Реклама

Відомо, чому ПК називають “ПК”

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Якщо ви купуєте комп’ютер під керуванням Windows, його часто називають «ПК». Але іноді Mac також називають ПК. Що тут відбувається і чому ПК називають «ПК»? Ми пояснимо.

Спадщина IBM PC

У серпні 1981 року IBM запустила персональний комп'ютер IBM у США. Оскільки назви продукту було досить мало, люди майже відразу почали називати його скорочено «IBM PC».

Протягом кількох років компанії почали клонувати ПК IBM і створювати сумісні машини без етикетки IBM. У цей момент термін «сумісний з ПК» або просто «ПК» став загальним загальним для комп’ютерів не-IBM, які походять від IBM PC. Ці ПК можуть використовувати периферійні пристрої та програмне забезпечення, створене для цієї платформи та її клонів.

Microsoft Windows виникла на платформі IBM PC як графічна оболонка, яка працювала поверх MS-DOS , яка виникла в 1981 році разом з IBM PC. Хоча Windows ненадовго з’явилася на альтернативних архітектурах (і сьогодні також може працювати на чіпах ARM у спеціальній версії), історично вона в основному пов’язана з платформою, сумісною з ПК. Тому, коли люди сьогодні говорять «ПК», вони зазвичай мають на увазі комп’ютер під керуванням Windows, хоча іноді люди пояснюють, кажучи «ПК з Windows».

Тим не менш, IBM не витягнула термін «персональний комп’ютер» раптово, і ось тут все стає складним. Оскільки «ПК» скорочується від «персональний комп’ютер», цей термін також можна застосувати до інших типів машин. «Персональний комп’ютер» — це широка історична категорія, яка передувала IBM PC і може включати такі комп’ютери, як Mac, Commodores , Ataris тощо.

Але зачекайте — що таке персональний комп’ютер?

Цікаво: Основні причини, чому смартфон не зможе замінити комп’ютер.

Народження персонального комп'ютера

З чого складається персональний комп’ютер? Це дискусійна тема серед істориків. Наприклад, що саме було «першим персональним комп’ютером», постійно обговорюється, як і перша відеогра . Ця дискусія походить від самого значення терміна «персональний комп’ютер», яке може змінюватися в залежності від суб’єктивних критеріїв, таких як розмір, ціна, комерційна доступність тощо.

Загалом, поняття «персональний комп’ютер» виникло в США в середині 1970-х років (хоча сам термін виник у 1968 році, а перші конкуренти з’явилися в 1971 році). Зазвичай мова йшла про нову хвилю невеликих комп’ютерів на основі мікропроцесора, які були досить дешевими, щоб ними володіла та керувала одна людина.

Чому по одній людині? Тому що до епохи персональних комп’ютерів більшість комп’ютерів були дуже великими і дуже дорогими. У різному ступені вони вимагали спеціально навченого персоналу для функціонування і зазвичай належали лише великим організаціям, таким як уряди, корпорації та університети.

Щоб отримати максимальну віддачу від цих великих і дорогих комп’ютерів, інженери винайшли розділення часу , що дозволяло кільком або багатьом людям одночасно використовувати великий комп’ютер, іноді віддалено через телетайпи . Це було щось на кшталт середини між монолітними однозадачними комп’ютерами та персональними комп’ютерами, оскільки люди могли запускати персоналізовані обчислювальні сеанси, але комп’ютер ще не перебував під контролем користувача.

Комп’ютери мали великий потенціал, і ідея володіння власним персональним комп’ютером, яким ви могли б повністю контролювати , була захоплюючою для багатьох технічно налаштованих людей у ​​1970-х роках. Вона породила такі групи, як Homebrew Computer Club в Каліфорнії, де члени, як Стів Возняк і Стів Джобс сформував майбутнє індустрії персональних комп’ютерів.

Цікаво: Як дізнатися, скільки Вт споживає мій ПК?

Чи можна називати Mac PC?

Оскільки термін «персональний комп’ютер» можна застосувати до будь-якого комп’ютера, яким може володіти або керувати фізична особа, це залишає двері відкритими для не-ПК (у сенсі IBM PC) також називатися ПК.

Зокрема, коли комп’ютери Mac перейшли з PowerPC на архітектуру x86 , дедалі більше людей почали об’єднувати комп’ютери Mac разом із ПК. 

Цікаво: Кращі програми для запису екрану комп’ютера в 2022 році.

Але почекайте, кроляча нора йде глибше. Під час знаменитого виступу Стіва Джобса на конференції D5 у 2007 році сам Джобс кілька разів об’єднував комп’ютери Mac із ПК (згадуючи «ПК» як монолітну ідею), що призвело до уточнення, що він мав на увазі «персональний комп’ютер загалом», а не планшет, як iPad.

Не дивно, що Стів Джобс так думав. У 1976 році Джобс допоміг започаткувати індустрію персональних комп’ютерів, перш ніж IBM випустила IBM PC. Крім того, у 1980 році Apple опублікувала в Wall Street Journal рекламу , написану голосом Стіва Джобса, в якій стверджувалося, що він і Стів Возняк винайшли персональний комп’ютер (що, слід зазначити, загалом не вважається правдою).

Вищезгадане обговорення Джобсом iPad та комп’ютерів D5 також є яскравим, оскільки колись точилися загальні дебати про те, чи вважати такі пристрої, як смартфони та планшети, «ПК» (чи навіть просто «комп’ютер» ). Деякі вважають за краще виключити їх, оскільки вони зазвичай не можуть запускати довільне програмне забезпечення без дозволу постачальника, і все ж вони є комп’ютерними пристроями, якими володіє та керує одна особа. Більшість груп галузевих аналітиків (наприклад, ця статистика на Statistia ) не об’єднують смартфони та планшети з настільними та ноутбуками, а розглядають їх у різних сегментах ринку.

Отже, що таке ПК? Все залежить від контексту. Як і багато термінів, він може означати кілька речей, залежно від того, як ви його використовуєте. І зрештою зрозуміло одне: мова дуже складна.

Цікаво: Як використовувати контролер Xbox на ПК.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Motorola представила антикризисный флагманский смартфон

Стаття доступна українською...Компания Motorola представила антикризисный флагманский смартфон - Edge S. Особенностью смартфона, кроме бюджетности, также есть новая SoC...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -