Home Новини сучасних технологій Відомо, чи впливає потужність процесора на автономність смартфона

Відомо, чи впливає потужність процесора на автономність смартфона

0
Відомо, чи впливає потужність процесора на автономність смартфона

Чим далі, тим потужніші пристрої можна зустріти на ринку. Це стосується усієї техніки, але сьогодні мова піде саме про смартфони. У флагманах виробники використовують потужні процесори. Вони відповідають загалом за швидкість роботи, за підтримку різних додатків/ігор, за інтерфейс, якісь фото тощо. Загалом, чіп забезпечує якісну та продуктивну роботу. Тільки от зараз пішла активно думка, що потужні процесори забирають багато ресурсу, а отже й знижують автономність пристрою. Так це, чи ні? Будемо виясняти в сьогоднішній статті.

Спочатку давайте з'ясуємо, звідки пішла така думка. Люди порівняли ситуацію, яка склалась із процесорами для комп'ютерів. Якщо взяти потужний Intel Core i9, то він витрачає багато ресурсів і заряду в порівнянні із своїм слабшим попередником Core i3. Користувачі вирішили, що якщо така проблема виникла в ПК, то смартфонів чекає те ж саме. Ми сьогодні спростуємо цю думку і пояснимо чому так не працює.

Цікаво: Новий Oppo A77 5G планується з оновленим процесором та кращою камерою

Процесори для ПК та для смартфонів - це абсолютно різні пристрої з різною будовою. Така система, яка використовується в телефонах, лише недавно почала братись для виготовлення процесорів для ПК. Як побудовані потужні процесори для смартфонів-флагманів? Розповідаємо на прикладі Snapdragon 8 Gen 1, саме він дуже зараз популярний. Суть однокристальної системи в тому, що на одному кристалі знаходяться і потужні, і слабкі ядра, що забезпечує енергоефективність. В процесорі Snapdragon 8 Gen 1 є одне ядро надпотужне - Cortex-X2, три з середньою потужністю - Cortex-A710, та чотири з низькою потужністю - Cortex-A510. Задіюються ядра також по черзі в залежності від потреби. Потужні використовуються лише тоді, коли увімкнені потужні ігри та програми, середні для увімкнення легших додатків, а слабкі та енергоефективні ядра вмикаються постійно для повсякденної роботи. Тобто виходить, що те ядро, яке дійсно забирає багато енергії вмикається тільки в тому випадку, коли потрібно виконати потужну роботу в складних іграх чи програмах.

Якщо врахувати те, що люди в більшості використовують смартфони для звичайної роботи типу соціальних мереж, месенджерів, пошуку інформації в інтернеті, дзвінків та смс, то й розряджатись телефон не буде бо будуть задіяні лише малопотужні енергоефективні ядра.

Є ще одна причина, чому потужний процесор не впливає на автономність - це градація процесорів на платформи початкового, середнього та флагманського рівня. Вони відрізняються кількістю ядер, тактовою частотою та найголовніше техпроцесором. А чим тонший техпроцесор, тим більше він енергоефективний. Та й взагалі, виробники смартфонів та процесорів до них приділяють дуже велику увагу збереженню автономності, бо самі розуміють цю проблему. Тому, якщо купити флагманську модель смартфона із новим процесором та тонким техпроцесором в ньому, то такий телефон буде більш автономний та енергоефективний, ніж інші дешевші та простіші моделі.

Не варто звертати увагу на такі міфи та порівнювати будову ноутбуків/ПК та смартфонів. Технології виробництва та принципи роботи дуже різні, тому одне і те ж правило не підходить до різної техніки. Можна сміливо купувати флагмани із потужними процесорами та високими показниками продуктивності і не хвилюватись за низьку автономність.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version