Реклама

Відомо, якою буде стандартна швидкість передачі Wi-Fi 7

Останні Новини

Profi
Profihttps://www.instagram.com/baloh_y/
Головний редактор технічного контенту на ITech.co.ua, який зацікавлений у смартфонах та інших гаджетах.

Оновлення до новішої версії Wi-Fi звучить чудово, але наскільки швидшою буде стандартна швидкість передачі Wi-Fi 7? Давайте порівняємо поточні стандарти з Wi-Fi 7 (також називається 802.11be) і подивимося, як може змінюватися ваша фактична швидкість.

Примітка. На момент написання цієї статті в червні 2022 року специфікації Wi-Fi 7 залишаються лише у формі проекту та очікують остаточного схвалення FCC. Хоча деякі виробники вже пообіцяли постачати продукти з підтримкою Wi-Fi 7, стандарт може бути змінений до фактичного затвердження.

Цікаво: Що таке NFC і яке його використання в повсякденному житті.

Порівняння з Wi-Fi 5

Якщо ваш маршрутизатор досить новий, ймовірно, він підтримує Wi-Fi 5, технічно відомий як  802.11ac . Якщо на вашому пристрої також увімкнено Wi-Fi 5, ви можете розраховувати на максимальну швидкість передачі 3,5 гігабіт на секунду (Гбіт/с).

Однак це теоретична максимальна швидкість лише для ідеальних умов. Ви, мабуть, не досягнете такої швидкості. На це впливають і скасовуються такі фактори, як ваш інтернет-план, розташування та оточення вашого маршрутизатора Wi-Fi, розташування вашого пристрою та перешкоди від сусідніх мереж.

Wi-Fi 7 в ідеальних умовах проходить 5 з максимальною швидкістю 30 Гбіт/с — збільшення понад 750%. Мало того, він також може використовувати діапазони, до яких Wi-Fi 5 не може отримати доступ. Такий ширший спектр дає вашому маршрутизатору більше місця, так би мовити. Мережам поблизу не доведеться так жорстоко конкурувати за ті самі канали, що дозволить зменшити перешкоди .

Звичайно, ви навряд чи перескочите з Wi-Fi 5 на 7, якщо ви серйозно не зволікаєте з оновленням свого обладнання. Ймовірно, ви перейдете на використання Wi-Fi 6 або 6E до того , як пристрій з підтримкою Wi-Fi 7  отримає його в руки.

Цікаво: Що таке GPU Computing і для чого він корисний?

Wi-Fi 7 проти Wi-Fi 6 і 6E

Якщо ви перебуваєте на передньому краї бездротових технологій, ви, ймовірно, використовуєте Wi-Fi 6 або рідше Wi-Fi 6E . Якщо ви оновите характеристики проекту Wi-Fi 7 зараз, покращення швидкісних можливостей буде не таким драматичним, як зміна Wi-Fi 5, але все одно вражаючим. Wi-Fi 6 і 6E в ідеальних умовах можуть досягати швидкості до 9,6 Гбіт/с, що становить лише третину потужності 7.

Wi-Fi 6E вже має доступ до діапазону 6 ГГц  , який буде мати Wi-Fi 7, уникаючи проблем із перевантаженням діапазонів 2,5 ГГц і 5 ГГц . Однак у 6E немає чогось, що називається Multi-Link Operation (MLO), що ще більше покращує здатність Wi-Fi 7 уникати перешкод. Це означає, що 7 оброблятиме ті ж канали, що й 6E, але більш ефективно. Інші переваги перед 6 і 6E включають  більш високу квадратурну амплітудну модуляцію (QAM) і більш широку смугу пропускання каналу .

Цікаво: Відомо, як вибрати WI-FI-роутер, щоб Інтернет-мережа працювала стабільно, швидко та безперебійно.

Wi-Fi 7 проти Ethernet

Наразі дротове підключення до Інтернету майже завжди швидше та надійніше, ніж домашнє з’єднання Wi-Fi. Однак деякі припускають, що з’єднання Wi-Fi 7 буде  краще , ніж дротове. Це потенційно вірно лише в тому випадку, якщо ви говорите про кабелі Ethernet з рейтингом нижче Cat-8 , що є категорією кабелів Ethernet , які можуть бути розраховані на швидкість до 40 Гбіт/с. Проте Cat-8 призначений для центрів обробки даних, а не для вашої домашньої мережі. Кабель, який постачається разом із маршрутизатором, є, швидше за все, кабелем Cat-5 або Cat-6 з номінальною швидкістю не більше 10 Гбіт/с.

Як завжди, ці порівняння дійсні, лише якщо ваша мережа налаштована в оптимальних умовах, чого важко досягти. Хоча Wi-Fi 7 покращує боротьбу з перешкодами та затримками, його точна продуктивність поки невідома. І, звичайно, самі кабелі Ethernet  піддаються сповільненню та проблемам .

Обіцяна швидкість проти справжньої

Тож скоро ви почнете серфінгувати в мережі зі швидкістю 30 Гбіт/с? Ймовірно, ні. На додаток до інших факторів, про які ми згадували раніше, ваш план домашнього Інтернету, ймовірно, навіть не наблизиться до такої швидкості. Якщо ви платите за 2 гігабітний Інтернет, найпреміальніший тарифний план, який, ймовірно, доступний вам як приватному клієнту, це означає, що ваша швидкість буде досягнута до 2 Гбіт/с, незалежно від вашого обладнання. Пам’ятайте, що Wi-Fi 5 вже пропонує максимальну швидкість 3,5 Гбіт/с.

То чи означає це, що безглуздо оновлюватися до новішого стандарту? Абсолютно не. Нові бездротові стандарти пропонують нові способи, які допоможуть вам отримати швидкість, за яку ви платите , краще обслуговувати багатокористувацький будинок і досягти більшої енергоефективності. Тому наступного разу, коли ви будете  купувати маршрутизатор , шукайте його за останнім стандартом.

Цікаво: Названо основні причини, чому краще вимикати автопідключення Wi-Fi.

Не забудьте підписатися на нашого Головного Редактора в Instagram, або ж на нашу офіційну сторінку в Facebook, канал в Telegram та в Twitter. Також стежте за нами в Google News.

ITech News

Новини Партнерів
Реклама

Випадкові Записи

Користувачі Lifecell скаржаться на самовільне підключення непотрібних послуг

Тільки нещодавно ми повідомляли, що компанія Київстар отримує багато скарг на якість своїх послуг, як зараз надійшла схожа інформація...
Реклама

Буде Цікаво

- Advertisement -