну версію Viber не на особистому ПК, а на пристрої з доступом до нього інших людей. Це може бути навіть на робочому місці. В такому випадку Ваші переписки зможе прочитати будь-яка зацікавлена людина. Аби унеможливити подібне, додаток передбачив можливість встановлення паролю. Без введення його, Viber на робочому столі буде заблокований.

Щоб застосувати функцію, перейдіть до меню «Більше», а там зайдіть у розділ, який так і називається «Налаштування блокування Viber».

Цікаво: Названо можливості Viber по визначенню геолокації користувача.

Введення паролю для усіх Ваших пристроїв

Незабаром Viber має покращити захист Вашого облікового запису паролем. Коли Вам необхідно буде зареєструвати новий пристрій саме для Вашого профілю Viber, програма вимагатиме введення шести цифр PIN-коду. Цей захід вплине на те, щоб ніхто, окрім Вас не міг прив’язати свій пристрій до Вашого облікового запису.

На даний момент Ви можете періодично перевіряти, чи хтось сторонній на своєму комп’ютері часом не встановив Ваш Viber. Для цього Вам необхідно зайти у меню «Налаштування» - «Обліковий запис» - «Комп’ютери і планшети». В цьому розділі відображено, на яких пристроях активний Ваш обліковий запис Viber. Якщо пристрій Вам невідомий, то хтось сторонній уже має доступ до нього.

Цікаво: Відомо, чи є спосіб встановити Viber на комп’ютер без смартфона.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

NO COMMENTS

Exit mobile version