Home Новини сучасних технологій Відомо, як безпечно користуватися смартфоном, без використання антивірусних програм

Відомо, як безпечно користуватися смартфоном, без використання антивірусних програм

0

За останні декілька років, кількість активних користувачів смартфонів перевищила 3 млрд, що справді вражає, оскільки це справді велика кількість. Хоча це й справді неймовірно, недоліків в такій кількості користувачів смартфонів також достатньо і найбільший полягає в тому, що смартфони (та їхні власники) стали цікавими для хакерів та інших розповсюджувачів шкідливого програмного забезпечення. Проблема вірусів була актуальна ще з тих пір, як з’явилися перші ПК і вони отримали доступ до інтернету, оскільки хакери почали робити на них атаки з ціллю викрадення особистої інформації. На захист ПК, а тепер і смартфонів та планшетів, прийшли антивірусні програми, які покликані відбивати атаки вірусів і максимально запобігати викраденню конфіденційної інформації. На жаль, антивіруси не гарантують 100% захисту від вірусів, оскільки хакери завжди на крок попереду, а антивіруси захищають користувачів тільки після того, як той чи інший вірус потрапляє в їхню базу. Так ось, цілком логічно, що виникає запитання в доцільності використання антивірусів на смартфоні і чи можна обійтися без них взагалі. На ділі так, можна, оскільки нам відомо, як безпечно користуватися смартфоном, без використання антивірусних програм. Нижче перераховані рекомендації, які дозволять максимально вберегти вас та ваш розумний пристрій від зараження вірусами, а значить зникне потреба у використанні антивірусів.

  1. Завжди користуйтеся додатками із свіжими оновленнями

На жаль, всі користувачі андроід-смартфонів стикаються з тим, що їхній пристрій перестає отримувати оновлення ОС. Проблема відома всім, але з цим нічого не зробимо, оновлення ОС Android можна отримувати лише 2-3 роки. В кращому випадку, смартфони будуть ще отримувати оновлення безпеки, але розраховувати на це не варто.

Це прикро, але на щастя, загрози для смартфона не буде доти, доки ви будете завантажувати на свій смартфон тільки ті додатки, які регулярно отримують оновлення. Так ваш смартфон буде в безпеці ще до тих пір, поки ви не придбаєте інший, з останньою версією ОС Android.

  1. Відмовляємося від завантаження додатків із неперевірених джерел

В даному випадку, мова йде про завантаження додатків із форумів, або інших ресурсів, які не можуть вам гарантувати безпеку, при користуванні ними. Віддавайте перевагу тим магазинам-додатків, які надають хоч якісь гарантії і де додатки проходять хоч якусь модерацію. До таких можна віднести фірмові магазини Google, Huawei, Samsung, Amazon та Xiaomi.

  1. Перевіряємо надані дозволи додаткам

За цим необхідно завжди стежити, особливо при їхньому першому запуску. Досить часто, на перший погляд нешкідливий додаток (для прикладу аналог Будильника) може затребувати від вас надання доступу до геолокації, мікрофона і навіть камери. Подумавши логічно, стає дивним, що звичайному Будильнику необхідні такі доступи, оскільки для його функціонування всього цього непотрібно.

  1. Забороняємо установку додатків із неперевірених джерел

Дана функція з'явилася в ОС Android досить давно і захищає вона власників смартфонів досить добре. При активній функції, всі додатки завантажені файлом, не будуть проходити процес установки на смартфоні. Таким чином, ви захищаєте себе і свій смартфон від випадкової установки шкідливого ПЗ.

  1. Не переходимо на сумнівні посилання

Ця рекомендація актуальна не тільки для захисту смартфона, а й для захисту ваших месенджерів, соціальних мереж, банківських додатків і тому подібного. Якщо вам, на електронну пошту, або в месенджерах і навіть в смс-повідомленнях приходить вміст із проханням перейти на те чи інше посилання, та ще й від незнайомої людини, то краще його зразу ігнорувати, оскільки з великою ймовірністю вас перенаправлять на фішинговий сайт, або ж розпочнеться автоматичне завантаження шкідливого додатку.

Дані рекомендації несуть інформаційний характер і також не можуть гарантувати 100% захисту, але дотримуючись їх та ще й обережно поводитися в інтернеті, дасть непоганий результат і зникне необхідність у використанні антивірусних програм.

Якщо ж ви все рівно надаєте перевагу використанню антивірусних програм, то в нещодавньому матеріалі ми розглядали найкращі та найбезпечніші антивіруси для смартфонів.

Також нещодавно було названо додатки, які не рекомендується видаляти з Android-смартфонів.

ITech News

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

NO COMMENTS

Exit mobile version